Inlägg från: ESofia |Visa alla inlägg
  • ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Oh nej!

    Fick svar från Coops kundtjänst igår på en fråga jag länge undrat. De har förr kunnat erbjuda "Änglamark" ekologiska toastbröd och limpa. De säger att de satsar på ekomat men just när det kommer till dessa bröd så har de valt att ta bort det. De svarade att det kan bero på låg efterfrågan eller så har det slutat producera detta.

    Ehm... Men då finns ju inget ekologiskt matbröd som de kan erbjuda i deras sortiment. Jag har aldrig nämligen kunnat hitta den motsvarigheten på bröd (ekologiskt) så det är lite surt.

    Jag skrev tillbaka till dem och frågade hur kan det ens kan vara låg efterfrågan på detta. Sa till dem att ta tillbaka det för vi köper alltid. Att de också går i fel riktning då de ska satsa på ekomat.

    Coop säger att  20%, av all mat som säljs, att det ska vara ekologiskt år 2020. I år är målet 8%. De ser att trenden går upp på den ekologiska konsumtionen säger de också eller rättare sagt hållbarhetschefen Louise Köning.

    Så "bu" för att Coop har tagit bort dessa bröd ur sortimentet. 

    Ja.... Ville skriva av mig detta. 
    Ja får baka själv. 

  • ESofia

    Göra sylt utan konserveringsmedel om man vill göra det... Lite bra husmanstips :)

    gladigront.se/husmoderstips-sylt-utan-konserveringsmedel/

    Min körsbärssirap har klarat sig fint i två år. Bara hopkokat med socker. Men jag portionerade sirapen i mindre burkar för att öka hållbarheten. Om man öppnar burken ofta utsätts det för onödig syre samt risken för att annat dyker ner i burken.
    Blir d mögel i så han man inte allt för dåligt samvete att kasta när det är i mindre burkar. 
    Man behöver ju inte göra galet mycket sylt i taget. Då är det man tillreder mer färskt vilket jag gärna prioriterar. Haha att sirapen hållt så länge har bara varit en trevlig överraskning. 

  • ESofia
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-29 14:17:17 följande:
    Ja, det är märkligt att det finns så lite ekologiskt bröd i butikerna? Kanske bakar de som är ekologiska och hälsomedvetna eget bröd? Själv äter jag mycket sällan bröd, har lätt för att gå upp i vikt och har märkt att det är lättare för mig att hålla vikten om jag inte äter bröd. Köper dock bröd till man och barn och skulle gärna köpa ekologiskt. Skulle också vilja ha ett bröd som inte innehåller extra tillsatt gluten, men sådant bröd finns ju inte?
    Ja visst är det. Man satsar på så mkt annat. Det vi kan köpa ekologiskt är Fazers rågeko Fazers Råghalvor och sedan är jag lite osäker men tror det är fazer som också har en annan variant.

    Ne jag äter inte så mycket bröd som jag gjorde förr och om jag äter idag så blir det ju oftast rågsorterna jag skrev om precis eller kikärtsbröd som jag bakar. 

    Ja det där med gluten är ju också en historia i sig. Läste att det bidrar till läckande tarm genom att det först irriterar tarmen, så blir tarmen mer genomsläpplig så mat partiklar läcker ut i kroppen. Då börjar de autoimmuna immunsystemet reagera som leder till oxidativ stress som sedan skadar kroppens celler. 
    Visst kroppen "tar" det men det skapar också väldigt mycket inflammationer i kroppen. 

    Sedan tycker jag det är lite intressant med vad man i olika kulturer äter för slags mat. I Asien (inte thailand) ex äter kvinnorna utefter var någonstans de är i cykeln och det är liksom i deras kultur att man ska leva i balans med kroppen. A det tycker jag är intressant.

