Inlägg från: Anna60 |Visa alla inlägg
  • Anna60

    Bostadsrätt eller hyresrätt i Stockholms förorter?

    Det beror på. I en bostadsrätt får du själv ersätta gamla vitvaror, trasig toastol, betala för vaktmästare som kommer hem och kanske lagar ditt fönster osv osv osv. Men det är också en investering.

    I en hyresrätt får du utbytt alla trasigheter som händer utan kostnad. Detta ligger ju i hyran, som är bra mycket högre än bostadsrättens månadsavgift. Det negativa är: var får du tag i en hyresrätt i Stockholm? Ja, kanske i Södertälje med omnejd, men närmare än så lär bli svårt.

  • Anna60
    Anonym (K) skrev 2018-08-09 11:50:54 följande:
    Jag har bara erfarenhet av hyresrätt i en förort till Sthlm (10 min från TC med tuben). Men om jag haft pengarna så hade jag utan tvekan köpt egen bostadsrätt. 

    Vi betalar hög hyra ( 9000 exkl. el, internet och parkering. 2rok) endast för att lägenheten är stamrenoverad. Både fläkt och handdukstork trodde vi var trasiga, men när de kom och kollade så sa de att dem ska vara så (alltså urusla). Det saknades en garderobsdörr när vi flyttade in (dock påtalades detta ett tag därefter) men de kunde inte fixa detta då de inte längre hade dessa dörrar (gammal modell). Ville vi få nya dörrar som tillval så var vi tvungna att vänta 4 år efter stambytet. De nya duschdörrarna rostar och gör fogarna i badrummet helt rostfärgade, har inte orkat fråga om detta då de antagligen bara skulle säga "det ska vara så" eller inte svara alls..

    Vill man t.ex. ha inglasning på balkong eller diskmaskin så får man inte anställa någon utomstående för att göra detta, utan detta måste gå via föreningen och en permanent höjning av hyran tillkommer. Elen betalar vi för förbrukning men vi får inte välja elbolag själva, och de kan därmed ta ut hög kostnad per kWh. Det står att någon form av gardinfästen/stång ska ingå, men när vi saknade detta i sovrummet så sa de bara att det inte ingår i sovrummet (?).

    De verkar välja ut vilka områden de skickar ut kundenkäter till, då det endast är vissa som får dessa och vi har aldrig fått en enkät. Väljer man istället att mejla in sina klagomål så får man inget svar. 

    Så köp säger jag!
    Hyresrätter är inte bättre än sina hyresvärdar/fastighetsägare. Detsamma gäller bostadsrätter. En bostadsrätt med urusel brf-styrelse är minst lika illa. Så kolla upp vilka som äger hyresfastigheten och hur värden fungerar. Köper du lägenhet så tala med grannarna hur styrelsen funkar. Det är oerhört viktigt.
  • Anna60

    Ett litet tips är också att kolla upp bostadsrättsföreningen på Facebook. Många brf har grupper på FB - oftast är de slutna dock. Men har du tur är den öppen och då kan du gå in  och läsa vad föreningsmedlemmarna skriver. 

Svar på tråden Bostadsrätt eller hyresrätt i Stockholms förorter?