Klimatkris - vad kan jag göra?
Mandel skrev 2018-10-10 13:54:04 följande:
Vad ersätter ni ert kött med för grönsaker? Vart är de producerade?Vad åt ni för kött innan?
Det är inte alltid klimatsmart att bara käka vego utan mycket svenska animalieprodukter är bättre ur miljösynpunkt än grönsaker från andra sidan klotet
Äter närproducerat kött och grönsaker i så stor utsträckning som det går. Och självklart styrs mycket grönsaker/rotfrukter efter när det är säsong för det så man slipper växthusodlade.
Äter till 99% hemlagad mat som jag själv lagat i från grunden och har med mig matlåda till jobbet! Kom idag att tänka på alla dessa hämtmatlådor vad onödigt emballage det är på dem. Först matlådan i sig och sedan påsen man får att bära den i. Och hämtmat är svårt att kontrollera ursprung på tycker jag.
Städar med vatten eller miljömärkta rengöringsprodukter och tvättar så klart med miljömärkt tvättmedel.
Har du någon källa till ditt uttalande?
Exempelvis orsakar nötkött utsläpp om 17-40 kg CO2e/kg kött, importerade salladsgrönsaker har en klimatprestanda på 0,5-6,5 kg CO2e/kg och importerad frukt 11 kg CO2e/kg frukt enligt denna: pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf
Här varierar utsläppen för nötkött mellan 14-28 kg CO2e/kg kött: www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/upphandling/hallbarhet/utslapp-av-vaxthusgaser-vid-produktion-av-notkott.pdf
Sedan finns det andra vinster med svenskt kött, som lägre antibiotikaanvändning än utländskt kött, öppna betesmarker, stödja svenska bönder osv. Men det är absolut inte allt svenskt kött som är naturbeteskött och betande kossor på ängar.
Man ska också komma ihåg att en stor del av tex. den soja som importeras används som djurfoder (även om största delen av djurens foder inte är soja).