Inlägg från: Anonym (K) |Visa alla inlägg
  • Anonym (K)

    Utebliven mens - överviktig och fd ätstörd

    Var bor du? Det finns ätstörningsenheter på många orter. Jag bor i Stockholm och har varit inskriven på Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ). Jag har uns som började när jag var 13 och sedan har gått upp och ner tills jag vågade söka hjälp när jag var 28 år. Jag hade en behandlare/psykolog som jag gick och pratade med två gånger i månaden och jag skrev matdagbok. Jag fick även gå på föreläsningar om ätstörningar och kände mig så träffad i det mesta de sa. För att komma dit skriver man en egenanmälan (finns att skriva ut från deras hemsida) så du behöver ingen remiss från läkare. Har för mig att de även har någon typ av behandling över internet om man bor på annan ort än Stockholm. Inför mitt första besök var jag jättenervös och svimmade nästan när jag skulle gå in. Jag var orolig för att mina problem inte var tillräckligt stora/svåra och att psykologen bara skulle tycka att jag var larvig men samtidigt var jag orolig för att hon skulle tycka att jag var sjukare än vad jag kände mig. Men det var en så stor lättnad att få prata med henne och hon var inte dömande utan lyssnade och gav information på ett pedagogiskt sätt. Så sök hjälp även om det känns svårt och tungt, det kommer kännas så mycket bättre sen! Är det någon i din närhet som vet om dina ätstörningar? Din flickvän t ex? Annars tycker jag att du ska börja med att berätta för henne. Det är skönt att ha någon som stöttar och som kan hjälpa en åt rätt håll. För mig var det från början en kollega som såg att jag inte mådde bra och som tillslut fick mig att berätta för henne. Hon hjälpte mig skiva egenanmälan och följde även med mig dit första gången.

  • Anonym (K)
    Tilda.k95 skrev 2018-06-25 02:21:42 följande:

    Bor tyvärr 60 mil ifrån Stockholm och ätstörningsenheten i mitt landsting är inte särskilt bra, av vad jag hört att vänner som gått där. :/

    Dom flesta i min omgivning vet typ hur det var när jag var tonåring, men inte mina föräldrar som jag just nu bor hos pga arbetslösheten. Alla jag pratat med tror dock jag är helt frisk nu, men ärligt talat vet jag inte ens vad som är vad längre. Mår jag dåligt för att det är jobbigt med maten eller är det jobbigt med maten för att jag mår dåligt? Har jag ens ett problem eller är jag bara en bortskämd, glupsk snorunge som borde skärpa sig? Suck.


    Här är en länk till SCÄ:s internetbehandling. stockholmatstorningar.se/om-oss/vara-enheter/mottagning-for-vuxna/internetbehandling/

    Läs där, det kanske är något som passar dig. För du behöver hjälp! Du har helt klart en ätstörning sen om den påverkas och blossar upp av hur resten av det liv ser ut spelar mindre roll. Du har ett stört förhållande till mat. Hade du inte haft det hade inte ditt ätande påverkats av ditt dåliga mående. För att komma vidare måste du söka hjälp men det är det ingen annan som kan hjälpa dig med. DU måste bestämma dig för att du behöver och vill ha hjälp. DU måste söka hjälpen och DU måste se till att du går på första träffen och sedan följa den plan som sätts upp för dig. Det finns inget annat sätt. Du kommer inte bli frisk av dig själv. Du behöver professionell hjälp och den finns att få (t ex ätstörningsenheten på din ort, SCÄ som jag tipsade om och säkert fler ställen om du söker googlar runt lite) men det är DITT ansvar att söka den. Gör det!
Svar på tråden Utebliven mens - överviktig och fd ätstörd