Inlägg från: Mrs Green |Visa alla inlägg
  • Mrs Green

    Gå ner i lön för andra förmåner

    Jag har funderingar på att gå från ett privat IT-konsult-jobb (välbetalt med utan några förmåner) till att jobba på en statlig myndighet. Självklart kommer jag få gå ner i lön, men istället få 35 semesterdagar (nu har jag 25) och diverse andra förmåner som jag inte har nu (t.ex 90% sjuklön, friskvårdsbidrag och friskvårdstimme m.m).

    Förutom det ekonomiska skulle jag säga att jobben är likvärdiga. Båda är roliga, utvecklande, bra arbetstider och arbetsplats osv. Så det enda jag funderar på är hur mycket jag borde acceptera att gå ner i lön, alltså hur mycket är den extra semestern och förmånerna värda i pengar? 

    Någon som har några tankar om det?

  • Svar på tråden Gå ner i lön för andra förmåner
  • Mrs Green

    Ja, jag förstår ju att lönerna är mer styrda och att det inte finns så stort förhandlingsutrymme. Jag funderar mest på vad de extra förmånerna kan tänkas vara värda i pengar, och vid vilken lön jag skulle tacka ja till ett erbjudande utan att känna att jag gör ett dåligt val. 

    Om jag bara behöver gå ner 5 000 kr i lön så skulle jag absolut göra det, men kanske inte om det är 10-15 000 kr? Jag förstår ju att ingen annan kan säga vad två veckors semester är värt för mig Skrattande Men jag tänkte att någon annan kanske har stått inför samma val, och undrar hur ni resonerat då. 

  • Mrs Green
    Limajo skrev 2018-11-05 20:31:53 följande:

    Svårt att säga vad det är värt för dig. Jag gick ned ca 5000/månad och blir av med utdelning för 100?-200? per år när jag gick över till staten i våras. Får en vecka extra semester men mest handlade det om att få nya uppgifter och en möjlighet att utvecklas. Hittills är det helt och klart värt det. :)

    När du väl jobbar statligt minskar möjligheterna att förhandla upp lönen så gå inte ned mer än du måste. Det är viktigt att komma in på en bra nivå.


    Tack. Skönt att höra någon som gjort det valet, då är jag inte helt galen som tänker tanken :) 
  • Mrs Green

    Tack för alla kommentarer! Det stämmer, jag har ungefär 60 idag och gissar att jag inte skulle få så mycket mer än 45 på det nya. Men jag kommer ju under värnskattsgränsen, så skillnaden efter skatt blir väl inte jättestor. Kom på att jag även skulle få promenadavstånd till jobbet så jag skulle slippa köpa månadskort på bussen Skrattande

    Och jag känner nu när jag ändå har en tillräckligt bra lön att jag värderar ledighet väldigt högt. Någonstans efter 40000 tyckte jag att löneökningar blev mindre intressanta, och jag önskade mer ledighet istället, men ändå känns det jobbigare att minska lönen när man har vant sig vid den Flört

    Men det vore ju lite kul också att för första gången få kollektivavtal och klämdagar och halvdag-innan-röd-dag och allt vad det är man brukar ha..som man inte är bortskämd med i IT-branschen Skrattande Och att "slippa" åka på en massa konferensresor tycker jag bara vore skönt!

  • Mrs Green
    Mayweed skrev 2018-11-07 19:44:10 följande:

    Har du idag tjänstepension? och hur gammal är du? Även om du inte har kollektivavtal är det många privata arbetsgivare som ändå följer pensionsavtalen i siffror.

    Ett byte från 60k till 45k för mig (med hänsyn till min församling och ingen kyrkoskatt) skulle förvisso "bara" vara från ~38.5k netto till ~31.7k netto.
    Men, samtidigt skulle mina tjänstepensionsinbetalningar (baserat på att jag faller inom ITP1, dvs född -79 eller senare) sjunka från ~8500 sek/månad till ~3700sek/månad.

    Mao, för mig hade det inte varit värt det. Att tappa nästan 5k per månad i tjänstepension och dessutom gå ned 15k/7k brutto/netto blir alldeles för mycket för den eventuella frihet/trygghet som kommer med ett statligt jobb.


    Tack för påminnelsen! Jag har nog bara föreställt mig att det är samma procentsats som avsätts till tjänstepension (jag är ganska säker på att min nuvarande tjänstepension följer kollektivavtalet fast jag inte något sådant), men det ska jag förstås kolla upp. 
  • Mrs Green
    Anonym (Tjänsteman) skrev 2018-11-10 02:09:09 följande:

    Jag jobbar som tjänsteman i en större kommun. Jag har hört ryktesvägen att statliga tjänstemän ofta får finna sig i något lägre löner än kommunala tjänstemän. Det är hursom viktigt att du lägger dig på en högre ingångslön just pga att löneökningen inte är så hög inom varken staten eller kommunen.


    Just för systemvetare verkar det vara tvärtom (enligt statistiken jag kollade på). Medellönen i kommuner är ca 40, i staten 42 och privat 47. Men för andra Saco-yrkesgrupper såg jag att ryktet stämmer, att man får lite mer i kommunerna än staten. 

    Men nu har jag i alla fall fått veta att för det här jobbet så har de tänkt sig närmare 50, så då tycker jag att löneminskningen känns helt ok för min del. Ökningen per år är inte speciellt stor som konsult heller eftersom timpriset är så pressat om man inte har en extremt nischad och efterfrågad kompetens. 
Svar på tråden Gå ner i lön för andra förmåner