Inlägg från: Mandel |Visa alla inlägg
  • Mandel

    Klimatkris - vad kan jag göra?

    Vad ersätter ni ert kött med för grönsaker? Vart är de producerade?
    Vad åt ni för kött innan?
    Det är inte alltid klimatsmart att bara käka vego utan mycket svenska animalieprodukter är bättre ur miljösynpunkt än grönsaker från andra sidan klotet

    Själv samordnar jag mina bilresor, flyger inte och cyklar en del. Sopsorterar och har egen kompost.
    Gillar inte shopping och köper därför inte en massa inredningsprylar stup i kvarten som byts ut.

    Tränar hemma i naturen istället för att åka till gym.

    Skänker barnens urväxta kläder till vänner eller välgörande ändamål.

    Äter närproducerat kött och grönsaker i så stor utsträckning som det går. Och självklart styrs mycket grönsaker/rotfrukter efter när det är säsong för det så man slipper växthusodlade.
    Äter till 99% hemlagad mat som jag själv lagat i från grunden och har med mig matlåda till jobbet! Kom idag att tänka på alla dessa hämtmatlådor vad onödigt emballage det är på dem. Först matlådan i sig och sedan påsen man får att bära den i. Och hämtmat är svårt att kontrollera ursprung på tycker jag.

    Städar med vatten eller miljömärkta rengöringsprodukter och tvättar så klart med miljömärkt tvättmedel.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    snedtak skrev 2018-10-10 19:56:14 följande:
    Transporterna utgör en mycket liten del (vanligen 1-5%) av livsmedels klimatpåverkan så det är absolut inte självklart att närproducerat kött skulle vara bättre än grönsaker som fraktats långt. Flygfraktade grönsaker ska man akta sig för (tex. sydafrikanska sockerärtor), men transporter med containerfartyg är energieffektiva.
    Har du någon källa till ditt uttalande?

    Exempelvis orsakar nötkött utsläpp om 17-40 kg CO2e/kg kött, importerade salladsgrönsaker har en klimatprestanda på 0,5-6,5 kg CO2e/kg och importerad frukt 11 kg CO2e/kg frukt enligt denna: pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf 

    Här varierar utsläppen för nötkött mellan 14-28 kg CO2e/kg kött: www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/upphandling/hallbarhet/utslapp-av-vaxthusgaser-vid-produktion-av-notkott.pdf 

    Sedan finns det andra vinster med svenskt kött, som lägre antibiotikaanvändning än utländskt kött, öppna betesmarker, stödja svenska bönder osv. Men det är absolut inte allt svenskt kött som är naturbeteskött och betande kossor på ängar.

    Man ska också komma ihåg att en stor del av tex. den soja som importeras används som djurfoder (även om största delen av djurens foder inte är soja).
    Hej,

    Sitter på jobbet så jag kan inte leta alla länkar Men är aktiv inom LRF så jag är skapligt med i matchen.
    Det handlar om att välja bra mat och självklart behöver inte allt kött vara nötkött utan det finns mycket annat och ex fågel.
    Vi har en beteslagstiftning i detta land och mycket kött i butikerna och i charkprodukter kommer ifrån "uttjänta" mjölkkor som annars skulle ha dumpats på tippen.

    För ett par år sedan var vi självförsörjande på foder till 95% så då importerade vi max 5% av fodret till våra svenska djur och den siffran vet jag har sjunkit.

    Sedan handlar det även om att man ex skövlar regnskog för att odla palmer till palmolja, fält för sojaodling för humankonsumtion för att inte tala om avokadoodlingarnas framfart som varit på tapeten sista tiden.
    Lägger man sedan till den process som utförs för att få fram många animaliesubstitut av olika vegetabilier så ger ju det en bitter eftersmak ur hälsoperspektiv.

    Så svensk potatis är bättre än eko-ris från kina hur man än vänder och vrider på det
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Stampidus skrev 2018-10-11 09:44:24 följande:

    Haha sluta nu era skojare. Här bränns det bilar och skolor på löpande band och ni bryr er om huruvida ni äter en bit kött eller inte. Bara sluta. Det blir bara löjligt.


    En bränd skola = klimatpåverkan för säg 10.000 (moderna) bilar i 10år.


    Sverige har högst antal skolbränder i världen, vi toppar USA. inte per capita, per nation!!


    Väl skrivet.

    Och inte att förglömma att vanliga svenskars liv är en piss i världsrymden när det gäller klimatpåverkan.
    De avtryck vi gör är borta på 2 sekunder typ medans många andra länder lämnar eviga spår som de inte ens vill kännas vid.
    Bättre att vi försöker exportera vårt klimattänk till omvärlden där det skulle göra större avtryck än att slå knut på oss själva med avgifter och skatter hela tiden.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Klimatkris - vad kan jag göra?