• Anonym (Zombina)

    Tror jag har narkolepsi efter vaccinet!

    Om någon med kunskap om eller erfarenhet av narkolepsi kan läsa det här och svara så skulle jag vara enormt tacksam!

    Jag tog vaccin mot svininfluensa 2009 på hösten. Tog aldrig en andra dos.

    Vid den tiden var jag en ambitiös person som hade studerat 3 av sex terminer på komvux. Siktet var läkarprogrammet och jag hade MVG i alla ämnen utom i ett. Jag var 23 år gammal.

    På våren efter vaccinet började jag känna en oförklarlig trötthet. Jag var så trött i slutet av terminen att jag inte orkade iväg till skolan. Mina betyg rasade och jag lyckades nätt och jämt få godkänt i mina ämnen. De dagar det var som värst kunde jag sova 20 timmar. Vissa dagar klarade jag av att gå på någon lektion men jag fick bland annat pikar från en lärare som trodde att jag var alkoholpåverkad. En studiekamrat sa att jag var lat. Människor blev irriterade på mig och det var hemskt. Mest av allt hatade jag mig själv som inte kunde skärpa mig och hålla mig vaken.

    Tidigt den våren var jag på min sista utlandsresa. Jag ser på bilderna hur trött jag var. En enorm skillnad mot bilder från terminen innan. Jag sitter mest och hänger med halvslutna ögon.

    Tröttheten gav inte med sig och sista läsåret klarade jag inte ens av att få godkänt i mina ämnen, tog bara några enstaka kurser. Jag fick plocka in gamla dåliga gymnasiebetyg för att ens kunna få ett slutbetyg.

    Tröttheten blev faktiskt bättre med åren. Jag sover inte 20 timmar per dygn längre. Jag sover 7 timmar/natt ungefär. Men problemet är att jag hela tiden somnar på dagarna. Ibland kan jag sova några timmar men oftast sover jag bara några minuter för att bli något mindre trött. Ibland kan jag vara vaken några timmar i sträck. Ibland sitter jag och hänger en hel dag i ett halvvaket tillstånd och får inget gjort.

    Jag är konstant trött. Jag har aldrig blivit pigg igen, så som jag var innan vaccinet. Det känns som att jag har blivit berövad mitt liv. Jag är arbetslös och får ingen inkomst någonstans ifrån. Jag vet inte ens hur jag skulle klara av att arbeta.

    Jag orkar inte med roliga saker ens. Det är ansträngande att träffa människor, åka någonstans, uträtta ärenden, vara i gallerior, på caféer. Jag lever mitt liv i hemmet med kortare promenader. Någon gång i månaden åker jag till grannstaden för att shoppa eller liknande men är helt slut efteråt så det är inte värt det. Jag hälsar inte på några andra människor än mina föräldrar som bor 50 meter bort.

    Jag påbörjade en treårig utbildning på universitet men all frånvaro på grund av att jag inte har orkat åka till skolan har gjort att jag ännu inte är klar trots att jag skulle ha tagit examen för ett par år sedan. Jag blir så trött på föreläsningar och av att läsa att jag inte kan hålla ögonen öppna.

    Bra dagar kan jag vara vaken hela dagen men jag är fortfarande inte pigg. Har som en dimma som skapar en ridå mellan mig och verkligheten. Jag har svårt att hänga med i samtal och sitter ofta och stirrar tomt rakt fram som att ögonen har fastnat. Jag kan känna mig pigg korta stunder precis efter en power-nap och ibland utan att veta varför. Känslan av pigghet håller i sig en halvtimme i regel. Kanske en timme om jag är aktiv.

    Jag har tänkt sedan problemen med narkolepsi uppdagades att jag kanske är drabbad. Men när media har framställt de här drabbade personerna så har de gjort det som att de sover KONSTANT och att de RAMLAR IHOP I HÖGAR av kataplexier (jag ifrågasätter inte att det finns personer som är så svårt drabbade, de har det värre än vad jag har). Och jag har tänkt att jag inte är drabbad för så är det inte för mig.

    Men jag kan inte skratta och har inte kunnat det på flera år. Kataplexin har kommit smygande för mig så jag har vant mig och inte insett att något är fel. Jag har precis läst om narkolepsi och inser att jag nog är drabbad av kataplexier även om jag fortfarande kan stå på benen- de kan vara av mycket varierande grad.

