Inlägg från: ESofia |Visa alla inlägg
  • ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    cosinus skrev 2018-11-22 19:04:39 följande:

    Köper en del ekologiskt men mycket som jag hittar ekologiskt i Sthlm har jag aldrig ens sett som ekologiskt här hemma.

    Sen kan jag ibland välja bort ekologiskt till förmån för lojalproducerat.

    Mjölk har jag slutat köpa ekologiskt sen mejeriet bestämde sig för att sluta med en ekologiska förpackningen i vanlig tetra och bara tillverka med skruvkork. Den tillverkas dessutom 30 mil bort så då tar jag hellre den vanliga tetran utan plastkork och förpackad på mejeriet i stan.

    Bananer alltid om det finns. Äpplen äter jag tyvärr inte de sorter som säljs ekologiska i min stad.

    Slutsats. Jag försöker tänka iaf. Väljer ofta ekologiskt om jag kan och det inte är på bekostnad av annan dårskap eller avstånd.


    Det är ju en bra tanke det där med förpackningen. Jag köper ex aldrig något som säljs i konservburk. Då det innehåller hormonstörande medel pba eller bisfenol.
  • ESofia
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-22 19:42:55 följande:
    ESofia skrev 2018-11-22 19:31:03 följande:

    Det är ju en bra tanke det där med förpackningen. Jag köper ex aldrig något som säljs i konservburk. Då det innehåller hormonstörande medel pba eller bisfenol.


    Konserver undviker vi också i möjligaste mån, men vissa saker finns bara i konservburk, tex bambuskott och vattenkastanjer. Åtminstone i vår affär. Försöker undvika plastflaskor och plastburkar också, väljer alltid glas om det finns. De har ju testat vatten på flaska och det är fullt av små osynliga plastpartiklar, känns inte så fräscht. Ekologisk mat smakar ofta bättre och innehåller mer vitaminer. Men jag köper inte allting ekologiskt, utan väljer det som ser bra ut och ligger rimligt i pris. Vill dock gärna ha ekologiskt kött, finns med bra pris på

    Lidl, svenskt ekologiskt kött.
    Ja och ekologisk kokos mjölk finns ju bara i konserv. Men då beställer jag på ex bodystore "BIONA coconut cream". Den är himmelskt god... Får varmt rekommendera :)
  • ESofia
    Postman skrev 2018-11-22 20:48:32 följande:
    Orkar oftast inte leta och sen så är inte ekologiskt så bra för miljön heller. Sen tror jag också man luras ibland. De säger att det är ekologiskt men att det inte är det egentligen.
    Jag håller med om att man sk luras lite. Man måste även där vara kritisk. Sedan finns det de som ex tar hand om sina hönor eller vaktlar med ekologi i åtanke men inte har en ekologisk certifiering. Beställde vaktelägg från ett sådant ställe. Ju mer påläst man är även inom ekologiska varor så börjar man selektera även där. Jag gillar exvis inte att man använder palmolja i ekologiska varor. Får ju inte vara på bekostnad av regnskogarna. Ja..... man bör vara kritisk :)
  • ESofia
    No Logo skrev 2018-11-23 12:12:15 följande:

    Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!


    Ja absolut de där med citronsyra. Man tillverkar det av svartmögel. Ne det låter inte bra.... Håller med om aromer... Varför inte bar äkta varor.
  • ESofia

    Det är ju också ganska galet att man använder konserveringsmedlet E211 (natruimbensonat) som finns i ekologisk sill. Det är cancerframkallande men också om man intar c-vitamin med något som innehåller just de konserveringsmedlet så bildas det bensen. Inget av d e bra. 
    Många intressanta inlägg ni postat. 

  • ESofia
    Vad skulle ni personligen absolut inte tumma på när ni väljer den mat ni köper? För vi kan vara överens om att det är svårt att göra "perfekta val" när man ska tänka ur hälsosamma och klimatmässiga skäl... Jag menar det finns alltid kanske något som inte är bra som ex produktförpackningen osv... Vad är viktigt för dig? 
  • ESofia

    Jag tummar aldrig på konservburkar som förpackning. Äter aldrig något som innehåller palmolja, natriumbensoat, kaliumsorbat, nitrit, börjat utesluta helt citronsyra. Det där med citronsyra kan man ju bara ersätta med citronsaft.
    Jag vill aldrig ha E-ämnen i och jag lagar alltid hellre mat från grunden för att undvika alla konstiga tillsatser och 
    aromer.

    Jag beställer online om jag hittar bättre alternativ eller reser för att ex köpa korv. För korv köper jag aldrig i vanlig butik.

    Köper aldrig o-ekologiskt. Väljer alltid ekologiska alternativ och ännu hellre krav märkta varor. Självklart för att undvika besprutningsrester men också för att vårt grundvatten ska hållas rent, fåglar, insekter får bättre levnadsvillkor. Kött tummar jag heller aldrig på. Detta för att avstå från antibiotika rester som trycks in i de stackars djuren hos massproducerande köttproducenterna och för den ohumana hanteringen av djuret i sig. Kanske kan jag påverka till mer human djuruppfödning/skötsel om jag avstår. 

    Jag tummar inte heller på att vara kritisk. Mycket fusk kan även tillkomma i ekologisk mat. 

    Nu dricker jag knappt någon alkohol men där finns ett enormt kapitel för sig att läsa om. Ekologiskt vin.... nej - KRAV vin.... nej. Men vin med märkning vins s.a.i.n.s är bästa alternativet. Här finns en länk att läsa om detta
    uncorkedinitaly.com/whats-in-a-name-organic-biodynamic-natural-wine/

  • ESofia
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:
    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?
    Jag äter bara där det naturligt förekommande ämnen i råvara. Så för att vara mer tydlig så menar jag tillsatta syntetiska ämnen/E-ämnen

    Jag väljer att göra fler ärenden i taget. Åker jag till göteborg så passar jag på att köpa korv eller annat.  Ja tycker det är ok att beställ online. Transportfrågan tycker jag är viktig men som jag skrev så kan inte alla val vara perfekta.

    Jag köper från ica coop för det mesta. 

    Jag gör mycket från grunden men mycket äter jag inte längre. Socker och salt är det enda jag isåfall använder. Körsbärssirap som jag gjort har stått sig jättefint i ett par år med enbart socker.
  • ESofia
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:39:30 följande:
    Om jag tillsätter ett kryddmått natriumbensoat i min sylt/saft för att det inte ska mögla eller om jag får i mig det naturligt i tex lingonsylt/saft vad är skillnaden?

    För mig blir det väldigt långa avstånd om jag ska åka till närmaste större stad för att handla ekologiska charkvaror, 17-20 mil enkel väg.

    Då väljer jag närproducerat.
    Jag förstår. För mig gör det ändå skillnad men jag respekterar vilka val andra gör. 
  • ESofia
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:19:24 följande:
    Pinnbröd? För min del får ni dock gärna grilla korv! Det är ju hälsosamt att vara i naturen också.
    O ja d va längesedan. D e gott
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?