Inlägg från: tvillingmammaVastmanland |Visa alla inlägg
  • tvillingmammaVastmanland

    Hur ekologiska är ni?

    På grund av gifter och ensidigheten i våra storskaliga effektiva jordbruk så minskar idag våra bin kraftigt. Hur skall vi klara oss utan bin i framtiden?

    Om man tror att framtiden tryggas av kemiska bekämpningsmedel och Konstgödsel, då har man nog inte förstått så mycket om ekologi.

    De som påstår att detta är bra för naturen har nog oftast stora ekonomiska intressen baserade på det konventionella jordbruket och livsmedelsindustrin.

  • tvillingmammaVastmanland
    ESofia skrev 2018-11-26 09:28:48 följande:

    Vad skulle ni personligen absolut inte tumma på när ni väljer den mat ni köper? För vi kan vara överens om att det är svårt att göra "perfekta val" när man ska tänka ur hälsosamma och klimatmässiga skäl... Jag menar det finns alltid kanske något som inte är bra som ex produktförpackningen osv... Vad är viktigt för dig? 


    Så ren och färsk mat som möjligt.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:42:02 följande:

    Du refererar till debattartiklar inte opartisk forskning. Varför väljer du att inte tro på SLU:s forskning som talas om i den första artikeln?


    Därför att jag tror mer på de opartiska forskare som skrivit debattartikeln!
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:37:53 följande:

    Min mina topp tre:

    1 kvalitet. Matlagning är ett stort intresse, bra kvalitet på råvarorna ger bättre resultat.

    2 miljömässiga och etiska aspekter. Är utbildad inom hållbar utveckling, Har jobbat inom livsmedelsproduktion (Min man gör det fortfarande), jobbat inom restaurang (bl.a. i ledningen för en restaurang, vilket innebar tex väl av leverantörer) och har länge (25 år +) haft ett stort intresse för miljöfrågor och etiskt företagande sk. Fair trade.

    Jag tycker att det kan vara viktigare att stödja en lokal företagare som inte är KRAV-certifierad som att köpa ekologiskt. Jag tycker att det är viktigt att stödja en levande svensk landsbygd. Vill gärna kunna spåra mina livsmedel till producenten.

    3 Pris. Jag vet absolut varför ekologiska varor är dyrare, men jag är inte beredd att lägga hur mycket som helst extra på ekologiska varor om det finns alternativ som uppfyller det jag talar om ovan.


    Till viss del håller jag med, jag köper tex hellre svenska äpplen än italienska ekologiska. Tror att det kan vara en del fusk, med utländskt ekologiskt.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:

    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?


    Eller också så struntar man i att köpa korv, är vare sig särskilt gott eller hälsosamt, tycker jag.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:

    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?


    Att frysa eller torka är ju två bra konseveringsmetoder. Vi fryser det mesta dock, torkar inte så mycket mer än äppelringar!
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:29:08 följande:
    Har du något bra alternativ till korvgrillningen över öppen eld? Vår familj grillar korv i skog och mark flera gånger i månaden. Det är både mysigt och värmande att grilla.
    Pinnbröd? För min del får ni dock gärna grilla korv! Det är ju hälsosamt att vara i naturen också.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:46:51 följande:
    Fryser gör vi också. Har två frysar i permanentbostaden och två frysboxar på landet. Det är ett måste eftersom vi kan tex få 30 kg kött på en gång då det är slakt/älgjakt sen plockar vi massor av bär, svamp, Vi fiskar på sommaren och fryser in.

    Sen gör jag mycket sylt, saft, måltidsdryck och inläggningar och då blir man nästan tvungen att använda tex natriumbensoat för att förhindra mögel och jäsning.

    Torkning är lite knepigt då det gäller vissa livsmedel. Svamp, vissa typer av bär och frukt torkar vi.. men inget mer.
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
  • tvillingmammaVastmanland
    sextiotalist skrev 2018-11-29 10:33:28 följande:

    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).


    Javisst, men det ekologiska äppelmos jag köper möglar inte så länge burken är oöppnad. Fabrikerna använder sig av helt sterila burkar med vakuum i burkarna. När man öppnat glasburken skall den förvaras i kylskåp och sen ätas upp inom en rimlig tid, typ en vecka eller kanske två max.
  • tvillingmammaVastmanland
    ESofia skrev 2018-11-29 09:51:44 följande:

    Oh nej!

