• Tecum

    Hur har män tafsat på er?

    riboflavin skrev 2018-12-04 14:05:12 följande:
    Japp!
    Oftare ändå till och med att de inleder med ett "Hoppas, är de där köpta eller?" Trevlig som jag är försöker jag då kort och koncist besvara deras fråga "Nej, de är mina egna" eller liknande. Blir i regel inte trodd och då börjar folk närma sig för att "kolla närmare " eller helt enkelt göra bedömningen själv. Inte så kul men har avtagit sista 5-6 åren, kanske för att jag blivit äldre och mer respekterad som individ, kanske för att folk mer uppmärksammar att det inte är ok att ta på andra utan lov.
    Mild tid vilka gränslösa människor du umgås med! Det är ju nästan värre än "vanlig" tafsning då de faktiskt anser att det är okej att göra så.
  • Tecum
    Anonym (DD) skrev 2018-12-04 19:19:48 följande:
    Sjukt trött på den otroligt vanliga kommentar om ens umgänge. Som att det vi valt fel umgänge och DÄRFÖR blir tafsade på. Nej, vi har inte valt att umgås med tafsare. Det är inte vårt fel att det händer. Det händer, precis som riboflavin beskriver, bland främlingar. Självklart ska man kunna gå ut, utan att bli tagen på brösten.
    Jaja, jag missuppfattade henne, trodde det var i bekantskapskretsen. Jag kan liksom inte fatta att helt okända kan få för sig att "kolla brösten" på någon annan helt öppet.
  • Tecum
    Anonym (mor) skrev 2018-12-06 23:36:02 följande:
    Jag bara funderar. VAD är det som gör att vissa kvinnor inte kan gå utanför dörren utan att bli sexuellt ofredade!? samtidigt som så många av oss skulle kunna gå ut nakna och så skulle ngn man komma med en filt och ta hand om oss. Eller antagligen så skulle ngn ringa Polisen. Hugh Grant finns bara i ett exemplar och inte ens det är på riktigt.
    Tråkigt att du har blivit så påhoppad här, för det är en helt relevant fråga du har. Beror ofredandet eller det uteblivna dito på utseende, framtoning, plats, tid på dygnet, region (storstad, småstad, landsbygd), eller är det bara tur/otur eller tillfälligheter? Synd att så många kvinnor ser frågan som ett förnekande av problemet istf ett sätt att ringa in det och därmed kunna hjälpa utsatta kvinnor. 
  • Tecum
    Anonym (Why?) skrev 2018-12-07 23:48:51 följande:

    HUR kan det vara kvinnors fel att de blir ofredade? Och vadå framtoning? Kvinnor klädda i burka blir också våldtagna, hade de också fel framtoning? Ska en kvinna inte kunna gå ut/åka till jobbet/klä sig som de vill/festa utan att räkna med att bli antastad?
    Skärp dig! Var skrev jag att det är kvinnors fel? Men verkligheten är sådan att det alltid kommer att finnas äckel till män som tror att de kan göra som de vill. Antingen kan man försöka göra något åt det eller bara sitta här och klaga. Och då den typen av män inte är mottagliga för argument och fakta, i synnerhet inte då de är fulla, måste man ta den andra vägen och undvika dem eller kunna hantera situationen. Polisen kan vi inte räkna med längre, varken här eller när det gäller annan brottslighet.
  • Tecum

    Anonym(M) skrev: "Vanliga råd, som att gärna ta sällskap om man är ute nattetid, ta taxi på natten, undvika vissa områden, vara försiktig med främmande män osv är alla kvinnor redan oerhört medvetna om, så det finns knappast behov av mer "Upplysning" kring detta."

    Jag är tyvärr inte säker på att alla är medvetna om detta. Men oavsett vilket har du redan här en begränsning av kvinnors liv (och även av mäns då det finns platser och områden de också bör undvika). Det är beklagligt men en följd av det samhälle vi lever i. Och som du skriver är det en begränsning som går att hantera utan att livskvalité  och frihet avsevärt försämras. Håller med om det mesta du skriver, i synnerhet att vi måste öka medvetenheten om att tafsande alltid är fel och att agera när det sker.

    Men samtidigt har "mor" en poäng i sin undran varför vissa aldrig blir utsatta och andra inte kan gå utanför dörren (som det låter hos vissa iaf) Jag tror inte att det handlar om sexighet eller klädsel, men kanske om attityd. Trygghet och självsäkerhet hos kvinnor kanske minskar risken. Jag vet ärligt talat inte, men är det fel att fundera i såna banor?...
    En annan ledtråd får man när man läser trådarna här, många tycks bli antastade på tunnelbanan (utom mor då). I hur många städer finns det tunnelbana? Just det ja... Risken tycks alltså vara större i storstäder, det är också något som kvinnor ska ha med sig.

