Inlägg från: Anonym (Inget CV) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inget CV)

    Skaffa/söka jobb utan CV

    Anonym (några idéer) skrev 2018-10-11 19:11:36 följande:

    1) studera vidare rekommenderas starkt (gärna inom IT )
    2) Starta eget företag 
    3) Bli en bloggare eller streamer (måste bli rätt känd)
    4) Be om vikariat via kommunen inom förskola, städ, matservering
    5) sök jobb i butik


    1 - Ja det är min tanke, fast även då måste jag ha ett jobb samtidigt eller innan fram tills jag börjar studera.
    2 - Starta eget har jag för lite kunskap om för att kunna göra samt att det inte ger någon inkomst den första tiden skulle jag tro. Dessutom måste jag veta vad jag vill starta för typ av företag. Så den går bort just nu.
    3 - Svårt att komma så långt att man börjar tjäna pengar på det, så den går bort just nu.
    5 - Vikariat känns knepigt i och med att arbetstiderna variera och även lönen.
    6 - Söka jobb ja, ev. i butik eller annat.

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Laura) skrev 2018-10-11 17:53:46 följande:

    Och alltså ärligt talat, att ens få jobb på ett gym lär kräva att du har haft i alla fall ett jobb innan. 


    Jag har sett många yngre som jobbar på gym, nästan bara yngre faktiskt. Finns 22-åringar som jobbar på gymmet där jag tränar. Dessa kan inte ha haft många jobb innan. Eller jag kanske har fel?
  • Anonym (Inget CV)

    Glömde skriva att jag känner att jag ej vill studera till något inom IT. Hellre studera till något som jag tycker är kul att jobba inom och som jag kommer att trivas att jobba med än. Det känns som bättre än att studera till något bara för att det är lätt att få jobb inom den branschen.

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (plugga och kämpa) skrev 2018-10-11 19:26:50 följande:

    Jag tycker dte låter som att du vill hoppa över några steg, vilket inte är ovanligt för folk i din ålder/generation (själv är jag 10 år äldre och chef över folk som är ca 27-65). 

    Jag är helt med på att du blir uttråkad och vill känna att du gör nytta, jag känner precis samma sak. Men för att få ett jobb som är omväxlande och som du får använda hjärnan i behöver du först plugga och precis som alla andra studenter stå ut med en lägre inkomst under den perioden.

    Eller så får du jobba dig upp vilket du gör genom att ta precis de jobben du känner att du avskyr. På de jobben gör du ett bra jobb och får bra referenser så att nästa blir lite bättre. På snabbmatsrestauranger t.ex. har du jobbat länge om du jobbat ett halvår, samma sak som telefonförsäljare så det är inga om helst problem att ha korta anställningar på CV:t när det är inom de branscherna. 

    Viktigt bara att du slutar för att du hittar något bättre och inte bara lägger av. Och också ser till att sluta på ett bra sätt så att du alltid har med dig bra referenser till nästa jobbsök (exempel på att sluta på ett bra sätt är att man trots en månads uppsägningstid erbjuder sig att stanna två månader för att hjälpa företaget så mycket som möjligt medan de letar en ersättare alt. ta de arbetspassen ingen annan vill ha under uppsägningstiden).

    Ett arbete som inte kräver utbildning och erfarenhet men som kan ge möjligheter om man är duktig är receptionist. Är man duktig i receptionen kan man avancera antingen till administration (och därifrån till systemansvarig och därifrån till applikationskonsult) eller till att bli en "social vaktmästare" - den som vid sidan av receptionistjobbet fixar konferenser, julfester mm. Men, för att få det där receptionistjobbet kan det behövas referenser från de där "skitjobben" du inte vill ha. Man behöver kanske inte erfarenhet och utbildning, men man är företagets ansikte för alla besökare och det är jätteviktigt att inte "vem som helst" sitter där. 


    Jag förstår att någon som är 20 år och precis har gått ut skolan eller som är 17 år och har hoppat av gymnasiet behöver alla dessa sk. "skitjobb" samt har behov av en startsträcka och inlärningsperiod. Detta av den anledningen att de har levt kortare samt haft färre år på sig att bli klockare, skaffa sig kunskap, livserfarenhet osv. Jag som är 30 har ju hunnit med att få allt detta och då bör ju min startsträcka och period med "skitjobb" egentligen vara lägre. Men alla arbetsgivare och hela samhället verkar tycka tvärtom, att ju längre tid man har gått utan att ha ett arbete ju svårare har man att avancera och få ett kvalificerat arbetet med hyfsad hög lön.


    När det kommer till uppsägningstiden så menar du att om jag t. ex. säger upp mig i jan och det är två månaders uppsägningstid ska jag i alla fall erbjuda mig att stanna kvar tills april eller tills det har hittat någon ny men högst till april? Typ så tänker du?

