Inlägg från: snedtak |Visa alla inlägg
  • snedtak

    Klimatkris - vad kan jag göra?

    Mandel skrev 2018-10-10 13:54:04 följande:
    Vad ersätter ni ert kött med för grönsaker? Vart är de producerade?
    Vad åt ni för kött innan?
    Det är inte alltid klimatsmart att bara käka vego utan mycket svenska animalieprodukter är bättre ur miljösynpunkt än grönsaker från andra sidan klotet smile2.gif

    Äter närproducerat kött och grönsaker i så stor utsträckning som det går. Och självklart styrs mycket grönsaker/rotfrukter efter när det är säsong för det så man slipper växthusodlade.
    Äter till 99% hemlagad mat som jag själv lagat i från grunden och har med mig matlåda till jobbet! Kom idag att tänka på alla dessa hämtmatlådor vad onödigt emballage det är på dem. Först matlådan i sig och sedan påsen man får att bära den i. Och hämtmat är svårt att kontrollera ursprung på tycker jag.

    Städar med vatten eller miljömärkta rengöringsprodukter och tvättar så klart med miljömärkt tvättmedel.
    Transporterna utgör en mycket liten del (vanligen 1-5%) av livsmedels klimatpåverkan så det är absolut inte självklart att närproducerat kött skulle vara bättre än grönsaker som fraktats långt. Flygfraktade grönsaker ska man akta sig för (tex. sydafrikanska sockerärtor), men transporter med containerfartyg är energieffektiva.
    Har du någon källa till ditt uttalande?

    Exempelvis orsakar nötkött utsläpp om 17-40 kg CO2e/kg kött, importerade salladsgrönsaker har en klimatprestanda på 0,5-6,5 kg CO2e/kg och importerad frukt 11 kg CO2e/kg frukt enligt denna: pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf 

    Här varierar utsläppen för nötkött mellan 14-28 kg CO2e/kg kött: www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/upphandling/hallbarhet/utslapp-av-vaxthusgaser-vid-produktion-av-notkott.pdf 

    Sedan finns det andra vinster med svenskt kött, som lägre antibiotikaanvändning än utländskt kött, öppna betesmarker, stödja svenska bönder osv. Men det är absolut inte allt svenskt kött som är naturbeteskött och betande kossor på ängar.

    Man ska också komma ihåg att en stor del av tex. den soja som importeras används som djurfoder (även om största delen av djurens foder inte är soja).
  • snedtak

    När jag testat mina utsläpp på Klimatkontot får jag 3,5 ton och när jag har anslutit mig till Svalna beräknas mina utsläpp till 5,5 ton. Verkligheten ligger antagligen någonstans däremellan.

    Vad vi gör:


    Åker kollektivt, cyklar eller går för det mesta Äger ingen bil, använder bilpool när det behövs Har grönt elavtal Har 20 grader inomhus och inte mer Köper inte nya kläder för nöjes skull (klädinköp görs efter behov) Försöker inte köpa prylar vi inte behöver Hårda möbler och porslin försöker vi köpa begagnat Pengar sparas inte i fonder som investerar i olja (tyvärr är miljömärkningarna lite av en djungel) Flyger inte privat Äter vegetariskt ibland (jag oftast, sambon ibland)
    Vad vi kan göra bättre:
    Cykla istället för att åka buss till jobbet Alltid välja begagnat istället för nytt i första hand när vi behöver något Laga kläder i större utsträckning Mer pengar på kultur och nöje (typ bio) och mindre på saker (nytt tv-spel) Köpa mindre klimatintensiva livsmedel som choklad och skumgodis Äta helvegetariskt samt dra ner på mejereriprodukter och ersätta med växtbaserade alternativ Sälja saker vi inte behöver/använder så att andra slipper köpa nytt
Svar på tråden Klimatkris - vad kan jag göra?