    När jag skrattar kommer inget ljud och jag tappar kraften i överkroppen och måste luta mig över något. Nacken blir också svag. Så står jag halvt kollapsad och "skrattar" (dvs att det rycker lite i mig) tills "skrattet" går över.

    Några gånger har jag känt att det kommer som en ilande kyla i nacken och eller ryggen och jag har blivit kraftigt försvagad. Jag vet inte varför det kommer men det går fort! Då har jag nästan ramlat ihop. Jag har trott att det har varit svimningsanfall. Kataplexi?

    Jag har också börjat misstänka att jag lider av narkolepsi för att jag somnar in direkt i REM-sömn vilket tydligen är typiskt. Ibland har jag hallucinationer (syner) några sekunder innan jag har somnat. Ofta vaknar jag precis efter insomningen med ett kraftigt ryck.

    Min nattsömn verkar vara splittrad. Jag kan vakna många gånger per natt. Jag är aldrig pigg på morgonen utan sömndrucken (som om jag är full) när jag tvingar mig upp.

    Jag har sökt hjälp flera gånger. Fått höra att det är normalt att vara trött ibland och att jag är fullt frisk då blodproverna visar sig vara normala. En läkare tog mig dock på allvar med min trötthet för två år sedan. Men han sjukskrev mig för utmattningssyndrom. Och trots att jag varit hemma och vilat i två år är jag inte piggare. Hjärndimman har inte släppt.

    Jag är också under utredning för ADHD på grund av min oförmåga att kunna fokusera och på grund av min ojämna energinivå. Jag tror inte att jag har ADHD, jag tror att jag har narkolepsi.

    Finns det något som kan tala om var jag ska söka hjälp? Ska jag skriva en självremiss till neurologen?

    Jag vet att man medicinerar mot narkolepsi men jag får inte äta antidepressiva (fick psykos av SSRI i tonåren) och jag får heller inte äta centralstimulerande (på grund av ett annat tillstånd). Så vad finns kvar?

    Kommer resten av mitt liv att vara såhär? En trött och sömnig person som orkar ta en timmes promenad en bra dag men som aldrig kommer att orka åka med barnen på semester, gå på konsert, anordna en bjudning, tälta, gå en härlig skogspromenad, åka till simhallen... SKA MITT LIV SE UT SÅ?

    För in i det sista har jag tänkt att det är utmattning, stress och allt det som läkarna på vårdcentralen har fått mig att tro att det är. Jag har också örfilat mig själv många gånger och skrikit "jävla latmask" eller "jag hatar dig" innan ögonen sluter sig för jag har tänkt att jag är en lat och bortskämd människa som inte kan göra nytta.

    Men jag är kroniskt sjuk antar jag. Och känner en sådan uppgivenhet att jag inte vet om det är värt att fortsätta. Inte om det ska vara såhär.

    Finns det hjälp så jag kan leva ett normalt liv och var hittar jag den?

    Jag är helt förtvivlad. Snälla någon- hjälp mig!

  • Svar på tråden Tror jag har narkolepsi efter vaccinet!
  • Anonym (Zombina)

    Jag tog kontakt med VC i mellandagarna och beskrev mina alla symtom sammantaget. Det är verkligen inte normalt fick jag höra.

    Ska träffa läkare nästa vecka. Får se vad som händer, om jag blir skickad till neurolog.

    Psykiatrin har avskrivit mitt ärende, de hittar inget fel.

    Jag väl får uppdatera här om hur det går. Efterlyser fortfarande någon med narkolepsi eller någon som på något sätt erfarenhet av narkolepsi. Skriv gärna om ni ser detta!!!

  • Anonym (Zombina)
    Anonym (Zombina) skrev 2019-01-10 10:33:10 följande:

    Jag tog kontakt med VC i mellandagarna och beskrev mina alla symtom sammantaget. Det är verkligen inte normalt fick jag höra.

    Ska träffa läkare nästa vecka. Får se vad som händer, om jag blir skickad till neurolog.

    Psykiatrin har avskrivit mitt ärende, de hittar inget fel.

