Inlägg från: Anonym (Konstigt.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Konstigt.)

    Inkallad till chefen för att jag inte äter med kollegorna

    På de arbetsplatser där jag jobbat fram till nuvarande har det varit en självklarhet att man äter tillsammans. Det har väl med den sociala biten att göra och att man ska visa solidaritet med sina arbetskamrater. Den som smiter undan ses lätt som lite asocial och underlig. Någon gång ibland går det väl om man har ett ärende på stan, men bland det första min nuvarande arbetsgivare sa till mig vid anställningen var att "Här försöker vi odla en vi-känsla och det innebär även att vi äter måltiderna och fikar tillsammans"

  • Anonym (Konstigt.)
    LFF skrev 2018-06-13 10:37:07 följande:
    Fy fabian! Om jag ska ha det så ska jag ta mig fasen få betalt för det också! Min lunch är min stund att skapa lite ordning i kaoset inom mig, att sortera det som skett på förmiddagen, att återhämta mig efter att ha varit social i 4 timmar. Stör mig för fasen inte på min lunch och tvinga mig till att vara social ytterligare!
    Förstår inte att många tycker att det är så jobbigt att vara social under lunchrasten på jobbet. Då brukar man ju inte prata så mycket jobb utan om andra saker och mer avslappnat. Du har ju mycket tid att koppla av för dig själv efter jobbet och under natten samt på helgerna. Jag fick lära mig den hårda vägen, då jag var precis som du när jag var yngre och gärna ville ha lunchrasten för mig själv. De andra undrade om det var något fel på mig. Då sa jag precis som du att jag behövde vara för mig själv och samla intrycken och få koppla av i hjärnan för att få nya krafter. Då tog de det som att jag kanske inte trivdes med de arbetskamrater jag hade och sa att jag kanske borde söka annat jobb. De tog det alltså som att jag hade något emot dem personligen, och att det var därför jag inte ville äta tillsammans med dem. Så jag hade bara att anpassa mig om jag ville ha kvar jobbet, och efterhand har jag vant mig och lärt mig att kunna koppla av även när det sitter folk runt ikring mig vid lunchrasten och vid fikarasterna. Jag vet ju att jag har all tid utanför jobbet för mig själv, så med den vetskapen känns det betryggande.


  • Anonym (Konstigt.)
    Guldbarb skrev 2018-06-13 10:45:23 följande:
    Det är sorgligt att vi inte kommit längre än att de som "faller utanför mallen" ses som underliga i stället för att vi accepterar, respekterar och försöker lära oss av varandras olikheter. Inte konstigt att mobbning fortfarande är ett hett ämne.
    På alla arbetsplatser jag jobbat på sedan jag var 18 (är 46 idag) har det varit naturligt att man äter måltiderna tillsammans och har trevlig samvaro. När jag var yngre (mellan 18-23) var jag också sådan att jag gärna ville äta maten i lugn och ro för mig själv. Jag sa att jag behövde samla intrycken och koppla av i hjärnan för att få nya krafter. Då tog de andra det som att jag hade något emot dem och att jag kanske borde söka annat jobb om jag inte trivdes med mina arbetskamrater. De tog det alltså personligt att jag inte ville äta med dem, för att de antog att jag inte gillade dem. Så jag fick lära mig den hårda vägen och helt enkelt anpassa mig, för att få behålla jobbet. Och efterhand lär man sig kunna koppla av även om det sitter folk runtikring när man äter. Man vet ju ändå att man har all tid att få vara för sig själv utanför arbetstid, och det är tillräckligt för mig.

  • Anonym (Konstigt.)
    Bananböjaren skrev 2018-06-13 12:44:26 följande:
    Såna som du ska inte finnas.
    Vaddå. Är det mitt fel att jag måste rätta mig efter vad mina arbetsgivare säger? Varför ska inte sådana som jag finnas?

  • Anonym (Konstigt.)
    Anonym (8) skrev 2018-06-13 15:33:34 följande:

    Det verkar ha varit väldigt konstiga arbetskamrater som du jobbade med. Om man förklarar som det är så borde de godta det och förstå att man inte hatar dem. Att det ens ska bli en fråga om att man måste byta arbetsplats låter ju helt absurt!


    Om någon på mitt jobb inte lunchar med de andra så bryr jag mig inte, jag tänker att hen är en sådan som inte gillar att luncha gemensamt och att det är helt okej. Jag tar det inte personligt. Jag är själv en sån som tycker att det är jobbigt att luncha gemensamt och jag tycker om mina kolleger väldigt mycket och hyser inget agg alls mot någon, jag vill bara vara ensam för att jag är lite av en enstöring. Om de har problem med det så är det DERAS problem, inte mitt.


    Sedan uppoffrar jag mig emellanåt på enstaka lunch och fika, bara "för att" liksom, men i övrigt äter jag ensam. 


    Jag var också en enstöring förr och ville mest vara för mig själv. Men med åren har jag lyckats bygga upp en psykisk styrka och uthållighet som gör att jag numer lättare klarar mig igenom dagen. Faktiskt har det också ökat på min sociala kompetens att mer eller mindre ha tvingats vara social även på lunch- och fikaraster. Men så är jag också emot det nya samhället där alla ska vara för sig själva och stirra ner i sina smartphones. Den sociala biten är viktigare än många tror. Och att lära känna nya människor och utbyta tankar, åsikter och erfarenhetrer, annars blir det lätt att man fastnar i sitt eget skal och till sist inte vill umgås med någon.
Svar på tråden Inkallad till chefen för att jag inte äter med kollegorna