• oshark

    Vi som längtar efter en liten 2019 bebis

    Doftljuset skrev 2019-02-22 20:15:46 följande:

    Det är inte endometrios du har?

    Min gyn sa att man ofta har svåra menssmärtor redan från början ( vilket jag inte haft, fast å andra sidan uteslöt hon verkligen inte endometrios i mitt fall ändå). Bara tänker om det försvann med preventivmedel för sen återkomma. Även att mensen är oregelbunden mm

    Ja du känner din kropp bäst, det låter som nånting är vajsing, det behöver inte vara nåt allvarligt men nånting som kroppen behöver lite hjälp med. Bränner det liksom in under huden? Efter ÄL kan jag få som en brännande känsla i äggstocken fast det känns liksom inte som någon eldar utan annan typ ( tror alltid jag blir gravid då men icke), men då bränner det liksom under hunden på nåt sätt.

    Vet du, du har så rätt! varför sa ingen nånting, allt handlade bara om att skydda sig och absolut inte ha sex, typ någonsin! Tror du inte det var lite mer tabu under vår uppväxt? ( Är 87:a)..  Man fick inte lära sig nånting....  Bara kondom hit och kondom ditt, inte ens att kondomen faktiskt kan gå sönder


    Nä. Det är första gången med den här konstiga känslan och det gör som sagt inte ont så. Bara konstigt. Idag har jag dock inte alls känt av den. Så kanske kommer hända nåt nu då. Man kan ju hoppas... Min senaste ÄL var 1 januari
  • oshark
    Doftljuset skrev 2019-02-22 20:20:46 följande:

    Känner igen mig...

    Jag har inte ätit preventivmedel på 11 år typ. Mådde illa av dom, både psykisk och fysisk plus att jag blev gravid på dom. Av sa mig det helt då...

    Idag mår jag lite dåligt av min abort, men försöker inte tänka eller ångra en då tid. Det var då och nu är nu. Vet inte riktigt varför min mensvärk exploderade, men min blir också värre och värre. Sedan kanske 3 år tillbaka bara, jätte skumt egentligen... Har du fått nåt emot smärtorna? eller iofs, vi kan inte äta dom smärttabletterna ändå.


    jamåduleva skrev 2019-02-22 21:01:05 följande:

    Förstår tankarna kring aborten, har aldrig gjort en själv, men har många i min närhet som har och delat sina tankar efteråt. 

    Det är förjävligt att man ska behöva ha så ont, tycker att evolutionen borde fixat det nu, haha. Jag har inte sökt vård än då det här var första gången det var så jobbigt, tidigare månader har jag ändå klarat mig utan smärtstillande. Har kunnat andas mig igenom attackerna, men förra veckan låg jag bara och huuuuha:de mig, kunde prata ens. Nu är jag lite orolig för att det kommer vara så varje gång eller bli värre. Jag blöder inte mycket eller länge dock, hur har du det?

    Det är ju så dumt med smärstillande med nu när man vill bli gravid. Sen så får jag inte ta något annat än ipren för tillfället och knappt det eftersom mina levervärden är något förhöjda, och vi vet inte riktigt varför än. Så på ett sätt är jag lite "lättad" att det inte tagit sig än. Men troligtvis beror mina levervärden på att jag i våras hade en kraftig muskelinflammation i käken så jag blev ordinerad diklofenak varje dag i sju veckor. Ska ta nya prover nästa vecka, hoppas det är bättre då


    Till er båda: Det är INTE normalt att ha endometrios eller såna otroliga menssmärtor. Då är det något i kroppen som inte riktigt stämmer; det kan vara hormonellt eller inflammatoriskt eller vad som.

    Jag skulle tipsa om att ni letar upp Jenny Koos på Facebook (Vulverine) och Instagram (vulverinekoos) och läser vad hon har att säga om saken. Det var genom henne jag insåg att jag nog med största trolighet har problem med sköldkörteln (även om vården inte tycker det..).
  • oshark
    Doftljuset skrev 2019-02-22 23:05:17 följande:

    Ja, det är väl kanske därför gyn sa åt mig söka mig till fertilitetskliniken? Just för jag har såna smärtor, eller ja dom försvinner ju om jag tar mina piller emot smärtan, men dom tar ju inte jag just nu, eftersom det inte är bra. Det är inte meningen att man ska behöva ha så ont....

    Egentligen skulle inte jag bli helt förvånad om det var nåt fel på sköldkörteln. Däremot är inte jag så high på mått som du är, utan bett om två tester på ca 2 år och det är inge fel enligt läkarna... Dom testade mig senast i höstas, eftersom jag genomgått en utmatning.

    Vem är hon? :)


    Har du kvar resultaten?

    Hon är fertilitetsexpert som är utbildad inom något som kallas Justissemetoden som är en "naturlig" preventivmetod (dvs att man lär sig tolka dina fertila tecken och se när man kan bli gravid). Tycka vad man vill om det; hon är otroligt kompetent och har mycket bra länkar till artiklar och grejer.
  • oshark
    jamåduleva skrev 2019-02-22 23:39:43 följande:

    Lever nog i en sorts förnekelse att jag inte har problem då det hjälper ganska bra med alvedon och ipren, men blir det likadant nästa gång och jag ligger och kvider får jag ta tag i det.

    Ska kika på henne, gillar att lära mig sånt. Tog en massa prover nu i höstas på bla sköldkörteln och TS4 (?) värdet, låg på 1,8 och ts4 minns jag inte riktigt nu, men det var kanske 0,4 om jag inte helt missminner mig. Det känns ju skönt, men så började jag titta på provresultat längre bak i tiden och då har jag legat på 2,5 (sköld) nån gång, då börjar man undra lite. Det är ju fortfarande bra enligt referensvärdet men som du säger så säger annan forskning annorlunda. Ibland önskar jag att jag inte var intresserad av medicin och var en sån som inte ens vill läsa sin journal, så man har noll koll och är ?lyckligt ovetande?. Men gud vad kul det är tycker jag och det känns så viktigt för mig att kunna se allt och få gräva i saker själv, särskilt när läkaren ringer sen och man får en bekräftelse på att man har rätt! Ba: yes! Jag kan! Haha


    TSH ska vara under 2,0 för optimal fertilitet. Så 1,8 är ju bra.
  • oshark

    Jag var hos gyn i tisdags och hon konstaterade att jag inte haft ÄL och att det inte är på gång alls. Hon sa "du har inte PCO/S men" (känns som jag alltid får den) och att jag är multifollikulär just nu. Hon kunde räkna 15 små outvecklade folliklar.

    Eftersom jag var på CD52 och nada var på g skrev hon ut både Primolut för att skapa en bortfallsblödning och Letrozol om jag vill använda det för att stimulera ägglossning. Har börjat med Primoluten igår men ska prata med min man om hur vi ska göra med Letrozolen. Jag har ju trots allt haft ÄL själv fem gånger sen augusti och risken med Letrozol när man är multifollikulär är att för många ägg mognar och att man då får sexförbud.

    Känner mig lite lugnad av att jag har en back-up plan och så men känns ju tråkigt att kroppen bara blivit värre och värre.

  • oshark
    jamåduleva skrev 2019-03-08 16:00:36 följande:

    Tänkt på dig! Men vad skönt att du känner dig lugnad nu, hoppas verkligen det blir nåt för er snart.

    Försvinner de där folliklarna efter en tid och blir färre, eller behövs det en blödning? Är det sexförbud för att det finns en risk för att alldeles för många ägg blir befruktade?


    Det finns en liten risk med ägglossningsstimulerande medel att flera ägg mognar. Går man på vul och ser att man har mer än två ägg som är stora finns risken att flera släpper. Jag läste om någon här på FL som hade 8 nästan mogna ägg! Hon fick sexförbud då risken för flerbörd vad väldigt stor.
  • oshark
    jamåduleva skrev 2019-03-08 16:00:36 följande:

    Tänkt på dig! Men vad skönt att du känner dig lugnad nu, hoppas verkligen det blir nåt för er snart.

    Försvinner de där folliklarna efter en tid och blir färre, eller behövs det en blödning? Är det sexförbud för att det finns en risk för att alldeles för många ägg blir befruktade?


    Det finns en liten risk med ägglossningsstimulerande medel att flera ägg mognar. Går man på vul och ser att man har mer än två ägg som är stora finns risken att flera släpper. Jag läste om någon här på FL som hade 8 nästan mogna ägg! Hon fick sexförbud då risken för flerbörd vad väldigt stor.
  • oshark
    fannylinnea skrev 2019-03-09 15:12:00 följande:

    Hej!

    Vad innebär det att man är multifollikulär?

    Jag var hos gyn i torsdags, en privat, på grund av att vi försökt att bli gravida i typ ett år utan att lyckas. Vi har skickat in papper till landstinget för att få hjälp, men känner att vi inte klarar av att vänta på att de ska höra av sig och därför vände vi oss till en privat klinik.

    Via ultraljud kunde hon konstatera att jag hade ägglossning just där och då, på höger äggstock. Förra månaden hade jag ingen ägglossning (brukar använda teststickor). Hon kunde se små blåsor på höger äggstock. Hon pratade om PCOS, men det lät inte som att hon trodde att jag hade det eftersom jag har mens regelbundet varje månad och inte har mycket hårväxt eller är överviktig.

    Hon sa också att det är normalt att man har blåsor på äggstockarna - "dom ligger där och mognar" sa hon. Vet inte om hon sa så bara för att lugna mig när jag satt där med tårar fulla ögonen.

    Sa dom något till dig om hur man kan veta exakt om man har pcos? Är det via blodprov?

    Tanken var att vi skulle göra blodprov + lämna spermaprov. Men efter ultraljudet sa hon bara att "vi gör inget mer idag, jag tror att du blir gravid den här månaden". Kändes ju inte jättekul eftersom vi på riktigt är nojiga och mår dåligt över barnlösheten. Hon sa att hon i så fall vill göra blodprov nästa månad, när det går över till höger äggstock igen.

    Oj, vad långt det blev här nu. Kände bara att jag var tvungen att skriva av mig lite.

    Önskar dig lycka till :)


    PCO/S brukar man oftast diagnostisera genom VUL. Du kan ha PCO utan att ha PCOS. Det diagnostiseras oftast då genom att man har många äggblåsor: dvs man är multifollikulär. Har man PCOS har man också ett överskott av testosteron i kroppen och insulinresistens. Så PCOS är egentligen nästan mer ett metabolt syndrom än en reproduktiv sjukdom. Det är därför många som har PCOS får mer regelbunden mens om de äter bättre och går ner i vikt.

    Vet inte vad skillnaden mellan multifollikulär utan att ha PCO och multifollikulär med PCO är, men hon sa iaf att det inte såg ut som jag hade PCO så får väl lita på det.

    Det är normalt att ha flera äggblåsor, men oftast är de i olika stadier och minst en ser ut att vara på väg att utvecklas till ett moget ägg. Men jag hade alltså typ 15 stycken som alla var små och helt outvecklade. På CD52.
  • oshark
    Doftljuset skrev 2019-03-09 14:34:16 följande:

    Tänkt på dig, hur allt har gått.

    Jag kände att jag fick googla och läsa på lite nu. Fick läsa massa nya ord/begrepp här i din text som jag var tvungen kolla upp. Man lär sig nånting nytt varje dag! 

    Skönt för dig att du känner dig lugnare, och har lite val möjligheter att röra er med. Förstår att ni inte är helt säkra, 5 ägglossningar är ändå 5 ägglossningar med tanke på att man inte får ens varje månad. Vi finns här stöttar, pushar och tröstar när det tar emot eller går framåt!


    <3

    Ja, man lär sig väldigt mycket nytt i den här processen. För var dag som går blir jag mer och mer bitter över sjukvårdens ointresse att förklara för unga tjejer vad p-piller faktiskt gör med kroppen.
  • oshark

    Hej gänget! 

    Jag har varit lite frånvarande här ett tag  men tror jag skrev något förut efter att jag varit hos gyn? Hur som så drar jag det igen om någon är intresserad

    Var hos gyn 5 mars efter att jag varken haft ÄL eller mens sen 13 januari (ÄL 1 januari). Hon såg då fler än 15 folliklar på varje äggstock som alla var helt outvecklade - på CD 52! Jag fick Primolut Nor (syntetiskt progesteronliknande hormon) som jag åt i 10 dagar och 19 mars fick jag en bortfallsblödning.

    21 mars började jag efter mycket funderande med Letrozol (enkelkur) och tog sista tabletten 25 mars. Idag (CD11) var jag hos gyn och hon sa att jag har svarat fantastiskt bra på Letrozolen! Har en fin, treskiktad slemhinna på ca 6,8 mm (ska vara minst 7 mm för att befruktning ska vara möjlig) och en dominant follikel på vänster sida som var nästan 18 mm. Så ÄL trodde hon skulle bli mot slutet av helgen, senast 2 april. 

    Så nu i helgen kanske vi äntligen kan få en chans! Det skulle bli den andra ägglossningen på 8 månader som vi faktiskt kan pricka! (Har under dessa 8 månader bara haft 5 ägglossningar kan tilläggas då..)

    Men under min tid har jag fortfarande läst allas inlägg här varje dag och stort grattis till er som har plussat och skönt för er som fått gå vidare med utredning!

Svar på tråden Vi som längtar efter en liten 2019 bebis