    Jag väl får uppdatera här om hur det går. Efterlyser fortfarande någon med narkolepsi eller någon som på något sätt erfarenhet av narkolepsi. Skriv gärna om ni ser detta!!!


    Jag blev remitterad till neurofysiologiska kliniken, specialistläkarna har granskat remissen, och jag är uppsatt i kö för actigrafi och MSLT-test (Multiple Sleep Latency Test) som man gör vid misstanke om narkolepsi. Det är några månaders väntetid men har jag stått ut sedan 2010 så står jag väl ut några månader till.

    Jag fortsätter uppdatera här när det händer något. Kanske någon förr eller senare läser detta och tar kontakt. Eller så kan det hjälpa någon annan.
  • Anonym (Zombina)
    Anonym (Trött) skrev 2019-01-18 20:56:50 följande:
    Ja, fortsätt gärna uppdatera Jag håller tummarna för att du ska få rätt diagnos och medicinering som funkar {#emotions_dlg.flower}
    Tack snälla!

    Jag är skeptisk till att jag vill ta dessa tunga droger som man får (om det du när narkolepsi jag har).

    Samtidigt: jag kan inte leva ett normalt liv som det är just nu. Det går inte att hantera denna trötthet med ren vilja.

    Har du själv narkolepsi eller är det av någon annan anledning du väljer att kalla dig Trött?
  • Anonym (VågaVägraVaccin)

    Möjligen en aning OffTopic.

    Jag är inte vaccinerad, mer än de vanliga vaccinen man erbjuds när man är barn.

    Har inte vaccinerat mig mot HPV, då min syster kort efter sin första vaccination blev förlamad frän midjan och ned, i 6 veckor. Detta fenomen fick ingen förklaring, inga insektsbett, ingen utomlandsvistelse, inga andra mediciner eller yttre saker som kan ha påverkat.

    Så detta med vaccin litar jag inte på, jag har inte fått varken influensa eller HPV, och om jag får välja så riskerar jag hellre att insjukna i influensa än få sjukdomar som varar livet ut.

    OnTopic:

    Fruktansvärt att du har blivit drabbad. Tyvärr så blir man sällan informerad om möjliga biverkningar innan man får vaccin. (De kanske inte ens vet om alla biverkningar). Och om man nu får en biverkan så skyller de alltid på att någon annan faktor har spelat in.

    Jag känner en som fick problem med insomnia, hon somnade hela tiden på lektionerna i skolan. Detta var också 2009 efter att hon fått Svininfluensa-vaccinet.

  • Anonym (Zombina)
    Anonym (VågaVägraVaccin) skrev 2019-01-19 09:41:38 följande:

    Möjligen en aning OffTopic.

    Jag är inte vaccinerad, mer än de vanliga vaccinen man erbjuds när man är barn.

    Har inte vaccinerat mig mot HPV, då min syster kort efter sin första vaccination blev förlamad frän midjan och ned, i 6 veckor. Detta fenomen fick ingen förklaring, inga insektsbett, ingen utomlandsvistelse, inga andra mediciner eller yttre saker som kan ha påverkat.

    Så detta med vaccin litar jag inte på, jag har inte fått varken influensa eller HPV, och om jag får välja så riskerar jag hellre att insjukna i influensa än få sjukdomar som varar livet ut.

    OnTopic:

    Fruktansvärt att du har blivit drabbad. Tyvärr så blir man sällan informerad om möjliga biverkningar innan man får vaccin. (De kanske inte ens vet om alla biverkningar). Och om man nu får en biverkan så skyller de alltid på att någon annan faktor har spelat in.

    Jag känner en som fick problem med insomnia, hon somnade hela tiden på lektionerna i skolan. Detta var också 2009 efter att hon fått Svininfluensa-vaccinet.


    Det där med förlamning är inte din syster ensam om att ha drabbats av efter HPV-vaccin. Här är ett inslag om en ung kvinna på nyhetsmorgon. Hon var nära att dö:





    Din syster kan ha drabbats av samma sak? Guillain Barrés Syndrom...

