• Anonym (Sc)

    Kopplas socialen in vid kontakt med bup?

    All vårdpersonal är skyldig att göra orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker att något inte är riktig som de ska.


    Orosanmälan när ett barn far illa

    Barn som far il­la el­ler ris­ke­rar att fa­ra il­la är ett ge­men­samt sam­hälls­an­svar. Of­tast får so­ci­al­tjäns­ten kun­skap om så­da­na miss­för­hål­lan­den ge­nom en an­mä­lan. Många yr­kes­grup­per, bland annat personal i hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen, har an­mäl­nings­skyl­dig­het enligt socialtjänstlagens kap 14 § 1.


    Eller för den som föredrar att läsa lagtexten

    Socialtjänstlag (2001:453)
    14 kap. Anmälan om och avhjälpande av missförhållanden m.m.
    1 § Följande myndigheter och yrkesverksamma är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa:
    1. myndigheter vars verksamhet berör barn och unga,
    2. andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, annan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten, Kriminalvården, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen,
    3. anställda hos sådana myndigheter som avses i 1 och 2, och
    4. de som är verksamma inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och fullgör uppgifter som berör barn och unga eller inom annan sådan verksamhet inom hälso- och sjukvården eller på socialtjänstens område.
     
    De som är verksamma inom familjerådgivning är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om att ett barn utnyttjas sexuellt eller utsätts för fysisk eller psykisk misshandel i hemmet.
     
    Myndigheter, befattningshavare och yrkesverksamma som anges i första stycket är skyldiga att lämna socialnämnden alla uppgifter som kan vara av betydelse för utredning av ett barns behov av stöd och skydd.
     
    Om anmälan från Barnombudsmannen gäller bestämmelserna i 7 § lagen (1993:335) om Barnombudsman. Lag (2015:982).
     
    1 a § Socialnämnden bör erbjuda barnet, vårdnadshavaren och den som gjort anmälan enligt 1 § ett möte om det med hänsyn till barnets bästa är lämpligt. Lag (2012:776).
     
    1 b § Socialnämnden får informera den som gjort anmälan enligt 1 § om att utredning har inletts, inte har inletts eller redan pågår. Sådan information ska på begäran lämnas till anmälaren om det med hänsyn till omständigheterna inte är olämpligt att göra detta. Lag (2012:776).
     
    1 c § Var och en som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla detta till socialnämnden. Lag (2012:776).
     
    2 § Var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten eller vid Statens institutionsstyrelse ska medverka till att den verksamhet som bedrivs och de insatser som genomförs är av god kvalitet. Lag (2010:429).
     
    3 § Den som fullgör uppgifter inom socialtjänsten eller vid Statens institutionsstyrelse ska genast rapportera om han eller hon uppmärksammar eller får kännedom om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande, som rör den som får, eller kan komma i fråga för, insatser inom verksamheten.
     
    Rapporteringsskyldigheten fullgörs
    1. i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet till den som bedriver verksamheten,
    2. i verksamhet vid Statens institutionsstyrelse till ledningen, och
    3. i övrigt till berörd socialnämnd. Lag (2010:429).
     
    4 § Den som enligt 3 § ska ta emot rapporter ska informera den som fullgör uppgifter inom respektive verksamhet om de skyldigheter som han eller hon har enligt 2 och 3 §§. Lag (2010:429).
     
    5 § Den som, i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet, enligt 3 § ska ta emot rapporter ska informera berörd socialnämnd om de rapporter han eller hon har tagit emot. Lag (2010:429).
     
    6 § Ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande, ska dokumenteras, utredas och avhjälpas eller undanröjas utan dröjsmål. Lag (2010:429).
     
    7 § Ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande, ska snarast anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Den utredning som gjorts med anledning av det inträffade ska bifogas anmälan. Anmälan ska göras av
    1. socialnämnden,
    2. den som bedriver yrkesmässig enskild verksamhet, eller
    3. Statens institutionsstyrelses ledning.
     
    Den som bedriver yrkesmässig enskild verksamhet ska informera berörd socialnämnd om anmälan. Lag (2012:944).
  • Anonym (Sc)

    Ts som jag uppfattar det har du tidigare hamnat i klorna på Socialtjänsten, för den som inte vet hur lätt en vanlig familj kan hamna i detta vansinne

    UG visar här hur fel det kan gå



  • Anonym (Sc)

    Ts jag förstår dig fullständigt, att hamna i klorna på maktgalna socionomer är värre än allt annat jag kan tänka mig.

    Detta är säkerligen helt obegripligt för den som inte varit i den maktlösa position som du hamnar i när en socialsekreterare får för sig att verkligheten ser ut på ett speciellt sätt och sedan gör allt för att "skapa bevis" som styrker den uppfattningen (färgade utredningar är den finare benämningen på dessa lögner).

    Tyvärr så görs inte utredningarna rättssäkert varför det blir ett onödigt stort lidande hos de inblandade parterna.

Svar på tråden Kopplas socialen in vid kontakt med bup?