Inlägg från: Kusinen |Visa alla inlägg
  • Kusinen

    Hemspråk ja eller nej?

    gealach skrev 2018-10-19 23:06:20 följande:

    Ja, precis. Om det räckte att tala språket hemma skulle vi ju inte behöva någon svenskundervisning för svenska barn i skolan heller.  

    Har för mig att det till och med är ett krav att språket ska talas i hemmet för att man ska få rätt till modersmålsundervisning. 


    Det stämmer.

    Citat från skolvetkets hemsida.

    "En elev som har en eller fler vårdnadshavare som har ett annat modersmål än svenska ska erbjudas undervisning i sitt modersmål om språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet, ocheleven har grundläggande kunskaper i språket.

    Om en elev tillhör en av Sveriges nationella minoriteter ska eleven erbjudas modersmålsundervisning i sitt minoritetsspråk.

    Ett barn som är adopterat och som har grundläggande kunskaper i sitt modersmål har också rätt att delta i modersmålsundervisning. Det gäller oavsett om språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet."
  • Kusinen
    K Kalle skrev 2018-10-20 08:11:11 följande:

    Vi har svenska i skolan för att det är landets språk. Det språk alla ska kunna.


    Ursäkta, dum fråga kanske men vad menar du med detta inlägg? Det är väl ingen som ifrågasatt att man ska ha svenska i skolan? Det som sas var väl att argumentet att man inte behöver språkundervisning i ett språk som man talar hemma eftersom föräldrarna då kan lära en, inte funkar om man samtidigt anser att (svenskspråkiga) barn behöver svenskundervisning i skolan.
Svar på tråden Hemspråk ja eller nej?