    När det gäller svininfluensavaccinet Pandemrix så har svenska staten skrivit ett nytt avtal med samma företag, Glaxo Smith Kline, om att köpa in samma vaccin igen om det kommer en ny svininfluensa-pandemi. Det enda som har hänt är att vaccinet bytt namn då namnet Pandemrix är för nedsmutsat. Såhär resonerar de ansvariga:





    Över 500 anmälda fall av narkolepsi i Sverige verkar visst inte avskräckande...
  • cosinus

    Det finna en p3 Dokumentär om just de som drabbats av narkolepsi av svininfluensa-vaccinet.

    Där intervjuades ett antal drabbade personer, de nämner minst en insatt läkare vid namn och jag undrar om de inte pratades om någon förening/kontaktnät för drabbade.

    Det var ett tag sen jag lyssnade så jag minns inte så exakt. Men alla P3 dokumentärer finns att ladda ner. Tror den heter ?svininfluensavaccinets offer? eller något liknande.

  • Anonym (VågaVägraVaccin)
    Anonym (Zombina) skrev 2019-01-19 13:49:50 följande:

    Det där med förlamning är inte din syster ensam om att ha drabbats av efter HPV-vaccin. Här är ett inslag om en ung kvinna på nyhetsmorgon. Hon var nära att dö:

    Din syster kan ha drabbats av samma sak? Guillain Barrés Syndrom...

    När det gäller svininfluensavaccinet Pandemrix så har svenska staten skrivit ett nytt avtal med samma företag, Glaxo Smith Kline, om att köpa in samma vaccin igen om det kommer en ny svininfluensa-pandemi. Det enda som har hänt är att vaccinet bytt namn då namnet Pandemrix är för nedsmutsat. Såhär resonerar de ansvariga:

    Över 500 anmälda fall av narkolepsi i Sverige verkar visst inte avskräckande...


    Väldigt intressant och givande inlägg!

    Det är sådana inlägg med faktisk information, som är de givande i forum.

    Tack för informationen!
  • Anonym (Zombina)
    cosinus skrev 2019-01-19 14:01:03 följande:

    Det finna en p3 Dokumentär om just de som drabbats av narkolepsi av svininfluensa-vaccinet.

    Där intervjuades ett antal drabbade personer, de nämner minst en insatt läkare vid namn och jag undrar om de inte pratades om någon förening/kontaktnät för drabbade.

    Det var ett tag sen jag lyssnade så jag minns inte så exakt. Men alla P3 dokumentärer finns att ladda ner. Tror den heter ?svininfluensavaccinets offer? eller något liknande.


    Tack! Det är nog Narkolepsiföreningen du menar. Men jag har inte fått diagnos än och kan inte säkert säga att det är det jag har även om det verkar som det på symtomen.

    Det är kö till de undersökningar jag ska få göra och jag vet inte alls hur långt tid detta kan tänkas ta.
  • Anonym (Zombina)

    Måste ställa mig lite frågande till att någon har ogillat min tråd. Vad kan det vara som ogillas?

    Jag kan verkligen inte förstå och skulle gärna se en kommentar från personen som har skrivit.

  • Anonym (asdf)
    Anonym (Zombina) skrev 2019-01-18 20:12:39 följande:

    Jag blev remitterad till neurofysiologiska kliniken, specialistläkarna har granskat remissen, och jag är uppsatt i kö för actigrafi och MSLT-test (Multiple Sleep Latency Test) som man gör vid misstanke om narkolepsi. Det är några månaders väntetid men har jag stått ut sedan 2010 så står jag väl ut några månader till.

    Jag fortsätter uppdatera här när det händer något. Kanske någon förr eller senare läser detta och tar kontakt. Eller så kan det hjälpa någon annan.


    Hemskt vad du drabbats av. Men det låter hoppingivande att du fått remissen. Om du får diagnos vet du ju i alla fall vad det är och det blir lättare att råda bot på det. Tror narkolepsi är en sjukdom utan riktigt bra behandling. Tror man kan bli hjälpt av att läsa på och utbilda sig själv och gå med i någon stödförening.

    Lider också av ett kroniskt tillstånd och äter starka tabletter. Inget jag egentligen vill göra men för egen del är det enda sättet att få ett någorlunda fungerande liv. Skulle vilja rekommendera dig att i alla fall prova.
Svar på tråden Tror jag har narkolepsi efter vaccinet!