    Då jag tagit bort större del av vitbröds konsumtionen så äter jag mer grönsaker, även till frukost. Men klart... på morgonen när man ska skynda på så är det svårt och hinna med att tillreda massa grönsaker men a då kan en avokado slinka ned med lite knäckebröd kanske.:)
  • ESofia

    Just det....(mer om bröd) om vi vill ha vitt bröd vid enstaka fall så finns det ekologiskt hamburgerbröd....d e ju inte som toast men ändå. 

  • ESofia
    Tow2Mater skrev 2018-11-22 21:11:16 följande:
    Kemikalierna kissas ut, precis som överskott av c-vitamin.
    Ehm Kan vara bra att man funderar på vad som händer med kroppen om man utsätter sig för alla kemikalier. 
    Man utsätter kroppen för en mängd med immunologiska processer och det är inte utan påfrestning för kroppen.

    Jag menar om man börjar resonera...."Jag kan dricka gift", (vilket jag vet att ingen gör men...)  "och pissa ut det... Så löst". Då kan det vara bra att plugga på vad som hinner hända med kroppen innan om man förlitar sig på att kroppen ska lösa det och sedan förmodligen kissa ut det.

    Läs här ex vad bekämpningsmedel vid odling kan göra. 
    www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat/

    Det finns självklart mycket, mycket mer att läsa om sådanthär. Tror man också om man resonerar som dig faktiskt också måste bli mer kritisk. Om du vill tänka på hälsan i långa loppet.
  • ESofia

    Annat som är intressant är, om man vill se till att hålla kroppen hälsosam.

    Man har jämfört med de människor som lever länge mot de människor som inte gör det. Det har visats sig att de har att göra med hur mycket inflammation bäraren har eller inte har i kroppen. Detta såg jag i en intressant dokumentär.

    Här ar lite annan läsning om vad som skapar inflammationer i kroppen 
    kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2015/09/21/socker-skapar-inflammationer-i-kroppen/

  • ESofia
    Tow2Mater skrev 2018-11-30 22:14:07 följande:
    Lite kemikalier gör nog varken till eller frön till den alkohol och koffein jag dricker och luften md allt vad den innehaller som jag andas i stan jag bor. Visst ska man ju inte dricka direkt rent gift förutom alkoholen då hm, men att börja jaga det lilla som finns i maten, nej.
    Antar att du inte ens läst de länkar jag länkade till.

    Sedan väljer man vad man vill tro på. För min del får du fortsätta så som du vill.

    Denna tråden är kanske mer för de som sympatiserar med ekologi samt att vi kan ge varandra bra information. Självklart är du välkommen att delta men när man ger verklig fakta så känns det inte så trovärdigt när man tror att gift/kemikalier/hormonstörande medel mm är blaha. 

    Jag litar på forskning och de organisationer som kämpar för att informera människor om riskerna med ex hur kemikalier påverkar vår hälsa. Genom ens val som konsument kan man förändra ens egna hälsa, vad som säljs i butiken man handlar i, eller vilka butiker som istället dyker upp, samt påverka hantering av odlingar, djurens levnadsvillkor, vårt grundvatten osv osv osv.  

    Som jag skrev.... Du får göra vad du vill men fakta visar annat.
  • ESofia
    sextiotalist skrev 2018-12-06 08:59:12 följande:
    Angående e-nummer, många av dessa E-nummer är ämnen som finns naturligt, men fått ett kemiskt namn. Att man väljer att ta fram vissa syntetiskt är faktiskt inte helt fel, då man troligen skulle fått ta mycket mark i anspråk för att få fram detta.
    Askorbinsyra, finns naturligt i många grönsaker, bensoater likaså.

    Det finns flera sådana ämnen med e-nummer, men jag orkar inte googla fram dessa.
    Jo men de som förekommer naturligt förekommer naturligt.
    Jag kommer inte välja de produkter som innehåller E-ämnen. OM så är det i så extrema sällsynta fall att de knappt är befintligt. De lär inte bli rika på den konsumtionen på mig :). Sådan är jag :) Så den diskussionen har jag lagt åt sidan. 
    Vår familj har redan anpassat oss till den livsstilen, så det är inget konstigt för oss alls att läsa innehållsdeklarationer och att avstå från vad vi nu än vill avstå ifrån.

