Inlägg från: Hypotenusan |Visa alla inlägg
  • Hypotenusan

    Ärlig fråga om öppnad ost och skinka

    Bibbidi skrev 2018-11-11 11:38:16 följande:
    Fast det är bara att skära bort möglet + några till centimeter runt omkring så kan man fortsätta att använda osten. 
    Det där stämmer tyvärr inte. Den stora delen av möglet är mycélet, d.v.s. rottrådar som är osynliga för ögat, och det är i dem det farliga giftet sitter. Och det finns tyvärr inget säkert samband mellan den mögelfläck du ser, och mängden av mycél som har hunnit sprida ut sig i hela livsmedlet. (Sedan kan det säkert vara så, att rottrådarna sprider sig snabbare i vissa livsmedel än i andra; gissningsvis då mjuka livsmedel. Det tar säkert längre tid för dem att borra sig igenom en hårdost än en burk marmelad exempelvis.)
  • Hypotenusan
    Zombie von Rymmen skrev 2018-11-12 01:36:50 följande:

    Lukta och smaka. Farlig mat är riktigt äcklig och klökframkallande. Det är liksom det vårt lukt- och smaksinne är utvecklat för, att upptäcka farlig mat och signalera oätbarhet. En normal frisk person kan äta småsur mat utan problem. Har två gånger ätit kraftigt härsket kött och klarat mig bra trots känslig mage, fast jag stekte det i olja i typ en timme för att döda allt :P Inget jag rekommenderar dock.

    Hårdost kan hålla sig i månader om den förvaras i tät påse. Ett halvår är det längsta jag haft en öppnad hårdost. Skinka håller inte alltför många dagar, men hålls det helt tätt och kallt så klarar det sig bra i drygt två veckor.

    "Bäst före" betyder inte "oanvändbar efter", bara att det garanteras fram till ett visst datum om det förvaras enligt anvisning. Se gärna TV-programmet Maträddarna www.svtplay.se/video/19834404/matraddarna/matraddarna-sasong-1-avsnitt-1


    Är det inte bara på vissa livsmedel som det är så?
    Som det är hur? Mycél? Om det finns mögel överhuvudtaget så finns det mycél också. Och som sagt: man vet inte hur mycket eftersom det inte syns. 
Svar på tråden Ärlig fråga om öppnad ost och skinka