Inlägg från: 1234568 |Visa alla inlägg
  • 1234568

    Sköldkörtelprov - resultat

    Pollen skrev 2018-08-08 19:35:07 följande:

    En del psykiska problem, ångest och typ att jag känner mig ofokuserad och trött. Sen hög puls och hjärtat gör dubbelslag. Ljud och ljuskänslig är jag också och problem med pms. Tittar jag på symtomlistan över sköldkörteln så är det mycket som stämmer in. Men som du skrev, mycket annat kan ju också ge samma symtom.

    Jag har tagit långtids-EKG och blodprover. Allt var normalt förutom brist på b-vitamin, kalium och natrium. Jag hade också lätt förhöjt MCV-värde och något lågt MCHC-värde, men det var också normalt. Det är det som är så drygt, att allt är så normalt, men jag känner mig inte normal.


    Märkligt att läkaren inte snappat upp detta. B12 brist ge ett förhöjt MCV i kombination med anemi (vilket ett lågt MCHC) antyder. Man kan ha anemi utan att hb sjunker under referensvärdet.

    B12 brist kan ge neurologiska symptom, psykiska symptom och sedan så får man perniciös anemi till sist. Då får man ett högt MCV i förhållnde till hb. Skulle rakt av säga att det är det som drabbat dig. Sedan kan du ju ha b12 brist OCH järnbrist, inte helt ovanligt med den kombinationen. Folat brist (en annan b vitamin, b9) kan också ge ett högt MCV och lågt hb.

    Be din läkare kontrollera det aktiva B 12 värdet (det ger en sann bild av situationen). I Sverige kontrolleras oftast B12, som inte säger så mycket igntligen. Och om det var lågt, då är garanterat det aktiva B12 lågt. Be dem även kontrollera fE-folat, ferrit, TfR, D-vitamin. Sedan när B 12 bristen är fastställd, så måste man ju ta rea på varför den uppstått. Är du vegetarian? Eller har du problem med magen?. När man vet varför du ar brist, så bör man behandla med sprutor ett par veckor, sedan tabletter, förutsatt att problemet inte ligger i magen och kroppen inte kan ta upp b12. Då blir det sprutor resten av livet.

    Men få det kontrollerat nu. B12 skador kan bli permanenta om man inte gör något åt saken. Och anemin blir inte bättre om man inte gör något. Och detta är inte en anemi som behandlas med järn (såvida du inte har ett lågt ferrit också).
Svar på tråden Sköldkörtelprov - resultat