Inlägg från: EpicNurse |Visa alla inlägg
  • EpicNurse

    Störtblödning medicinsk abort vecka 7 (6+) hur vanligt?

    Ja det är ju väldigt individuellt, oavsett vecka. Tex om lite graviditetsprodukter fastnar i tappen så brukar det blöda väldigt väldigt mycket. Så var beredd på att det kommer blöda massor, så är det ju bara bra om det inte gör det. Du kommer ju vara övervakad så om det blöder för mycket så kommer man vidta åtgärder.


    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
  • EpicNurse
    Anonym (Livrädd i vecka 7 (6+)) skrev 2018-07-10 20:07:27 följande:

    Epic nurse, till att börja med: TACK för att ni finns! Av ditt svar låter det som att det är vanligt? Kan man inte undersöka om något sitter fast i tappen? En del har berättat att de störtblött i en vecka, är det rimligt?

    Vilka åtgärder vidtar ni mot blödningen?

    Har du andra praktiska tips inför aborten? Hur mycket smärtlindring får man?

    Jag kommer att vara ensam men på sjukhus. Är vuxen i vanliga fall och borde klara av det och skärpa mig men detta känns läskigt trots att det för oss är det enda rätta, både medicinskt och psykiskt.


    Om det skulle vara att man blöder onormalt mycket så gör man ultraljud och undersökning för att se om något sitter fast eller om det är något annat som orsakar blödningen. Ibland kan man plocka bort det som sitter fast där och då, ibland behövs en akut skrapning. Om det blöder jättemycket utan att något sitter fast så kan man ibland ge läkemedel för att minska blödningen och få livmodern att dra ihop sig.

    Det vanligaste förloppet (det varierar så klart!) är att några timmar efter man tagit första, ibland även andra dosen cytotec, så börjar man blöda. Blödningen ökar och ökar tills man blöder som dubbel, trippel mens och sen blöder man så i ca 1-2 timmar och sedan avtar det när själva graviditeten kommit ut. Sen blöder man mindre och mindre tills det slutar. För vissa tar det 5 dagar, för andra 2-3 veckor. Man brukar definitivt inte störtblöda i veckor, eller dagar, utan det är under några timmar, kanske en dag.

    Det är ju så hiiimla olika vad man upplever som en riklig blödning. Med våra mått mätt så är en väldigt riklig blödning 2 fulla nattbindor i timmen. Då ska man kontakta vården om man är hemma och blöder så. För vissa är en riklig blödning 1 binda varannan timme för dom vet/förstår inte hur mycket man kan blöda innan det blir farligt, och har kanske väldigt sparsam mens annars.

    Smärtlindringen brukar vara diklofenak/Ipren och alvedon som grund. Sen får man morfin vid behov. Man kan oftast även få PCB, en slags lokalbedövning som sprutas in i livmoderhalstappen, alltså med nål i vävnaden.

    Det viktigaste du ska tänka på är att inte se någon prestige i att snåla med smärtlindring. Det tjänar ingenting till att ha mer ont än man klarar av, det snarare förlänger processen eftersom man spänner sig. Sen är det ju så att man under en period förmodligen kommer ha smärta som inte går att ta bort helt, för det är en svår typ av smärta att lindra. Men har du ont så säg till!

    Säkert hundra slarvfel i denna texten, men ändå :)
    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
  • EpicNurse
    Anonym (Livrädd i vecka 7 (6+)) skrev 2018-07-10 20:57:06 följande:

    Men tusen tack igen! Då känns det lite lugnare. Smärtlindring tänker jag definitivt ta. Klarar en del men man behöver kanske inte ha ont i onödan. Har tillräckligt dåligt samvete ändå.

    Jag har väldigt riklig mens redan som det är, precis som jag skrev ovan. En nattbinda i timmen är ?normalt? för mig den värsta dagen. Så när man säger att en medicinsk abort är som trippel mens så skulle det för mig innebära tre nattbindor i timmen, d.v.s. som en trädgårdsslang i princip. Men då kanske jag snarare tycker att det inte är så farligt eftersom jag är van vid det varje månad.

    Personalen verkar, precis som du, väldigt snälla och omtänksamma så jag hoppas på det bästa. Har man satt sig i en situation får man lösa det, helt enkelt.


    Det kommer säkert gå hur bra som helst! :) ta det som det kommer bara och ställ alla frågor du har när du kommer dit så du vet vad som ska hända.
    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
Svar på tråden Störtblödning medicinsk abort vecka 7 (6+) hur vanligt?