    Varför ja la upp länken om E-ämnen var mer att OM man vill läsa på om VAD
    E- ämnen används till -VAD de kan ge för problem osv. Det är öppet för alla att ta del av och göra sin egna tillämpning av det.
    Det är som sagt en kanonlänk för kunskapsinhämtning. 
  • ESofia

    Vi köper väldigt lite sylt och när vi gör det går det åt som smör solsken :). Så sällan vi kastar av den varan.
    Köper vi sylt får det bara vara naturliga ingredienser för vår del också. Ser en svag men positiv trend där man istället för att använda citronsyra att man använder citronjuice. Skitbra.... Varför har man inte används det förr. 
    Men nu till annat än sylt och E-ämnen...

  • ESofia
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-12-07 16:41:00 följande:
    Rengöringsmedel.
    Använder helst  Grumme såpa som rengöringsmedel.
    Tror inte det är bra att spruta kemikalier i hemmet i rengöringssyfte.

    Sen försöker jag leva så bra som möjligt, sopsortera och gå med så mycket förpackningsmaterial som möjligt till Miljöboden.

    Jag plockar skräp i naturen också, vi har hund och jag passar alltid på att plocka upp framför allt plastskräp, plastflaskor och burkar av olika slag när vi är ute på hundpromenad.  Det är helt otroligt vad skräpigt det blivit de senaste åren, folk slänger engångsmuggar, burkar, flaskor, cigarettpaket, plastpåsar, ja vad som helst både på gatorna och i naturen. Fruktansvärt att se. Jag plockar i mitt närområde när jag ändå är ute med hunden, tar ju inte så mycket extra energi.
    Inne i centrum bryr jag mig inte, där har de väl kanske personal som städar? Det är faktiskt renare där.

    Mitt dåliga samvete är nog konsumtionen, köper nog lite för mycket kläder bland annat. Skall försöka tänka på det.
    rengöringsmedel ja... Vi investerade i en fantastisk bra sak.
    Vi hade återkommande problem med svartmögel i badrummet. Så vi använde rengöring som "skulle vara bra". Men de var ju rena skiten. Dels för att möglet återkom hela tiden men självklart ju mer vi anpassade oss till ekologisk kost så började vi bli kritiska till innehåll i rengöringsmedel. Jo... så vi investerade i en ångtryckstvätt. Det var ju kanon bra. Möglet har inte kommit tillbaka. 

    Vilken fin insats att du plockar upp i skogen. 

    Jag bytte ut mitt smink. Hittade ett varumärke som inte är dyrt och som är ekologiska. Benecos heter varumärket. Tycker de är kanon...
  • ESofia

    Förr hade man rätt kunskap för att bruka jorden. Man gjorde det inte för vinst eller massförbrukning, utan för överlevnad. Här menar jag att mycket av kunskapen från förr har försvunnit om hur man ska odla och hantera marken med det.


     


    Sedan angående Co2 utsläpp fanns det inte heller förr. Industrialismen vet vi är boven för vårt dåliga klimat. 


     


    Den annan aspekt är även att vi kastar otroligt mycket mat varje år. Enligt nedanstående länk så mycket som? 494000 ton mat. Uträknat 2012,2013. Så teoretiskt så borde inte odlings/markyta vara det största problemet. Vi är även alldeles för slarviga med att laga mat av precis allt vi inhandlat.  Bekvämt att kasta. Man kan alltid handla nytt. 


     


    Om konsumenter ligger på vad de vill äta så måste marknaden anpassa sig även jättarna. Jag däremot skulle välkomna mindre företagare som genuint bryr sig om människans hälsa och klimat. 


