• Anonym (mor)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag var tonåring på 70-talet och vill INTE tillbaka. FY f...n vilket märkligt decennium. Min känsla är att det på den tiden skulle brytas tabun 24/7. Den sexuella frigörelsen som började på 60-talet bröt ut på allvar och så drogromantiken SAMT man skulle klä sig som en FUL  julgran...............! 80-talet ljuvt i sin pastellvärld och betydligt snällare (top less på stranden var ju lite konstigt och udda förstås, liksom varför kan man undra idag)

  • Anonym (mor)
    Anonym (.) skrev 2019-01-06 05:30:54 följande:
    det kan väl knappast vara värre än nu ?
    Allt är ju relativt förstås och nya tider är nya människor och nya krav på livet. Med det jag ser i min backspegel så tänker jag att unga människor idag är ENORMT priviligierade. På min tid fanns inte mkt av "curling" utan för att citera Mark Levengood så var det mer "bowling".
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 13:12:26 följande:

    Sociala medier existerade inte och det var dyrt att ringa i telefon så för att ha kontakt med någon som inte fanns i närheten så var det brev på posten som gällde, portot var 75 öre.


    Och behövde man ringa ett samtal när man var på stan så fick man leta upp en telefonkiosk. Ofta var den trasig. Småpengar hade man inte alltid heller på sig och det var inte självklart att hitta ngn att växla med. Man skulle INTE vara i trängt läge och behöva ringa snabbt utan gott om tid var vad som gällde.
  • Anonym (mor)
    Anonym (anonym) skrev 2019-01-06 13:15:38 följande:
    En hel del polisonger och mustascher var det dessutom var de flesta magra både män och kvinnor, män klädda i tajta gabardinbyxor med vida ben och slimmade skjortor med en massa mönster när det skulle vara uppklätt.
    Ja det är otroligt så MAGRA vi var på 70-talet. Liksom när man ser filmer från den tiden så tror man knappt sina ögon. Det var ju liksom INNAN alla snabbmatskedjor och så hade man i alla fall som ung.......sällan några pengar att röra sig med.
  • Anonym (mor)
    Houdini skrev 2019-01-06 12:59:57 följande:

    Född 65

    Alla romantiserar det de inte varit med om själva.

    Ja mycket var ju betydligt enklare då för samhällsklimatet var mildare då på sätt och vis.

    Men en sak som definitivt inte var bättre då var att alla var klädda i stort sett likadant, det fanns ett mode.

    Iofs jag är uppvuxen i Stockholms län.

    Och hade du inte rätt kläder blev du ordentligt mobbad. Att ha egen stil fanns inte i början på min toalett årstid.

    Sen det att det raljerade över att vi i min generation minsann överlevde utan att sitta fastspända i bilen, för mig är det ytterst smaklöst då jag har flera exempel från där jag bodde där både barn och vuxna omkom i trafikolyckor som antagligen skulle ha klarat sig i dagens läge.

    Man var på sätt och vis friare man var ute och lekte och föräldrarna kunde inte bara ringa en kolla var man var.

    Vad många dock glömmer är att det fanns många kvinnor som var hemmafruar och/eller var dagmammor som var ute större delen av dagen, så det fanns alltid någon som ändå hade koll på ungarna. Och på den tiden var det helt okej för vilken vuxen som helst att säga till en om man inte skötte sig. Och du kan ge dig på att de skvallrade till ens föräldrar.

    Sen skulle jag vara djupt tacksam om modet från början av sjuttiotalet aldrig serdacens ljus igen. För att inte snacka om färgerna spygrönt, orange, smutsgult blää.


    Och som vi blev utsatta för passiv rökning om vi hade oturen att ha sådan föräldrar. Där satt man i baksätet, lös och ledig utan bälte och föräldrarna satt fram och blossade. Man såg inget för allt var ett grått dis och hade man tur somnade man ifrån eländet en stund............................................! Oftast var man vaken
  • Anonym (mor)
    Anonym (anonym) skrev 2019-01-06 14:19:53 följande:
    Unga människor var magra de som åkte för att köpa piller var mammor som lagt på sig lite efter graviditeten och ville vara lika magra som innan de fått barn
    Precis. Idag säger vi "mager" och det låter ju lite negativt(?) men jag tänker att vi såg ut som människor gör när fokus inte ligger på att äta och det inte finns snabbmatställen i varje gathörn! Om de funnits på 70-talet så hade de flesta av oss inte haft råd att svulla 24/7 ändå.
  • Anonym (mor)
    kottelin skrev 2019-01-06 14:53:04 följande:
    Ungarna blev åksjuka, iallafall trodde man det.
    Men det var röken i de allra flesta fall som gjorde oss "åksjuka".

    Innertaket i våra bilar var gula av nikotin.
    Min pappa var storrökare han rökte precis överallt. Även i sängen, vid matbordet och ja, överallt inklusive bilen.

    Ibland fick vi ungar åka bak i bagageluckan till och med, korta sträckor på landet. 
    Mina föräldrar rökte som skorstenar hela min uppväxt och VOILA jag blev rökare på 70-talet. Minns att jag satt på sängkanten och rökte, fimpade i askkoppen bredvid sängen och la mig att sova i dimman. Liksom man rökte inne i bostaden som den mest naturliga sak i världen och man hade askkoppar(!!!) INNE....
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 15:31:28 följande:
    Otroligt bra med alla sluta röka kampanjer så att det otyget fick ett slut, det röktes en hel del fram till slutet på 70-talet då kunskapen om de skadliga effekterna inte var allmänt spridda.

     
    Absolut. Sverige har lyckats jättebra med antirök-kampanjerna och idag är det FULT att röka i "svennebanans" värld! Problemet idag är kanske (EVENTUELLT) att många nysvenskar röker hejvilt så där har vi (EVENTUELLT) en bit kvar
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 16:07:10 följande:
    Precis du belyser något som även jag märkt, kanske dax för en ny omgång med antirök-kampanj så vi får bort otyget från de som kommit från andra håll och inte riktigt är "up to speed" så att säga. Solig 
    Absolut....men då är vi ju på minerat område. Jag skulle inte ge mig in i den djungeln om jag vore politiker. Jag skulle LE brett från öra till öra och tala om hur HÄRLIGT det är med olika kulturer..... Kraaaamiz
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 16:14:44 följande:
    Den var lite "kul" (hoppas ingen hugger huvudet av mig för det) så jag klickade på gilla. Förvånad Flört
    Inte då. Du kan vara helt lugn
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 16:36:29 följande:
    Jag kommer ihåg luffare, det var gott det och hade man inte 2 kr och 50 öre utan bara en 50 öring fick det bli ett grillat bröd med senap och ketchup.
    OCH därför var vi smala som sylfider på 70-talet. "Donken" fanns inte och om den funnits så hade våra föräldrar inte haft pengar över till att låta oss gå dit och svulla. Man gjorde av med sina kcal och fortsatte vara smal och rörlig. Äta var liksom basic och inte meningen med livet. Så annorlunda mot idag.
  • Anonym (mor)
    Anonym (65:a) skrev 2019-01-06 16:38:55 följande:
    Mja, jag vet inte det...O'boy till frukostmackorna alternativt kalaspuffar.med mjölk. Fredagsbiffen med bearnaise och pommes och på det chips och dip och sedan lördagsgodis.

    Fick ofta mellanmål efter skolan som kunde vara nyponsoppa med såna där små biskvier och glass eller släta vetebullar med O'boy. Min kompis åt ofta snabbmakaroner med strösocker eller sötat bröd med laxmajonnäs. Just laxmajonnäs är något jag saknar, den var såå god!
    Och ni var feta? Liksom snabbmakaroner med SOCKER låter ju som dieten från hel...etet OM man äter den varje dag. Var din kompis fet?
  • Anonym (mor)
    sextiotalist skrev 2019-01-06 17:12:32 följande:
    Mc Donalds kom under tidigt 70-tal till Stockholm, dessutom fanns Clock.

