Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Skolan fryser ut mitt barn

    Mycket märklig skola där barnen istället för skola är på fritids en dag i veckan och där gör en massa roliga aktiviteter som borde ingå i själva skolundervisningen som gympa, simning, spela instrument, biblioteksbesök, cykling osv. dessutom lär det ju återkopplas på lektionstid om hur cykelturen var och vad de såg på sin tur.

  • Anonym (anonym)
    Cartjan1 skrev 2018-12-13 19:24:26 följande:
    Hmm, läst många av svaren (dock inte alla) och vill först och främst säga att jag förstår dina känslor och tycker synd om ditt barn som kommer/känner sig utanför gruppen.

    Jag arbetar själv som lärare i fritidshem och givetvis vill man inte att någon av eleverna ska bli exkluderade. Problemet är, som andra redan lyft, att det inte är skolan som sätter regelverket för huruvida ditt barn får vara där när ni är lediga - det gör kommunen. Det ni kan göra är att åter göra en ansökan om extra tid och be att även personalen styrker att det finns särskilda skäl för extra tid - i detta fall för att det sociala lärandet inte ska komma efter. Fokus bör därför inte ligga på de särskilda aktiviteterna utan på att ditt barn kommer utanför den sociala samvaron och lärandet det innebär. Inte säkert att det hjälper men kan vara värt ett försök.

    Däremot så är det viktigt att komma ihåg att förskoleklass och fritidshem är skilda verksamheter. Såg att några lyfte att det är konstigt eller fel att vissa aktiviteter sker på fredagen och istället borde ligga under Fk:s tid. Även om vissa aktiviteter borde ske då också så har fritidshemmen sin egen läroplan med mål och många aktiviteter är enbart genomförbara på helfritidsdagar då de är resurs- och tidskrävande.
    Självfallet är skola och fritids två skilda verksamheter men i detta fall när en dag i veckan är skolfri och alla barn istället är på fritids från morgon till eftermiddag så blir det konstigt om alla barn i klassen förutom ett barn varje vecka gör roliga organiserade aktiviteter som exempelvis cykelutflykt
  • Anonym (anonym)
    Cartjan1 skrev 2018-12-13 20:01:21 följande:
    Absolut, är ganska vanligt att verksamheterna är nära då ofta (men givetvis inte alltid) förskoleklassbarnen brukar tillhöra en egen fritidsavdelning - på min skola är det fk+ åk 1 och sedan de äldre barnen på andra avdelningar. Det jag menade med att det är viktigt att komma ihåg att de är skilda verksamheter är för att fritids kan inte sluta anordna aktiviteter för att dessa borde ske under klasstid. Istället borde det lyftas varför inte förskoleklassen också gör dessa saker. Som simning/idrott osv, även om fritids gör detta så borde inte det påverka att även förskoleklassen gör det men då är det förskoleklasslärarna det ska lyftas med då det ingår i deras uppdrag också.

    Håller helt med, alla sunda människor ser att barnet borde få vara med, hade direkt sagt ja från fritids sida om det var hos oss men som sagt utan kommunens godkännande finns inget fritids kan göra :(
    Borde rimligtvis vara möjligt med undantag när 16 av 17 barn i klassen gör en massa större aktiviteter på fritids varje vecka på den skolfria dagen. Barnen i klassen lär ju se detta som en aktivitet de gör med klassen eftersom det är med hela klassen förutom 1 barn
  • Anonym (anonym)
    Gena skrev 2018-12-14 09:37:46 följande:
    Tycker inte det är så konstigt att de har utflykter eller bakar på fritidsdagen. Det ska ju inte bara vara "förvaring" av barnen den dagen. Men de borde verkligen tänka till lite på hur det påverkar de barn som inte är med den dagen. Vissa saker borde alla barn få vara med på. I synnherhet Lucia. Likaså badhuset. De hade åtminstone kunnat bjuda in alla barn att vara med en del av dagen den dag de ska ha Lucia. Tycker det är dåligt gjort av skolan.
    Eftersom alla i klassen förutom ett barn är på fritids den skolfria dagen varje vecka så borde det tas hänsyn till att det finns risk för att komma utanför barnen lär ju se det som att klassen är på fritids tillsammans den skolfria dagen
  • Anonym (anonym)
    Bananböjaren skrev 2018-12-14 11:51:14 följande:
    Hade det varit frågan om kompetent personal som jobbat där så hade man sett till att liknande aktiviteter flyttades runt lite så att de inte alltid inföll på den enda dagen då ingen förskolenundervisning ordnades.

    Det skylls på kommunen (vilket är delvis rätt), men det är knappast kommunen som bestämmt att utflykter och liknande aktiviteter ska hållas på fredagar? Dagispersonalen vill gärna bli kallade för pedagoger, men i det här fallet är det uppenbart att dom saknar minsta inblick i pedagogik.
    Lär ju inte gå att flytta om de flesta aktiviteter eftersom barnen de andra dagarna endast tillbringar några få timmar efter skolans slut på fritids några kanske 2 timmar andra 3 timmar. Den skollediga dagen innebär ju att de kan planera en en heldag med alla barn tex. mellan 8.30-14.00 och då lämna fritids om det ska vara biblioteksdag, cykelutflykt eller simhallen.
  • Anonym (anonym)
    Bananböjaren skrev 2018-12-14 18:44:19 följande:
    Nu finns det inget som specifierar timplaneringen i förskoleklassen så att dessa aktiviteter inte skulle gå att ordna under förskoletid mellan 8:30-14. Förskoleundervisningen är inte detaljplanerad på samma sätt som grundskolan. Det handlar bara om vilja, eller avsaknad av den kanske.
    Självfallet är det så att de kan göra större aktiviteter om dessa barn som grupp tillbringar hela fredagen på fritids, andra dagar hinner de ju inte göra mer omfattande aktiviteter 
Svar på tråden Skolan fryser ut mitt barn