    Fick svar från Coops kundtjänst igår på en fråga jag länge undrat. De har förr kunnat erbjuda "Änglamark" ekologiska toastbröd och limpa. De säger att de satsar på ekomat men just när det kommer till dessa bröd så har de valt att ta bort det. De svarade att det kan bero på låg efterfrågan eller så har det slutat producera detta.

    Ehm... Men då finns ju inget ekologiskt matbröd som de kan erbjuda i deras sortiment. Jag har aldrig nämligen kunnat hitta den motsvarigheten på bröd (ekologiskt) så det är lite surt.

    Jag skrev tillbaka till dem och frågade hur kan det ens kan vara låg efterfrågan på detta. Sa till dem att ta tillbaka det för vi köper alltid. Att de också går i fel riktning då de ska satsa på ekomat.

    Coop säger att  20%, av all mat som säljs, att det ska vara ekologiskt år 2020. I år är målet 8%. De ser att trenden går upp på den ekologiska konsumtionen säger de också eller rättare sagt hållbarhetschefen Louise Köning.

    Så "bu" för att Coop har tagit bort dessa bröd ur sortimentet. 

    Ja.... Ville skriva av mig detta. 

    Ja får baka själv. 


    Ja, det är märkligt att det finns så lite ekologiskt bröd i butikerna? Kanske bakar de som är ekologiska och hälsomedvetna eget bröd? Själv äter jag mycket sällan bröd, har lätt för att gå upp i vikt och har märkt att det är lättare för mig att hålla vikten om jag inte äter bröd. Köper dock bröd till man och barn och skulle gärna köpa ekologiskt. Skulle också vilja ha ett bröd som inte innehåller extra tillsatt gluten, men sådant bröd finns ju inte?
  • tvillingmammaVastmanland
    Tow2Mater skrev 2018-11-29 18:28:53 följande:

    Oj, hur mycket sylt ni måste äta hos er om en vecka anses som 'ganska länge'.

    Själv slängde jag precis min burk med hallonsylt från 2013 och kostade på mig en ny :) Inte för att det var nåt fel på den gamla, den smakade fortfarande bra efter 4 år öppnad i kylskapet, men bara för att.


    De ekologiska syltburkarna är ofta ganska små...... De håller nog säkert fyra veckor i kylen , när jag tänker efter, det är ju ganska mycket socker i dem , som konserverar. Jag har faktiskt aldrig sett sylten bli möglig. Däremot saften om jag inte har den i kylskåpet. Mina barn gillar sylt till pannkakorna.
  • tvillingmammaVastmanland
    ESofia skrev 2018-12-07 09:49:13 följande:

    Finns det annat än mat som innefattar i ert ekologiska tänkande? 


    Rengöringsmedel.
    Använder helst  Grumme såpa som rengöringsmedel.
    Tror inte det är bra att spruta kemikalier i hemmet i rengöringssyfte.

    Sen försöker jag leva så bra som möjligt, sopsortera och gå med så mycket förpackningsmaterial som möjligt till Miljöboden.

    Jag plockar skräp i naturen också, vi har hund och jag passar alltid på att plocka upp framför allt plastskräp, plastflaskor och burkar av olika slag när vi är ute på hundpromenad.  Det är helt otroligt vad skräpigt det blivit de senaste åren, folk slänger engångsmuggar, burkar, flaskor, cigarettpaket, plastpåsar, ja vad som helst både på gatorna och i naturen. Fruktansvärt att se. Jag plockar i mitt närområde när jag ändå är ute med hunden, tar ju inte så mycket extra energi.
    Inne i centrum bryr jag mig inte, där har de väl kanske personal som städar? Det är faktiskt renare där.

    Mitt dåliga samvete är nog konsumtionen, köper nog lite för mycket kläder bland annat. Skall försöka tänka på det.
  • tvillingmammaVastmanland
    sextiotalist skrev 2018-12-06 12:28:58 följande:
    Jag å andra sidan vill inte bli sjuk heller. Så jag använder till exempel bensoat om jag gör äppelmos, för att det inte ska mögla och bilda toxiner.
    Om man har i lite socker och fryser äppelmoset så håller det utan konserveringsmedel.
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?