Inlägg från: Anonym (Hippien) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hippien)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag var tonåring på 70 talet och uppväxt på Södermalm i Stylm. Mina minnen är att det var rätt bekymmersfritt. Vi var ett stort gäng som hängde ihop. Söder var då en ganska sliten stadsdel och vi kunde dra runt lite som vi ville. Fanns 2 ställen vi ibland hängde på. Bobadilla bl.a . Pizzan kom till söder i mitten av 70 och vi åt det så ofta vi hade pengar. Var man hippie så klädde man sig i afganpäls och långa kjolar. Alternativt typ utsvängda manchesterbyxor. Frisyren?! Bara låta det växa med mittbena på både killar och tjejer. Absolut ingen bh. Bakifrån såg vi nog ganska lika ut, tjej som kille.

    Mycket musik! På söder mycket proggmusik. Det bästa : sammanhållningen och solidaritet. Vi ställde upp för varandra. Sämst : alla droger som flödade. Många av mina ungdomskompisar hamnade i drogträsket och lever inte längre.

  • Anonym (Hippien)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 10:54:47 följande:

    Härligt.

    Blev lite nyfiken på Arbetsförmedlingen på den tiden. Antagligen var det lika mycket krav på jobbsök då som nu. Men hur gjorde man då när man skulle aktivitetsrapportera? Klippa ut alla jobbannonser som man sökt till i alla tidningar?


    Som jag minns det så fanns det ingen arbetslöshet och att det var lätt att hitta jobb utan utbildning. I min klass så var det ca 30% som fortsatte till gymnasiet och resten hade jobb direkt efter 9 an. Jag tror att 70 talet såg lite olika ut beroende på var man bodde. Södermalm beboddes främst av arbetare och var inte minsta trendigt på 70 talet. Vi var mycket påverkade av influenser från USA och hippie rörelsen och skulle minsann inte bli som alla Svenssons. Det var peace, love and understanding som gällde. Jag kände mig helt trygg vilken tid på dygnet som helst på söder. Idag ser ju Södermalm helt annorlunda ut. Ringen fanns inte. På Medborgarplatsen fanns bara Medborgarhuset med badet. Hela södra stationsområdet är byggt efter mm. Det gick att få lägenhet på söder om man kunde tänka sig rivningskontrakt . Min första var på 18kvm och hade en hyra på ca 1/4 av min inkomst då. Det gick att ha råd med lägenhet utan att ha jättehög inkomst vilket det snart inte längre gör i Stockholm. Men många hus var gamla och slitna och ducsh/ bad var ingen självklarhet. Duschen låg i källaren i huset jag bodde i och delades av alla. Många hus stod tomma i dåligt skick och ockuperades av bostadslösa ungdomar. Söder började rustas upp på 80 talet och började bli allt trendigare då många författare, musiker och konstnärer flyttade dit. Kommer också ihåg pilsnerhaken som inte längre finns kvar. Där satt ofta gamla söderoriginal och hängde. Där jobbade bastanta tanter med stärkta förkläden och man fick grötfrukost för nästan ingenting.

    I mina kretsar så fick man inte tycka om t e.x ABBA och allt övrigt som stod för det kommersiella etablissemanget. Ja herregud vad minnena kommer tillbaka.
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet