Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Inkallad till chefen för att jag inte äter med kollegorna

    Anonym (nickedocke) skrev 2018-06-12 11:42:29 följande:
    Jobbar inom vården i en icke namngiven kommun där vi har lunchraster som får förläggas i regel där vi vill. Eftersom jag inte har så långt hem till vårt hus så brukar jag gå hem och äta emellanåt (inte alla gånger, beror på hur dagen ser ut).

    Jag hade tyckt det vore trevligt att sitta med kollegorna om det inte vore för att alla diskussioner på rasterna handlar om jobb, gnäll och allmänt negativt tjaffs.

    Jag blev inkallad till chefen här om dagen för att kollegorna tycker jag är för osocial. Ändå finns det fler än jag som äter hemma eller på annan plats än på "kontoret" om de är nära sina bostäder. De har jag aldrig hört klagas på.

    Min chef sa att han inte kommer ge mig någon varning eller så men om det fortsätter komma in klagomål så kan han inte se genom fingrarna längre.

    Har de verkligen rätt att göra så? Jag fattar inte. Jag är skötsam, gör mitt jobb, ställer upp för kollegor och annat. Är det avundsjuka som ligger och Mgror?
    Chefer har inte rätt att säga att kollegor måste umgås på raster, kollegor är inte kompisar utan personer som bara ska kunna fungera tillsammans under arbete. Arbete är inte som skolan där alla ska leka med alla på rasterna
  • Anonym (anonym)
    Anonym (What?) skrev 2018-06-12 13:13:16 följande:
    Fika på arbetstid, visst men inte på obetald rast! Herregud, många vill väl tex motionera/promenera på rasten, kanske med en snabb måltid eller en diet-shake ifall man försöker gå ner i vikt. Sådana krav får inte en arbetsgivare ställa, det är inte seriöst. Vill man odla en vi-känsla får man hitta bättre sätt än tvång och påtryckningar, det låter kontraproduktivt.
    Mängder av arbetstagare vill ut och röra på sig på sin lunchrast med eller utan kollegor, somliga vill gärna om de har ett arbete med mycket kontakt med människor ha den där timmen som egentid och koppla av med en bok eller bara halvsova. Finns inte en enda arbetsgivare som kan kräva eller ens tycka att kollegor måste umgås med varandra på lunchen de flesta väljer ju faktiskt inte arbete för att umgås med kollegor på fritid
  • Anonym (anonym)

    Jag har aldrig upplevt att det klagats på att kollegor inte umgås på lunchen, vi var några som när vädret var ok i princip alltid tog en promenad somliga gick ut med sina hundar och en del stannade i personalrummet och umgicks hela lunchen.

  • Anonym (anonym)
    GGN skrev 2018-06-12 14:10:42 följande:
    Då får de gott betala för det. Jag är en sån som gärna vill vara ifred på lunchen. Inte ett dugg osocial för det. Går gärna på aw till exempel.
    Många glömmer att mångas lunchrast är den enda helt egna tiden de har eftersom de efter jobbet hämtar sina barn och umgås med dessa tills de går och lägger sig.
  • Anonym (anonym)

    Rasten är till för att ha möjlighet att koppla av helt och hållet från allt som har med arbetet att göra även koppla av från kollegor om man vill det.

  • Anonym (anonym)

    Jobbar man centralt i en stad så passar man självklart på att uträtta ärenden på sin lunchrast och har man dessutom ett stillasittande jobb så är det många som gillar att ta en promenad för att röra på sig och få frisk luft.Det tom. rekommenderas att man ska ta ordentlig paus från allt som har med jobbet att göra under längre raster och detta innebär att göra det man själv tycker är avkopplande vilket kan vara att lämna arbetsplatsen och inte vara social med just kollegor

  • Anonym (anonym)

    De enda arbetsplatser jag kan tänka mig att det finns mer eller mindre krav på gemensamma luncher är daglig verksamhet där syftet med verksamheten är den sociala biten och att ha sysselsättning inte själva arbetet

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Konstigt.) skrev 2018-06-13 16:38:41 följande:
    Jag var också en enstöring förr och ville mest vara för mig själv. Men med åren har jag lyckats bygga upp en psykisk styrka och uthållighet som gör att jag numer lättare klarar mig igenom dagen. Faktiskt har det också ökat på min sociala kompetens att mer eller mindre ha tvingats vara social även på lunch- och fikaraster. Men så är jag också emot det nya samhället där alla ska vara för sig själva och stirra ner i sina smartphones. Den sociala biten är viktigare än många tror. Och att lära känna nya människor och utbyta tankar, åsikter och erfarenhetrer, annars blir det lätt att man fastnar i sitt eget skal och till sist inte vill umgås med någon.
    Man är väl inte enstöring om man inte vill tillbringa lunchen med sina kollegor. Förr när det fanns personalmatsalar på alla stora fabriker med riktigt billig mat likt skolmatsal så åt alla i matsalen nu när var och en tar med sig mat eller går ut och köper mat eller går till matställe finns det självfallet inget skäl att samlas till lunch. Det kan ju knappast vara krav på att de som inte har matlåda ska skynda sig iväg och snabbt slänga i sig mat vid korvkiosken för att sedan skynda tillbaka och sitta i personalrummet
  • Anonym (anonym)
    Anonym (beror på) skrev 2018-06-15 22:07:47 följande:
    Vad var motiveringen till att du borde befinna dig på arbetsplatsen då?

    Jag vet t.ex. folk som jobbar inom vården, där vissa kollegor inte är på "kontoret" under lunchen, och på grund av det missar viktig information från chefen/kollegorna. De kanske hade behövt befinna sig på kontoret av andra praktiska skäl, såsom att byta nycklar med kollegorna, samåka, hämta upp något papper/medicin som ska till patienterna och liknande; alltså att deras frånvaro påverkar kollegornas möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter.

    Det behöver inte betyda att du behövert äta med kollegorna, men när man jobbar på det sättet och har begränsad kontakt med kollegorna under jobbpassen kan det ju vara bra att vara tillgänglig vid ett av de få tillfällena under dagen när personalen är samlade.
    Lunchen är egentid och då ska det inte finnas krav på att man ska utföra arbetsuppgifter utan då ska man kunna äta i lugn och ro, gå på toaletten, gå på promenad, vila eller utföra egna ärenden
Svar på tråden Inkallad till chefen för att jag inte äter med kollegorna