• Tihi

    Stekpanna i gjutjärn eller rostfritt?

    Jag behöver en till stekpanna och är trött på att byta ut teflon och keramikpannor som slutar fungera efter något år. Jag vill ha en äkta gjutjärnspanna utan emalj på insidan eller en i rostfritt stål. Ingen av dom kommer väl att behöva bytas ut?

    Jag steker mest ägg, soyafärs, soyakyckling, soyakorv och gör omeletter ibland kan jag blanda i grädde eller mjölk i det jag steker för att göra t ex stroganoff. Vilken panna kommer maten att fastna minst i av dessa två och vilken kommer jag att bli minst irriterad på om jag är van med non stick? Jag vill inte behöva bråka med maten under matlagningen för att allt fastnar eller efteråt när jag ska diska den. Vad tror ni passar mig bäst?

  • Svar på tråden Stekpanna i gjutjärn eller rostfritt?
  • Tihi

    Jag är mest sugen på gjutjärn men fasar lite för hur den ska tas om hand och handdiskas jämfört med maskindisk och för att maten ska fastna. Läste att gjutjärn passar bäst för kötträtter men vi är vegetarianer. Någon påstod att rostfritt har i stort sett samma egenskaper som gjutjärn men utan att vara lika jobbiga. Fastnar mat i rostfritt? Jag kan inte bestämma mig. Oskyldig

  • Tihi
    K med lilla E skrev 2018-10-18 16:27:10 följande:
    Alltså sojakyckling, vad är det? 
    Det som det låter som. Fusk"kyckling".
  • Tihi
    Anghammarad skrev 2018-10-19 10:24:47 följande:
    Eller också inser man att det där bara är fjanterier och köper en bra panna i rostfritt och slutar bekymra sig över ifall den är insmord ordentligt, att den väger ett ton och inte ens får vistas i samma rum som diskmedel. Man kan koncentrera sig på viktigare saker än sin stekpanna liksom.

    Satsa på något från Scanpan eller tom Demeyere och du har en tålig stekpanna som håller livet ut och du kan slänga in den i diskmaskinen utan att bekymra dig för att ytan skall bli förstörd och sedan med spänstiga steg istället gå vidare mot nya djärva mål medan gjutjärnsmaffian står kvar och omsorgsfullt torkar ur sina stekpannor med papper och oroar sig för vad som går fel.

    Det finns en anledning till att restauranger använder rostfritt istället för gjutjärn.
    Det får bli en i rostfritt från Demeyere då jag har kastruller av det märket och trivs med dom och jag inte känner för att vårda en i gjutjärn som man bör. Tvivlar dock inte på att dom är bra dom med.

    När jag ska steka ägg och göra något med grädde bör jag använda keramikpannan då för att inte bränna fast maten eller bränns den inte fast i rostfritt heller?
    Deceree1 skrev 2018-10-19 02:09:23 följande:
    Jag skulle göra en köttgryta i en gjutjärnsgryta. När jag skulle kolla om den började bli färdig så lyfte jag på locket och brände mig som faan och tappade locket ner på grytan. Då sprack hela induktionshällen. Jag klarar inte ens att diska den längre för att den är så tung. Jag har stekpanna i gjutjärn också men den är också för tung för mig. Jag har smärta i händerna.
    Det är jättesynd för det finns väl ingen mat som blir så god som den blir i en gjutjärnsgryta eller gjutjärnsstekpanna.
    Jobbigt och precis det min far sa i veckan att kan hända om man tappar en i gjutjärn. Hoppas det gick på försäkringen för dig.

    Rostfritt behöver man "aldrig" byta ut väl?


  • Tihi
    Aniiee skrev 2018-10-19 15:03:42 följande:
    Glöm inte att i rostfritt måste det till en hel del olja eller smör när man steker skaer.
    Passar bra då familjen älskar att dränka maten i olja/smör. Tyst Men om man har "en hel del" olja/smör så bränns det inte fast?
Svar på tråden Stekpanna i gjutjärn eller rostfritt?