  • Tecum
    Limajo skrev 2018-12-09 17:23:48 följande:
    Om man minns något från förra året då över tiotusen kvinnor skrev under upprop med berättelser från trakasserier som i första hand skett på jobbet så inser man ju att råd som att inte gå hem själv på natten inte räcker till. Och läser man berättelserna så inser man också att det är alla sorters kvinnor som råkar ut för trakasserier, alltfrån höga chefer till lärlingar. Problemet med mors och många andras inställning är att de inbillar sig att det handlar om attraktion, det handlar om makt. Att visa att man har rätten att ta sig friheter med någon annans kropp. Jag har upplevt trakasserier i skolan, på krogen, i tunnelbanans trängsel och på jobbet. Jag har varit i olika åldrar, det har varit olika tider på dygnet och min relation till männen har varit alltifrån klasskamrater och kollegor till fullständiga främlingar. Men alla gånger har det handlat om makt. Jag tror knappt ens att de blivit upphetsade av det, inte på ett normalt sexuellt vis i alla fall, däremot kanske av sin egen styrka.

    Jag tycker det är obehagligt när du vill resonera och analyser om varför vissa kvinnor blir trakasserade, för det du säger då indirekt är att jag hade kunnat göra något annorlunda. Att jag har ett ansvar i detta. Tro mig, man mår väldigt dåligt av trakasserier. Man skäms och är rädd och förbannad, allt på samma gång. Det räcker med att själv behöva komma över de känslorna och landa i att mannen i fråga är bär fullt ansvar som den skitstövel han är. Det behöver inte dras upp i all välmening av de som inte ändå inte förstår.
    Du behöver inte lära mig något om trakasserier, jag blev svårt mobbad i skolan. Det är inte min mening att skuldbelägga några kvinnor, även om du låtsas att det är det enda du ser i mitt inlägg.  Men jag vill göra något för att minska trakasserier och hjälpa de som blir utsatta att slippa det. För mig är det inte tillräckligt, som det är för dig, att ha någon att skylla på.
  • Tecum
    Anonym (?) skrev 2018-12-09 19:40:34 följande:
    ...Varför blir vissa aldrig utsatta för mobbing, medan andra knappt verkar kunna undvika det? Jag tror inte att det handlar om hur man är som person eller klädsel, men kanske om attityd. Trygghet och självsäkerhet hos människor kanske minskar risken att bli mobbad. Jag vet ärligt talat inte, men är det fel att fundera i såna banor?
    En annan ledtråd får man när man läser trådarna här, många tycks bli mobbade på skolan eller jobbet. Det är också något som mobbade ska ha med sig...

    Hur känns den jämförelsen? Vad kunde du själv gjort för att slippa bli mobbad? Undvikit skolan, klätt dig annorlunda, inte vistats på samma plats som de som mobbade? Visst känns det lite skavigt när jag ifrågasätter ditt ansvar för mobbningen?
    What!? Det är klart att mobbning har att göra med attityd, framtoning, klädsel och allt annat du skriver! Om jag varit en annan eller gjort på annat sätt eller varit i en annan klass hade jag inte blivit mobbad. Det är ju självklarheter, liksom att jag funderat på vad jag själv kunde gjort annorlunda. Det är ju därför jag vill hjälpa andra!!!
  • Tecum
    Limajo skrev 2018-12-09 22:43:16 följande:
    Jag tror inte att du vill skuldbelägga kvinnor det har jag varit tydlig med också. Däremot ställer du frågor som handlar om de som utsätts, som att det är där orsaken finns och inte hos männen som trakasserar.

    Om du verkligen vill göra något för kvinnor som trakasseras så ställ frågor om männen. Vilka är de? Vad är deras drivkrafter? På vilka platser tar de chansen? I stället för att dra upp kvinnornas attityder eller var de vistas.

    Jag har försökt hålla en saklig ton mot dig för jag tror att du vill väl även om det landar väldigt fel. Men din sista mening är inget annat än direkt kränkande. Att jag skulle vara nöjd med att ha någon att skylla på. För egentligen menar du att det ligger det ändå ansvar hos mig? När jag var ELVA år och inte kommit in i puberteten än första gången en kille drog in handen under min tröja.

    Vidrigt.
    Jag gav bara igen för det du skrev att jag inget fattade. Om du känner dig kränkt ber jag om ursäkt. Säkert kan vi bägge hålla en hyfsad ton även om vi inte är överens

    Jättebra det du skrev om att ringa in de män som bär sig illa åt! Det har jag skrivit om många gånger men tyvärr bara fått svaret (inte av dig) att "alla män kan tafsa/kränka/begå övergrepp". Ett exempel på att det viktiga är att skuldbelägga, inte åtgärda.
    Hinner inte skriva mer nu, men mycket handlar om makt, som någon här skrev.
Svar på tråden Hur har män tafsat på er?