Inlägg från: Anonym (Born in the 60's) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Born in the 60's)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Anonym (65:a) skrev 2019-01-06 16:38:55 följande:
    Mja, jag vet inte det...O'boy till frukostmackorna alternativt kalaspuffar.med mjölk. Fredagsbiffen med bearnaise och pommes och på det chips och dip och sedan lördagsgodis.

    Fick ofta mellanmål efter skolan som kunde vara nyponsoppa med såna där små biskvier och glass eller släta vetebullar med O'boy. Min kompis åt ofta snabbmakaroner med strösocker eller sötat bröd med laxmajonnäs. Just laxmajonnäs är något jag saknar, den var såå god!
    Jösses, mitt mat 70-tal var helt annorlunda (blir lite avundsjuk, eller kanske inte)

    Jag gissar att det är som i alla tider lite olika
  • Anonym (Born in the 60's)
    sextiotalist skrev 2019-01-06 17:12:32 följande:
    Mc Donalds kom under tidigt 70-tal till Stockholm, dessutom fanns Clock.

    Vi hade en nära mitt gymnasium
    Första McDonalds kom 1974 samma år kom Carrols till Sverige som 1976 blev uppköpta av statliga Sara och döptes då om till Clock
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (mor) skrev 2019-01-06 17:39:47 följande:
    Jag bodde i Stockholm -73 till -75 och jag minns inget Mcdonalds. Kanske fanns det men mitt fokus var inte att ÄTA 24/7. En tid då man hade så mkt annat att fokusera på.......VAD? ja inte minns jag idag men ÄTA var inte prio ett.........
    McDonalds på Sveavägen flyttar efter 41 år i samma lokaler
    Förvirringen är över. McDonalds på Sveavägen måste flytta när Stadsbiblioteket expanderar i gatuplan mot Sveavägen.
    Stadsbiblioteket expanderar vilket innebär att verksamheterna i gatuplan längs Sveavägen måste flytta. Bland annat McDonalds som öppnade på platsen 1974.
     
    ? VI har kontrakt till och med september 2016. Nu försöker vi få ett möte med fastighetskontoret för att hitta lösningar för en ny lokal. Restaurangen på Sveavägen är en klassiker och en av de allra första i McDonalds-restaurangerna i Stockholm så det är klart att vi hoppas på en lösning snart. Vi hoppas såklart på att få en likvärdig lokal i Stockholm City. Just nu har vi inga andra lokaler på gång, säger Alexandra Svenonius, presschef på McDonalds.
  • Anonym (Born in the 60's)
    Thereisthat skrev 2019-01-06 18:31:44 följande:

    En fråga: Hur många invandrare fanns det i Sverige på 70-talet? Jag som är född 88 ser det som helt naturligt att det finns t.ex Jugoslaver, svarta, muslimer,.etc i Sverige men jag har aldrig riktigt förstått om det var vanligt på 70-talet?


    Vi hade några från Finland och någon från Italien och då var det på kanske 300 elever eller så.

    Både Finländarna och Italienarna var väl integrerade i samhället och inget som man tänkte speciellt på annat än att de gick iväg för hemspråksundervisning någon gång i veckan.

    Det fanns inga synlig tiggare, det var inte speciellt vanligt med mord, bilbränder etc.
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 23:56:12 följande:

    Och tack för svaren om min fråga om privatekonomin...


    Jag tror att många tyckte det var roligt att få vara lite nostalgiska och tänka tillbaka på en svunnen tid.

    Så tack till dig för att du skapade tråden och den blev ganska balanserad tror jag
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 23:54:39 följande:

    Oj, tråden fullkomligt exploderar av inlägg! Vad glad jag blev när jag kom tillbaka och såg detta. Jag har läst exakt vartenda inlägg. Så häftigt när ni i detalj beskriver livet på den tiden. Ni är så många som skriver om så många olika och även likadana erfarenheter. ALLA era erfarenheter sammanlagt ger en ganska bra bild över åtminstone 70-talet.

    Jag tackar för svaren jag fått på mina frågor om t.ex Arbetsförmedlingen, hyra av telefon, gräddpulvret osv.

    Vad häftigt också att inte bara jag är fascinerad av dessa årtionden. Jag menar bland annat dig som länkade till tråden om likheter mellan 70-talet och 00-talet.

    Jag beklagar de av er som inte har så positiva minnen från de tiderna. Jag lider med er. Sådär känner inför en stor del av 90-talet. Vi sitter i samma båt fast gällande olika decennier.

    Till dig som skrev att det nog kommer att finnas de som blir avis på mig som fått uppleva 90-talet och milleniskiftet. Vilket perspektiv du gav mig! Har aldrig tänkt såhär! Men jag skulle nog inte ha så mycket positivt att säga till de personerna, tyvärr...

    Jag är glad att diskussionen om invandrare och mångkultur dog ut eftersom den höll på att ta en vända åt ett håll som inte kändes roligt att diskutera. Jag och min familj kom till Sverige under 80-talet från ett krigshärjat land. Så låt oss gräva ner just den här typen av diskussion så det inte blir den typiska pro-invandring vs anti-invandringsdiskussionen som tenderar att ta över vilken harmlös diskussion som helst.

    Jag hoppas att jag inte har glömt att nämna fler inlägg med svar till mig. Ber om ursäkt i så fall. Det har skrivits så mycket i tråden att det blev svårt att kommentera var och en. Så jag fick sammanfatta.

