Inlägg från: gealach |Visa alla inlägg
  • gealach

    Hemspråk ja eller nej?

    TillFlorida skrev 2018-08-06 15:06:17 följande:

    Goda kunskaper i hemspråket har visat sig ge bättre resultat i övriga ämnen vilket antagligen leder till ett större självförsörjande i framtiden. Jag har inga siffror på det, men tror att det är väl investerade pengar.


    SWO skrev 2018-08-06 15:09:56 följande:
    Klart vi ska. Att kunna sitt modersmål gör att man kan sitt andraspråk bättre. Hur ska vi förvänta oss att nyanlända ska lära sig svenska när de inte kan sitt modermål?

    Sedan är det bra för handeln - ju fler språk som finns i ett land, ju lättare blir handel mellan länder.

    Sedan är det bra för individens självbild - att faktiskt kunna något i skolan (är inte sällan nyanlända har svårt i skolan, oft pga språket). Får de en positiv känsla av studier så blir det ringar på vattnet, de vågar mer i andra ämnen och får då "automatiskt" bättre resultat (mer motivation i skolan).

    SWO
    Som ovan. 

  • gealach
    Mrs Moneybags skrev 2018-10-19 15:09:31 följande:
    De flesta kan inte lära ut språk på samma sätt som en lärare. Det finns så många aspekter utöver det rena talspråket som man behöver kunna för att ha tillgång till hela språket. 

    Självklart bör föräldrarna prata hemlandets språk hemma. Annars har barnet inget behov av "hemspråk". 

    Ja, precis. Om det räckte att tala språket hemma skulle vi ju inte behöva någon svenskundervisning för svenska barn i skolan heller.  


    Har för mig att det till och med är ett krav att språket ska talas i hemmet för att man ska få rätt till modersmålsundervisning. 

Svar på tråden Hemspråk ja eller nej?