• Jamesdio

    Inget över

    Lever på existensminimum pga skuldsanering. Prioriterar också en fritidsaktivitet som kostar oss ca 3000 kr i månaden i grundkostnad och sedan minst några hundralappar då och då utöver det.

    Så resten går ju till räkningar man inte kan undvika (boende, el, tv-licens, bilskatt, bilförsäkring, bränsle, hemförsäkring, barnomsorgsavgift) och räkningar vi har valt att ha (mobil, internet, barnförsäkirng, djurförsäkirng, livförsäkring, medlemskap i föreningar). I den sista kategorin kan man ju välja lägre eller högre kostnader efter hur man prioriterar. Tandläkarbesök görs bara vid akuta behov. Frisörbesök görs aldrig. Smink, hudkrämer och annan sådan lyx brukas inte.

    Kläder och skor till oss vuxna köper vi när de vi har har gått sönder eller inte fungerar längre. Till sonen är vi lite mer generösa och prioriterar att han alltid ska kunna ha hela, rena kläder och skor i rätt storlek och anpassat efter väder med tillräckligt många ombyten.

    Mat köper vi enligt veckans erbjudande och försöker tänka ekonomiskt, köper storpack och kort datum och låter bli helfabrikat och onödiga produkter. Bakar eget bröd och fikabröd när andan falller på. Unnar oss lite god öl ibland. Vi planerar resor och inköp så att det blir så lite bilkörande som möjligt och att vi inte shoppar loss i onödan. Har prioriterat bort presenter till vuxna barn och släktingar. Åker inte på några nöjesresor. Lägger väldigt lite på nöje.

    Det är jättesvårt att ge dig några tips och råd när du inte skriver mer om vilka utgifter du har.

  • Jamesdio

    Det ser ut som om du skulle vinna på att ta ett större lån och baka ihop alla småkrediter till Klarna, Ikea osv. Vad har du för ränta och villkor på Ikanobanken?
    Och som andra redan sagt, byt till billigare mobilabonnemnag, säg upp spotify och storytel. Går det att dra ned på bilresor? Få ned bilförsäkringen? Och matkostnaderna måste gå att få ned rejält om ni idag ligger på konsumentverkets nivå. 

  • Jamesdio

    Och självklart, handla inte en pryl till på kredit/avbetalning/köp-nu-betala-sen utan spara ihop till varenda grej. Och ställ frågan både en och två gånger varför denna pryl ska inhandlas. Behövs den? Har vi redan något som täcker behovet? Inga nya kläder om det inte är för att det är trasigt eller urvuxet.

  • Jamesdio

    Då gäller det att beta av de krediter som har högst ränta först. Börja med Ellos, sätt ned övriga till det absolut lägsta och betala bort Ellos så fort du kan. Ta sedan nästa i ordningen och så vidare. Och sluta handla på krediter. Sätt köpstopp på dig själv under en överskådlig tid och följ detta (inga nya kläder, inga nya prylar, inget nytt smink, ingen ny heminredning, inga fikor på stan, ingen alkohol, inget godis och chips, börja med 2 eller 3 månader). Lägg istället de pengar du normatl skulle ha spenderat på onödigheter på krediterna.

Svar på tråden Inget över