    En sak jag tycker är roligt är kommentarerna om de starka färgerna och hur en del härinne tycker att de var fula. Helt ärligt tycker jag det också även om de färgerna är en del av charmen med 70-talet. Dock tycker jag bättre om de mildare färgerna på 80-talet (vad gäller hem och inredning). Visserligen var det mycket färg på 80-talet också men åtminstone färger som gick ihop bättre och inte gjorde så ont i ögat


    TS du skrev "Jag och min familj kom till Sverige under 80-talet från ett krigshärjat land." det vore intressant att få höra mer om dina upplevelser.

    Starta gärna en ny tråd som beskriver Sverige ur ditt perspektiv, jag är övertygad att du har mycket intressant att berätta.
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (1963) skrev 2019-01-07 20:14:20 följande:

    Ända in på 80-talet hade vi telefon med nummerskiva. Ingen plasttelefon av 70-talsmodell, utan en sådan där telefon av svart bakelit från 50-talet. Känslan, ergonomin, tyngden, mekaniken och ljudet när man slog ett nummer var något i särklass, en helt annan känsla av gedigen kvalitét än på 70-talets lätta plasttelefoner med nummerskiva. Den hade säkert hållit i evighet, om vi inte hade varit tvungna att byta ut den för att få * och # och kunna använda telefontjänster. Synd att jag aldrig spelade in hur den lät!.

    Ville man veta exakt tid före datorernas tid så ringde man som regel fröken ur, 90 510 var numret som de flesta kunde utantill.

    Ville man ringa utanför hemmet så var det telefonkiosker med telefonautomat som gällde. Då fick man ha med sig rätt myntvalörer. Telefonerna var ofta trasiga eller upptagna och man hann inte prata länge innan det krävdes fler mynt.


    Nummerskiva det var grejer det, ville man vara lite olydig så kunde man ringa i telefonkiosk utan pengar med hjälp av en stadig hand och en massa karateslag på klykan.
  • Anonym (Born in the 60's)
    kottelin skrev 2019-01-07 20:32:40 följande:
    Det fanns ju även ett nummer till telefonkiosken, hur vi fick veta det minns jag inte. Men sökte man en kompis som inte var hemma så ringde man telefonkiosken där "alla" hängde och oftast var kompisen där.
    Det fanns ett "hemligt" nummer på telestationen man kunde ringa  till och då lästes numret upp med en automatisk röst (detta användes av Teletekniker vid inkoppling/felsökning)
  • Anonym (Born in the 60's)
    sextiotalist skrev 2019-01-08 11:34:28 följande:
    Så olika man upplevt det, jag använde datorer under hela 80-talet, använde ordbehandlingsprogram när jag skrev mitt examensarbete under 80-talet.
    Station används fortfarande (men inte formellt), resecentrum är servicen kring stationen. Det är framförallt mindre platser som fått resecentrum. I Malmö, Göteborg och Stockholm heter det fortfarande central. Maskinskrivning hade jag en termin (inte ens det) i grundskolan under 70-talet.
    1978 kom ABC80 var den första i en serie av riktigt folkliga datorer de utvecklades till stor del av Lasse Karlsson på DIAB Solna och produktionen gjordes av Luxor Datorer i Motala. Datorerna såldes till största delen genom Luxors distributionsnät av TV/Radio handlare.

    IBM lanserade sin första PC 1981 och om jag kommer ihåg rätt så kom den till Sverige 1983.

    Datorer kostade mycket pengar på den tiden, men det var inget som man tyckte var speciellt konstigt. Vi som arbetade med datorer på den tiden var högt aktade och bra betalda.  

     
  • Anonym (Born in the 60's)
    sextiotalist skrev 2019-01-08 11:34:28 följande:
    Så olika man upplevt det, jag använde datorer under hela 80-talet, använde ordbehandlingsprogram när jag skrev mitt examensarbete under 80-talet.
    Station används fortfarande (men inte formellt), resecentrum är servicen kring stationen. Det är framförallt mindre platser som fått resecentrum. I Malmö, Göteborg och Stockholm heter det fortfarande central. Maskinskrivning hade jag en termin (inte ens det) i grundskolan under 70-talet.
    Jag säger fortfarande järnvägsstation, kanske är jag lite knäpp men det bjuder jag på Flört
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-08 18:19:23 följande:
    Åh, vad kul att du visar intresse för mitt perspektiv. Jag vill gärna dela med mig men utifrån min erfarenhet av Familjeliv är att sådana här trådar efter en kort stund brukar domineras av bråk mellan främlingsfientliga och anti-främlingsfientliga. Då försvinner lusten att fortsätta skriva och man ger upp

    Visst det kan tyvärr bli så, men du kanske kan skriva in en blogg eller liknande? Jag tror att du skulle kunna berika många med dina erfarenheter. Solig

  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (anonym) skrev 2019-01-08 18:45:06 följande:

    När vi hade maskinskrivning på gymnasiet i mitten på 70-talet var det mäkta imponerande att de var elektriska ännu mer imponerande var de nyare modellerna som kom där det fanns raderingsband så man slapp att ta ur papperet och kladda  med Tip-ex


    Det vore väl en fantastisk uppfinning för Microsoft att införa "Tip-ex" i office paketet så man inte behöver börja om från början om man gjort fel Drömmer
  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-08 18:54:34 följande:
    Bra tips Vi får se om jag får för mig att göra det nån dag. När jag gått i pension kanske? Då har jag all tid i världen
    Det är också ett intressant perspektiv, jag har hört många som innan de blivit pensionärer att när det väl inträffar så finns all tid i världen och dessa personer har aldrig varit så upptagna som nu. Tungan ute

    Jag hoppas att en dag få höra din historia Glad
  • Anonym (Born in the 60's)

    Någon som kommer ihåg

    The Jetsons

  • Anonym (Born in the 60's)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-08 22:56:21 följande:

    Någon som kommer ihåg

    The Jetsons




Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet