• tankfull

    Ska man tvinga sitt barn att börja på en aktivitet?

    Anonym (Stina) skrev 2018-12-10 16:42:00 följande:

    Men varför? Vad är det som är så viktigt med att ha en uppstyrd aktivitet att du vill tvinga honom till det? Det låter helt orimligt.

    Och att tvingas till något - vad är det man ska lära sig av det? Ska han även låtsas att han har roligt? Ska han tvingas till två aktiviteter om några år? Om syftet är att vara social så är det ju rätt kontraproduktivt att påtvinga det sociala. Det funkar ju inte så.

    Många föräldrar idag är helt hysteriska med alla aktiviteter. Sen klagar de på att barnen inte har tid för läxor, att alla helger går åt till matcher och träningar och bäst av allt - att barnen inte kan sysselsätta sig själva. Jeez, lär ungarna att ha det trevligt utan att det åtföljs av ett regelverk och ett tidsschema. Hur gör ni själva för att ha trevligt?


    Om man är 9 år så slutar man skolan innan klockan 14 om dagarna.
    Om man inte har fritids sen så innebär det rätt många timmar att slå ihjäl fram till läggdags. Man hinner både med en aktivitet och läxa och att chilla med mobilen. Att röra på sig är väldigt viktigt för barn, och eftersom samhället inte ser ut som det gjorde förr när alla barn var ute på gården och lekte så finns det inte alltid något barn man kan leka med. Varför inte ha en aktivitet då? Många barn har blivit ovilliga att hitta på saker eftersom det är lättare att låta sig roas av spel på mobilen eller dylikt - dessa barn måste tvingas att göra något, annars sitter de klistrade vid skärmar hela dagen. Det är inte alltid kul att gå iväg på något, men det kan bli roligt efter hand när man lärt känna andra barn och bekantat sig med själva aktiviteten. Att pröva nya saker är danande.
  • tankfull
    Anonym (Mom) skrev 2018-12-11 08:36:44 följande:

    Jag hade inte tvingat men försökt få honom attt testa. Mina barn har inga aktiviteter sedan ett år tillbaka. De har gått på lite olika grejer tidigare: simning, dans, kör. Men sen bad de att inte ha nåt. De orkade inte och ville ha tid attleka med kompisar och ta det lugnt efter skolan. Till saken hör att de har fritids och är hemma kl 17.30 varje vardagskväll och har två läxor var varje vecka. Så de har inte supermycket fritid. De är 8 och 10.

    Jag vill gärna att de ska börja på någon idrott men problemet här (kanske i alla storstäder?) är att de börjar elitsatsa så tidigt så redan för mindre barn är det inte så lekfull träning och mina barn gillar inte att tävla alls.


    Om barnen är hemma kl.17.30 varje vardag så är det förståeligt att de inte orkar med en aktivitet också. Så småningom kanske de kan ta sig själva från skolan till hemmet eller en fritidsaktivitet och då blir det kanske aktuellt på nytt med att ha en aktivitet?
    Jag håller med om tävlandet, tycker det är synd om barn börjar tävla väldigt tidigt (vilket min dotter gör tyvärr). Men idrott och musik är två grejer jag tycker man har nytta/nöje av för livet så det vill jag gärna att dottern håller på med - fast hon har å andra sidan inte fritids till klockan 17.30! 
  • tankfull
    Anonym (Mom) skrev 2018-12-11 09:19:38 följande:
    Jag håller med om att idrott och musik är två bra grejer för livet. Jag hade själv både kör, spelade instrument och idrottade. Testade massa olika. Men det är helt annorlunda idag, kommunala musikskolan har flera års kötid och privat kostar det skjortan med musikundervisning.

    Men vi lär ju hitta nåt så småningom.
    Synd att det är så, men ni kan väl kanske stå i kö så länge då, så finns chansen längre fram när barnen blivit lite mera självgående.
Svar på tråden Ska man tvinga sitt barn att börja på en aktivitet?