• Anonym (Overweight)

    Folk som köper godis för flera hundra...

    Varför gör ni det? Godis är inget kroppen behöver överhuvudtaget, själv får mina barn varsitt kinderägg på lördagar. Men jag har sett många som köper flera kilon och lagt massa hundralappar på godis och läsk. Återigen varför? Fetman är större än nånsin, både för barn och vuxna. Ser överviktiga barn och vuxna mer eller mindre överallt nu för tiden. Det är oroväckande, riktigt oroväckande...

  • Svar på tråden Folk som köper godis för flera hundra...
  • Anonym (Hanna)

    Jag gissar att man köper godis och läsk för att man rycker att det är gott.

    Så vida man inte har nån ätstörning eller så, då kan det finnas andra skäl.

    Lite konstig fråga, vilka andra skäl till att köpa godis och läsk finns det egentligen?

    Att man köper mycket kan ju bero på att man är många, att det ska räcka länge eller att man vill äta mycket.

    Känns ju som det mest sannolika. Vad tror du själv ts?

  • hammarhajen

    Håller med om att det är ett bekymmer att många äter för mycket godis och skräp. Självklart kan man inte veta hur det är i varje fall, man kanske köper godis till ett kalas. Men nog är det så att vår syn på portionsstorlekar och vad som är "normalt" har ändrats..  Förr fick man kanske 7 bitar lördagsgodis och ett litet glas läsk till söndagsmiddagen, nu är det påsar på 20 bitar godis som gäller och 2-3 glas läsk både fredag, lördag och söndag. 

  • Tow2Mater
    hammarhajen skrev 2018-06-15 18:45:49 följande:

     Förr fick man kanske 7 bitar lördagsgodis och ett litet glas läsk till söndagsmiddagen, nu är det påsar på 20 bitar godis som gäller och 2-3 glas läsk både fredag, lördag och söndag. 


    Och gnället om andras intag har ökat markant. Förr kunde folk iallafall sköta sitt och låta andra göra som de ville utan att lägga sig i allt.
  • mammalovis

    Visst kan det hända att det slinker ner två chokladkakor för 30 kr, 2 chipspåsar för 32 kr och två godispåsar för under 40 kr. Sedan köper vi vissa gånger 3 flaskor läsk och uppfyller villkoret i ts. Godispåsarna går åt relativt fort, chips har vi ett antal halvfulla påsar då chips bara är gott i perioder (beroende av menscykeln), chokladen kan räcka i flera veckor då det bara går äta några bitar per gång. Barnen får festis ibland. Deras påsk/julgodis brukar bli liggandes då de oftast får popcorn om något bjuds. De får sällan glass, vi har kvar sedan förra sommaren ...Så det är vi vuxna som gör fel.

    Sambon är beroende och köper sin ranson. Å andra sidan lägger ingen av oss knappt några pengar på alkohol, vi dricker inte kaffe till vardags. Sambon snusar dock.

    Numera kan jag förfasas över alla människor som lägger flera hundra på alkohol eller att gå på krogen varje helg, där kan man verkligen prata om mycket kalorier på kort tid, visserligen vuxna människor, men även det drabbar barnen många gånger.

    Sedan håller jag med om att det optimala vore att vi bara prioriterade nyttig mat och motion ... men alla gör inte de optimala valen, utan agerar utifrån beroende eller att de vill unna sig. Nackdelen är väl all teknik som tagit över ungas liv som gör att de rör sig oerhört mycket mindre än förr samtidigt som ransonerna onyttigheter har ökat. Som barn delade vi en 200 g chipspåse och fick på sin höjd 33 cl läsk ... Idag är det 1,5-litersflaskor, 300-gramspåsar o s v ...

  • Anonym (Mumma)
    Anonym (Overweight) skrev 2018-06-15 16:17:40 följande:
    Varför gör ni det? Godis är inget kroppen behöver överhuvudtaget, själv får mina barn varsitt kinderägg på lördagar. Men jag har sett många som köper flera kilon och lagt massa hundralappar på godis och läsk. Återigen varför? Fetman är större än nånsin, både för barn och vuxna. Ser överviktiga barn och vuxna mer eller mindre överallt nu för tiden. Det är oroväckande, riktigt oroväckande...
    För att det är gott och man vill unna sig. Och är man inte överviktig och sköter sin kost och sina tänder i övrigt är det inte farligt.

    Det är mycket vi inte behöver men som vi ändå äter eller använder.
  • Anonym (Arc)

    Jag brände väl åtminstone 50kr per dag på godis/läsk/chips förut för att det var gott. Jag lät mitt biologiska driv göra mina val.
    Om jag kände sug efter något sött så köpte jag godis. Jag tror också det hade en psykologisk effekt där jag kopplade njutningen från godis och sötsaker till välmående. 

    Jag gissar att i princip alla äter för att det är gott plus att det associeras med tillfälligt välmående.

  • Anonym (X)
    Anonym (Overweight) skrev 2018-06-15 16:22:30 följande:

    Det handlar inte om 1-2 kilo godis utan 5-6 kilo godis plus två stora läskflaskor.


    Vad vet du, dessa människor kanske tränar varje dag i veckan men unnar sig mega en gång i veckan, eller kanske måndaden. Eller du har kanske sett samma person köpa detta varje gång du handlar, är du socker spion?!

    Du kan ju inte ta för givet ett skit om människorna runt dig förturen statistik. Men vem fan vill läsa statistik?!

    Lev ditt egna liv istället och va nöjd med dina kinderägg, eller utbilda dig som kostexpert och/eller personlig tränare om du vill ha rätt att blanda dig in i folks levnadsstandard.

    Då vet du iaf att det är äkta eftersom de människorna som söker sig till dig gör det av egen fri vilja!
  • elyse
    Anonym (*) skrev 2018-06-15 17:18:12 följande:

    För att kunna äta mycket så måste man ju köpa mycket. Det betyder ju inte att alla som köper mycket äter mycket.  Men att tro att alla som köper mycket sparar på det i 3 månader är ju lovligt naivt.


    Absolut. Man behöver inte anta något alls om andras inköp, tycker jag. Om man däremot känner någon som missbrukar mat/socker så är det ju snällt att tänka på det när man bjuder in och försöka undvika triggers.
  • Tow2Mater
    Anonym (Baenmar) skrev 2018-06-15 17:01:33 följande:

    Köper aldrig godis till barnen mer än torkad frukt, nötter och mörk choklad. Och jo det får äta annat men då det ofta är gigantiska godispåsar när de går på kalas så räcker den länge. De brukar också få byta ut sitt godis mot nyttigare alternativ OM de vill och oftast gör de det. Så dumt att vänja barnen med det söta.


    "Hur mycket socker finns det i torkad frukt? Lite olika, men cirka 50-70 procent. Äter du 100 gram torkad frukt får du alltså i dig runt 60 gram socker"

    topphalsa.se/torkad-frukt-ar-det-nyttigt-eller-onyttigt-dietisten-svarar/
Svar på tråden Folk som köper godis för flera hundra...