• Inte jag

    Gym (anonyma svar tillåtna)

    Jag har börjat träna på gym. Jag kör 12 minuter på crosstrainer, tränar armarna pågrund av en axelskada i ca 30 minuter, kör 12 minuter på en roddmaskin. Men känner att jag vill träna överkroppen. Har en dålig hållning och vill köra rygg- och magövningar. Vad tycker ni att jag ska träna det där på gymmet?

  • Svar på tråden Gym (anonyma svar tillåtna)
  • Inte jag
    Mongoliet skrev 2018-08-18 01:29:50 följande:

    Din text är ju inte fattbar. Nog därför ingen svarar


    Den är helt fattbar. ;)
  • Inte jag
    Deacon skrev 2018-08-18 02:25:32 följande:

    Är inte helt med på frågan men är det förslag på rygg- ocg magövningar du önskar? Som läget är nu tränar du ju bara armarna....


    Ja precis, det var min fråga. :) har blivit för mycket armträning. :)
  • Inte jag
    Anonym (Hållning) skrev 2018-08-18 01:51:00 följande:

    För hållningen är framåtlutade hantellyft en bra övning tex


    Tack för tipset! :) Har hört att en bra hållning gör att magen tränas. :)
  • Inte jag
    Kjell2 skrev 2018-08-18 08:31:10 följande:

    Chins, bänkpress, marklyft.


    Chins får jag söka på men de andra fattar jag vad de är. Tack för tipset! :)
  • Inte jag
    Anonym (Anonym signatur) skrev 2018-08-18 09:15:11 följande:

    Om du har ekonomi till det så kan jag varmt rekommendera några timmar med personlig tränare. Den bästa investering jag har gjort!


    Det går nog att ordna på det gym jag går till. Jag gör några övningar som jag gjorde på rehab. Men börjar tröttna lite så en personlig tränare kan vara bra. :) Funderar på om simning är bra också? Har ju det i gymkortet. :)
  • Inte jag
    Anonym (Anonym signatur) skrev 2018-08-18 09:32:47 följande:

    Min pt hjälpte mig att sätta ihop fyra olika program, två överkropp och två underkropp. Övningarna i programmen kan jag ju förstås kombinera som jag vill, men det är bra att ha nåt att utgå från. Men framför allt hjälpte han mig att göra övningarna på rätt sätt, det går att göra så mycket tokigt på ett gym om man inte riktigt vet vad man håller på med.


    Ja man blir förvirrad av allt som finns på ett gym. Jag ska kolla upp det där med pt. För vill ju inte skada mig mer än vad jag redan har gjort. Det räcker med axeln tycker jag. :)
  • Inte jag
    nernu skrev 2018-08-18 16:01:14 följande:

    Vet inte hur din axelskada begränsar dig men om du kan rekommenderar jag knäböj och marklyft. Kommer åt både rygg och core där. Och allt annat också.


    Jag har en protes i axeln och jag kollade lite på det där med marklyft och det kan jag nog klara. Men får kanske inte ha för många kg på. :)
  • Inte jag
    nernu skrev 2018-08-18 16:42:20 följande:

    Tycker att du ska gå till en bra sjukgymnast som har koll på läget och som kan tala om vad du får och inte får göra.


    Anonym (jag är rehabPT) skrev 2018-08-18 16:53:37 följande:

    Skit i PT. Har du motivation, ett par bra program som du lätt kan hitta på nätet, kanske kolla hur man gör övningarna på youtube eller liknande och litar på att din kropp säger ifrån när du gör fel så är den enda slags PT du kanske behöver träffa någon gång en sjukgymnast pga axeln. 


    Iowhannah skrev 2018-08-18 20:05:39 följande:

    Jag håller med här. Kontakta en fysioterapeut/sjukgymnast INNAN du kontaktar ev PT. Annars behöver du en PT som är specialiserad inom fysioterapi eftersom du inte har samma utgångsläge som en frisk gym-rookie.


    Studentpappa skrev 2018-08-18 20:47:55 följande:

    Det finns ju fysios som erbjuder pt-tid också, antagligen väl investerade pengar speciellt om du har en skada. Träningsprogram på nätet i all ära men de kommer inte hjälpa dig med tekniken eller skalning som kan behövas om man är skadad.