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (bubba) skrev 2018-10-11 19:35:43 följande:
    Om du läser mitt inlägg igen så kanske du ser att jag menade att det kan bli svårt att hitta det perfekta jobbet på en gång. Tror ingen haft perfekt jobb från början. Mina första jobb var som städare och på McDonalds. Det första jobbet man får brukar vara ett som inte kräver några meriter alls, ingen utbildning och ingen arbetslivserfarenhet. Man har ett sånt jobb bara för att få en fot in på arbetsmarknaden. Man får lön, erfarenhet och förhoppningsvis bra referenser så att man kan ta sig vidare.

    Ja det är jag fullt medveten om, men oftast brukar man ju ha dessa jobb som helgjobb, sommarjobb, kvällsjobb, extrajobb osv. samtidigt som man kanske bor hemma eller går på gymnasiet eller högre utbildning. Då är det ju inte varje dag hela tiden.

    jag kommer inte av div. anledningar kunna klara att jobba heltid. Då blir det deltid. Jag känner att jag mest troligtvis skulle klara av färre hela dagar och fler helt lediga dagar. Detta är inget som FK kommer gå med på i och med att deras regler för sjukersättning (vilket är det bidrag man kan få när man fyller 30) är att man inte får vara helt ledig någon arbetsdag utan tiderna måste förläggas så att man jobbar varje dag. Detta skulle fungera mycket dåligt för mig och ännu sämre på ett stressigt, monotont, enformigt jobb. Så pass mycket känner jag mig själv så att jag är medveten om detta i alla fall.

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (allvarligt?) skrev 2018-10-11 19:38:34 följande:

    Har man aldrig jobbat har man inte den kompetens som behövs för att klara av avancerade arbeten. Man vet inte heller hur en arbetsplats fungerar, vilka regler som gäller för arbetsgivare och arbetstagare osv.


    Om det är något på en arbetsplats som jag inte vet hur det fungerar får jag väl ta reda på det allt eftersom. Svårare än så är det väl inte. Jag har ett helt internet tillhands att söka information på. Så har jag alltid gjort när det har varit något jag har velat få reda på hur det fungerar, alltså vänt mig till Google. Sen får man såklart kolla vilka källor man bör lita på och vilka man inte bör lita på, samt falska nyheter osv. detta känner jag att jag har hyfsat bra koll på. Jag vet dessutom var och hur man hittar det man behöver veta på nätet.

    Om vi nu tittar på meningen "avancerade arbetsuppgifter/avancerade arbeten" vad skulle ni lägga för betydelse/innebörd i det?

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (allvarligt?) skrev 2018-10-11 19:45:55 följande:
    Skillnaden är att 22-åringar ger ett ungt och fräscht intryck, kanske är pigga på att snacka med folk och protesterar inte om de ombeds skura golv en stund. 

    Är man 30 år har man helt enkelt högre krav på sig att man ska kunna ta ansvar, leda arbete och vara rutinerad i arbetslivet.
    Jag protesterar inte heller. Skulle en arbetsgivare ge mig en arbetsuppgift som är trist och tråkig skulle jag utföra den ändå. Så länge det inte blir en vana och att hela arbetet blir uppbyggt kring monotona, tråkiga sysslor och de med vilja ger de sämre arbetsuppgifterna till mig. Då skulle jag antingen söka nytt jobb eller mellan raderna ev. börja ifrågasätta på något vis samt visa att jag vill och kan göra andra typer av uppgifter.
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (bubba) skrev 2018-10-11 19:54:17 följande:
    Men någon som jobbat ett tag vet ju alla dessa grejer utan att behöva googla. Du kommer att jobba mycket långsammare än andra. Och hur ska en arbetsgivare veta att du ens klarar av att komma i tid till jobbet om du inte har en enda referens? Vill inte ta ifrån dig hoppet men det finns inga genvägar. Eller lönebidrag kanske. Har du kollat upp det?
    Läser du hela tråden så ser du att arbetsförmedlingen redan har sagt att det inte kommer skriva in mig eller ens betala ut något lönebidrag fören jag har dels gått igenom denna sk. "dagliga verksamhet" (snickeriet jag är på nu) samt gått igenom en arbetsträning i ung. 6 mån. 
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (bubba) skrev 2018-10-11 19:54:17 följande:
    Men någon som jobbat ett tag vet ju alla dessa grejer utan att behöva googla. Du kommer att jobba mycket långsammare än andra. Och hur ska en arbetsgivare veta att du ens klarar av att komma i tid till jobbet om du inte har en enda referens? Vill inte ta ifrån dig hoppet men det finns inga genvägar. Eller lönebidrag kanske. Har du kollat upp det?
    Fast alla arbetsplatser fungerar ju olika. Bara för att man vet hur det fungerar på arbetsplats x är det ju ingen förutsättning för att det fungerar lika på arbetsplats y. Sen beror det ju på hur alla som jobbar på arbetsplatsen fungerar också och det skiljer sig ju från person till person. 
  • Anonym (Inget CV)

    Men återigen vad skulle ni lägga för betydelse/innebörd i meningen "avancerade arbetsuppgifter/avancerade arbeten"?

Svar på tråden Skaffa/söka jobb utan CV