     


    Sedan som du inte visste finns det mer klimatsmarta sätt att odla ekologiska grönsaker som ex. När man odlar i lager på varandra i stora industrilokaler. 


     


    Så en artikel som denna är skriven av någon som tyvärr inte är speciellt framåttänkande.


    Vi människor är mycket smartare än så så vi hittar vägar för att få det att fungera.


     


    www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Halv-miljon-ton-mat-kastas-i-onodan/

  • ESofia
    Noran skrev 2018-12-15 00:14:48 följande:

    Brukar bli kring 40-50% ekologiskt enligt kvittot. Försöker minska kött ja. Väldigt sällan nötkött. Dålig koll på palmolja och e-ämnen.

    Har även börjat köpa miljömärkt tvål, tandkräm osv. Lite osäker på vilken märkning man kan lita på där.


    A men det är ju kanon. Åt en bra riktning. Det är svårt med märkning och det är en djungel. Men generellt om man vill ha bra rengöringsprodukter så ska åtminstone innehållsförteckningen va så få ingredienser som möjligt.

    Skrev lite tidigare att vi köpte en kärschers ångtvätt. Kan man göra riktigt rent och fint som naturligt är bakteriedödande samt utan en endaste kemikalie. Det var en bra investering :) Tar bort mögel också effektivt.  
    Här finns en bra länk du kan titta på. Min sambo köper sin deo och tvål därifrån. naturligdeo.se
  • ESofia
    fuexi skrev 2018-12-15 23:30:10 följande:

    Vilken intressant tråd! Vi handlar alla matvaror ekologiskt som finns i matbutiken, gör ont i mig när vi måste välja substitut om de ekologiska är slut.

    Har börjat kolla på sminket och hudvården men det är svårt för mig att byta ut då jag har ett stort intresse i det och vissa produkter klarar jag mig inte utan trots äckliga ingredienser.

    Även rengöringsmedel, diskmedel och tvättmedel har jag tänkt till på. Tandkrämen försöker jag också byta till eko men hittar absolut ingen som är god OCH lämnar min mun fräsch efteråt. Tycker det känns obehagligt på något sätt. Tips på någon bra?

    I samband med mitt intresse för att skapa en hälsosammare miljö med eko och utan kemikalier hemma har jag även plastbantat köket och försöker tänka på att nya produkter ej skall vara utav plast.


    Ja vad kul att du hittat hit. :)

    Här kan du hitta mycket mer annat än enbart tandkräm. Länken går dock direkt till tandkräm med fluor. Har inte testat den dock. 
    www.jordklok.se/sv/articles/2.128.2178/kingfisher-naturlig-tandkram-mintsmak-fluor-100-ml
    Här köpte jag i alla fall allt mitt smink (benecos). Inte nöjd med pudret då dock. Så det får bli BareMinerals så länge :). Sminkar mig inte så ofta.

    Plastpåsar ja. Jag brukar alltid återanvända Coop och Ica pappkassar. Har slutat köpa plastpåsar. Brukar ha med ryggsäck eller något hemifrån. 
  • ESofia

    Ekologiskt julbord? Detta kommer vi att äta.
    Har du lite goda tips...dela gärna med dig :)

    Vår julmiddag kommer bestå av: 

    Griljerad rotselleri (julskinkan), 
    Egengjorda köttbullar, 
    Korv från "GudaGott", 
    Hasselbakspotatis med vitlökssmör
    Kålrotslåda, 
    Rödkål (dock köpt), 
    Vegetarisk skärgårdssill gjord på aubergine 
    Vörtbröd från stenugnsbageri, 
    lagrad krav ost, 
    blandsallad med tomat och rödlök. 

    Dryck Kung Markattas ljus och mörk lager.

    Sedan lite julgodis som ja gjort på ugnsrostade mandlar, mandelmassa som sedan blev dragerade i mörk choklad.

Svar på tråden Hur ekologiska är ni?