    Jag vet att det finns många internetwarriors som anser sig vara 700% bättre än alla PTs, sen får man ju tänka lite längre och inse att det finns väldigt mycket kompetens inom träning man kan betala för att få ta del av.


    Nu svarar jag på flera samtidigt! Jag kommer kontakta en sjukgymnast för att veta vilka övningar som är bra och då innan jag skaffar ev en pt. Eftersom jag har en skadad axel så gör det att jag säkert gör fel med vissa övningar.

    Känns som jag belastar nacke och rygg fel pågrund av att jag aldrig kommer kunna använda armen på samma sätt som innan.
  • Inte jag
    Anonym (SA) skrev 2018-08-19 17:41:38 följande:

    Vill du bara träna cardio eller vill du får en starkare kropp?

    I så fall får du börja styrketräna. Marklyft, knäböj, stående pressar och bänkpress är bra övningar där du får med hela kroppen.

    Se till att du får bra instruktioner om hur du ska göra.


    En starkare kropp och en starkare axel. Men kanske inte kan göra en massa tunga lyft med min axel. För då måste jag kanske operera den igen.
  • Inte jag
    Anonym (Utanför boxen) skrev 2018-08-19 11:16:33 följande:

    Börja med att lägga till benböj (squat) med skivstång eller benpress i maskin samt lårcurl (leg curl) för underkroppen.

    Komplettera med magträning i maskin eller vanliga på matta (crunch/situp) samt ryggresningar (hyperextension) för att bygga upp en muskelkorsett.

    Så var det då överkroppen och där beror det på hur din skada ser ut. Jag föreslår att du börjar med att kontakta en sjukgymnast för att prata igenom skadan och vilka övningar för överkroppen du kan göra.

    Lite beroende på skada så kan du prova utåt-/inåt rotation för rotatorkuffar samt tryndrag (face pull) som uppvärmning. Sedan går du över till rodd i kabelmaskin eller maskinrodd och latsdrag (inte bakom nacken då det påstås kunna leda till skador).

    Med en axelskada bör du undvika pressövningar (bänkpress, militärpress) då de i sig brukar orsaka axelproblem vid slarv.

    Börja med lätta vikter och 15-20 repetitioner med två upprepningar (15-20 rep, två set). Öka vikterna eftersom du blir starkare.

    (engelska inom parentes)

    Sedan finns det gamla tricket med att sträcka på dig och gå omkring med en bok på huvudet. Vilket påstås göra underverk för hållningen. Det görs dock bäst hemma i ensamhet om man inte vill får rykte om sig att vara lite udda.


    Tack för tipsen! Jag råkade snubbla utomhus i januari och landade sp illa att jag bröt min axel. Det var så illa att jag behövde operera in en protes. Så en massa tunga lyft och liknande är nog inte att tänka på. Vill bara att den ska bli så bra den kan om du förstår vad jag menar?

    Jag ska kolla upp alla övningar du nämnde och ska kontakta en bra sjukgymnast. Den sjukgymnasten jag hade gillade jag aldrig.
  • Inte jag
    Deacon skrev 2018-08-19 08:00:37 följande:

    Ingen nämner kosten här men den är nästan viktigare än själva träningen för att du ska få ut maximalt resultat av timmarna du lägger på gymmet.

    Vilka mål har du med träningen (volym/styrka/uthållighet)? Hur ofta kan du besöka gymmet och hur lång tid kan du vara där per gång? Din målsättning och den tid du kan/vill lägga påverkar vilka övningar som bör prioriteras samt hur många repetitioner du ska kunna göra på respektive övning.


    Skälvklart är kosten viktig. Jag försöker tänka på vad jag äter. :)

    Mitt mål med träningen är att bli starkare i kroppen. Jag vill inte få stora muskler om du förstår vad jag menar? Jag kan vara i gymmet 1-2 timmar 3 gånger i veckan.
  • Inte jag

    Jag inser att jag nog gör mer med överkroppen än vad jag tror jag gör. Jag får fortsätta med det jag gör och göra mer för att få en snygg överkropp! :) Plus hålla koll på kosten. ;)

Svar på tråden Gym (anonyma svar tillåtna)