Inlägg från: Kråkungen |Visa alla inlägg
  • Kråkungen

    Dåligt mående fysiskt och psykiskt ideligen, vad kan jag göra?

    Ts! Jag tycker att det låter som en bra idé att kolla sköldkörteln som ett första steg, men kanske att du ska vara beredd på att problemet är helt psykiskt. Det innebär INTE att det är "fel" på dig; inte heller innebär det att det är kört.

    Vad var det för medicin du tog? Många anti-depp går man upp i vikt på. Vet du om det var ett SSRI-preparat du fick? Det är det troligaste, då man ofta börjar med det. I så fall föreslår jag att du frågar din läkare om du kan testa fluoxetin, som är ett SSRI, och som är bra just om man vill undvika viktuppgång. SSRI har fördelen att det inte är "knark", utan bara ett preparat som hjälper till att skapa rätt balans mellan signalsubstanserna i hjärnan. Det kan kännas skönt att veta, om man hör till sorten som ogärna stoppar i sig främmande substanser. Mindfulness och kurator- (eller ännu hellre psykolog-) samtal kan hjälpa mycket, men det blir helt klart lättare om du får hjälp av medicin samtidigt. 

    Kost och motion påverkar givetvis måendet - ju sämre du äter, och ju mindre du rör på dig, desto jobbigare är det att slåss mot en depression - men jag har aldrig hört talas om att det skulle ORSAKA en depression, utan det är andra saker som är utlösande där. 

    Vet du om ni har psykisk ohälsa i släkten? Ofta är den här typen av problem ärftliga.

    Det här blev ett lite ostrukturerat svar... PM:a mig om du vill - jag har stor erfarenhet av psykisk ohälsa av diverse slag (GAD, panikångest, depression, bipolaritet, ätstörning, tvångsproblematik...)

  • Kråkungen
    KalleAnkasPulverpåse skrev 2018-06-24 19:08:46 följande:
    Detta måste vara det sjukaste inlägget idag. Sen när skapar SSRI rätt balans mellan signalsubstanserna? Det är till för att trubba av individen - inget annat.

    Dummaste jag hört. Det är lika mycket knark som alla andra droger.

    Skärp dig.
    Glad Vill du ha en ingående förklaring på hur det fungerar så kan jag ge dig det - men jag misstänker att du bara ville klaga lite. Simma lugnt! Glad
  • Kråkungen
    KalleAnkasPulverpåse skrev 2018-06-24 20:51:03 följande:

    Nej, jag ville bara provocera - vilket inte gick enligt min plan då du mot alla odds var öppen för möjligheten att du kunde ha fel i ditt påstående.

    Eftersom du verkar genuint intresserad vill jag rekommendera att du grundligt går igenom följande artikel: en.wikipedia.org/wiki/Selective_serotonin_reuptake_inhibitor

    Denna information är ovärderlig. Om du inte redan är bekant med det centrala nervsystemet och dess roll hos däggdjur kommer det nog krävas ytterligare läsning för att förstå någorlunda hur SSRI påverkar människan. Jag rekommenderar dig då att bekanta dig med serotonin och alla dess funktioner - till att börja med - då SSRI främst påverkar detta.

    en.wikipedia.org/wiki/Serotonin

    Det är sällan det faktiskt är fel på oss men vår kropp opereras av uråldriga system som ger respons av information från omgivningen. Serotonin reglerar makt och dominans i sociala grupper. Det har gjort det i minst 500 miljoner år och gör det fortfarande.

    Det är en djungel utanför dörren.


    Så bra Glad Genuint intresserad.... well, snarare genuint påläst baklänges i sömnen efter eoner av psykisk ohälsa runt mig och i mig... Hursomhelst, även om jag kanske inte skulle använda Wikipedia som min mest pålitliga källa så verkar vi vara on the same page - det du talar om här är ju precis det jag förenklande uttryckte som "skapa rätt balans mellan signalsubstanser". (Fast för att vara helt korrekt påverkar SSRI inte FRÄMST serotoninet; det påverkar BARA serotoninet, även om SSRI ibland lite slarvigt används när man egentligen menar SNRI (som även påverkar noradrenalin))  Hursomhelst är jag glad att det som från början var menat som provokation blev till konsensus Flört
Svar på tråden Dåligt mående fysiskt och psykiskt ideligen, vad kan jag göra?