• Aethuviel

    Hur många inseminationen gjorde ni innan graviditet?

    Det kan vara många anledningar. (Notera: Jag är inte professionell på något sätt, bara försöker bli gravid och läser in mig på allt jag gör.)

    I IVF t.ex, ser man direkt hur många ägg som faktiskt fertiliserar. Även om det är bra ägg och spermier (tänk oförklarlig barnlöshet, eller donatorsperma/ägg för den ena partnerns problem), så kan det väldigt lätt misslyckas på den kemiska/genetiska processen. Tänk hur komplicerat det är att miljoner gener ska kombineras till en ny individ. Det är ett under att någon av oss existerar.

    Om den lyckas fertilisera, så ska cellerna börja dela och det kan lätt bli fel de första dagarna, så embryot helt enkelt dör.

    Sen kan det misslyckas att implantera, av olika orsaker. Livmoderslemhinnan, embryot själv. Jag har läst en studie där de undersökte en ny upptäckt att ägget/embryot skickar ut kemiska signaler till livmoderslemhinnan när det blivit fertiliserat, så att den ska förbereda sig för att ta emot det.

    Om det är något genetiskt fel på embryot, så reagerar livmodern med en stressreaktion och stänger ute embryot. De säger att det kan bli fel om livmodern släpper in embryo som den borde stängt ute (det kan då bli missfall eller allvarliga medfödda fel), eller om livmodern istället stänger ute embryon som är friska.

    Men helt personlig spekulation, det sista är jag inte rädd för då implantering är det enda som IVF inte kan kontrollera för, och IVF hjälper redan så många som annars har ingen chans. Men det är bra att vetenskapen fortsätter och upptäcker fler saker, för det finns egentligen ingenting som "oförklarlig barnlöshet", bara att vi vet inte tillräckligt än.

    Eftersom vi nu pratar om insemination och inte IVF, så är det också problemet att man vet aldrig om ägg och spermie faktiskt möts. Det kan vara något i livmodern som dödar alla spermier, eller så halkar ägget ut och hamnar utanför äggledaren, eller något annat. Det enda IUI gör, är att "rensa" spermierna och undvika slidan+livmoderhalsen.

    Slutligt: Jag vet att tråden är om IUI, jag nämnde IVF först för att där ser man direkt vad som händer med ägg och embryo på sätt som man aldrig kan i livmodern, och för det andra bara för att lugna med att jag inte tror implantering kan vara den stora orsaken till infertilitet, för många.

Svar på tråden Hur många inseminationen gjorde ni innan graviditet?