    Vi hade en nära mitt gymnasium
    Okej. Här i norrland fick vi fortsätta vara slanka.
  • Anonym (mor)
    sextiotalist skrev 2019-01-06 17:25:47 följande:
    Vi höll oss slanka ändå
    Grattis
  • Anonym (mor)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 17:31:46 följande:
    Första McDonalds kom 1974 samma år kom Carrols till Sverige som 1976 blev uppköpta av statliga Sara och döptes då om till Clock
    Jag bodde i Stockholm -73 till -75 och jag minns inget Mcdonalds. Kanske fanns det men mitt fokus var inte att ÄTA 24/7. En tid då man hade så mkt annat att fokusera på.......VAD? ja inte minns jag idag men ÄTA var inte prio ett.........
  • Anonym (mor)
    Thereisthat skrev 2019-01-06 18:31:44 följande:

    En fråga: Hur många invandrare fanns det i Sverige på 70-talet? Jag som är född 88 ser det som helt naturligt att det finns t.ex Jugoslaver, svarta, muslimer,.etc i Sverige men jag har aldrig riktigt förstått om det var vanligt på 70-talet?


    Spelar det ngn roll? Ditt 70-tal är väl ditt helt egna av upplevelser? Jag är född -55 och jag minns inte att jag hörde talas om asylinvandring, muslimer, sharia, balkongflickor, hedersmord, omskärelse, månggifte, barnäktenskap......etc etc förrän .......ja jag måste säga 2000-talet. Så insnöad är lilla jag Todiloo
  • Anonym (mor)
    Anonym (?) skrev 2019-01-07 01:39:40 följande:
    Vilka tabun som bröts menar du stör dig?
    Homosexuellas rättigheter och kvinnors jämställdhet var ju extremt viktiga saker att kämpa för! Men det är ju knappast tabun, även om allt utom heterosexualitet tyvärr var tabu då bland vissa mindre belevade/religiösa grupper, så vet inte riktigt vad du syftar på.
    Den sexuella frigörelsen var ju viktig, naturlig och låg ju i tiden i och med p-pillrens intågande(?) samt en generation som var mer öppen än sina ofta väldigt tillknäppta föräldrar. Vilket ju var fantastiskt, nu kunde även kvinnor njuta av sex utan rädsla för oönskade graviditeter (vilket självfallet gynnade även männen stort) vilket jag gissar ledde till större mod att våga experimentera med sex och utforska sin egen njutning.
    Ett större fokus på att lära ut sexualkunskap kan ju inte heller vara annat än positivt.
    Det intas mer droger idag än på 70-talet. Men visst var det möjligtvis tabu då bland vanliga arbetare och svenssons kan jag tänka mig.
    Sola topless? Det är väl knappast något konstigt, tyvärr verkar det ha blivit det igen idag, tråkigt, finns ju absolut ingen som skadas av att se lite nakna bröst på stranden.
    Minns att topless-solandet hade en revival under 90-talet. Jag och mina vänner solade alltid topless, på stranden såväl som hemma på tomten. Började väl när vi var 15, vilket var 97/98. Topless ger ju den snyggaste brännan, vilket var viktigt då. Jag har alltid sett min mamma topless sedan jag var liten, nakenhet har alltid varit naturligt och helt avsexualiserat i min familj. Mamma (pappa med för den delen) gick ofta iförd endast badbyxor på tomten på sommaren, då hade vi iofs ca 100 meter till närmaste granne och en massa träd emellan. Vi badade ofta nakna vid den närliggande sjön på "vår" badplats, endast ett fåtal familjer hade tillträde dit eftersom den låg undangömd många kilometer från närmsta asfalterade väg.
    Däremot hade mina föräldrar ett stort problem med min vilja/vana att vara naken på stranden då vi semestrade i Marocko. De försökte förklara för en envis 5-åring att "här badar vi med baddräkt på", men så fort de vände bort blicken var baddräkten av igen; ) Undrar vad de lokala tänkte, ha ha..
    Härligt att ni sprang runt nakna i er frigjorda familj.......inget för mig dock. Skulle jag UTÖVER allt annat måst hantera att min farsa kutade runt med snoppen i högsta hugg så hade jag varit ÄNNU MER traumatiserad.
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet