• modsey

    Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!

    Anonym (Apotekstant) skrev 2019-01-08 08:09:09 följande:

    Det klart att ni måste ha ledigt v 28-31 varje år. Och på samma sätt stänger vi apotek och sjukhus och affärer och banker etc. Allt stannar av för att vi vill ha semester.


    Japp. Samtidigt kastar vi skit på föräldrar ( läs mammor) när de är våra kollegor på ex sjukhusen och tar fl de här perioderna.
  • modsey
    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-07 23:14:31 följande:

    Vilka människor det finns! Vi i förskolan liksom många andra har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommaren. Innan jobbade jag kommunalt och vi hade aldrig stängt under sommaren eller mellandagarna. Vi var på en annan förskola en sommar pga storstädning på den ordinarie men då var vi på den andra och jobbade med våra barn så att säga. Nu jobbar jag privat och vi har stängt 3 veckor på sommaren, det är i stort sett omöjligt att tillgodose vår lagliga rätt annars. Vi erbjuder såklart ett alternativ och skulle någon behöva det är det självklart att någon av oss ordinarie följer med och jobbar den tiden. Har hänt 1 gång på 3 år. Självklart behöver vi också ta största delen av vår semester på sommaren och vid jul för fet är då vi har mindre barn. I övrigt är där inte mycket utrymme till ledighet.

    Självklart måste vi ha stängt för planeringsdagar också, varför skulle vi inte ha det? Men vi är schyssta och har bara 2 om året, de andra två har vi på lördagar.

    Och vaddå att vi kräver semester när det inte passar föräldrar som inte har lov. Det skulle ju aldrig få ihop då det föräldrarna kräver olika saker.

    Och sist men inte minst... förstår inte ni att vi inte kan ha öppet hela kvällarna också? Förutom de jourförskolor, obförskolor som finns. Om vi öppnade tex 6.00 och stängde 22.00. Vart skulle all den personalen komma ifrån som skulle täcka upp det tidspannet? Det är redan snålt med personalen som det är. Nej tänk efter!

    Sluta tänk stt förskollärare och andra som jobbar på förskolor har det som nått slags kall, vi vill ha ledighet inland som alla andra. Men det förstås ni jobbar väl gratis ooh utan ledighet året runt :) det är omöjligt att tillgodose allas behov, det gäller alla verksamheter. Jag som jobbar dagtid har väldigt svårt att komma iväg till läkaren, tandläkaren, banken osv... men jag ska be dem ha öppet hela kvällen också!


    Jag blir lite bestört faktiskt över din inställning att ni ska exkluderas från resten av samhället. Inom vården, polisen, brand etc så har vi precis samma "problem". Dvs vi vill ha sammanhängande ledighet på sommaren det är skitsvårt det sticker jag inte under stol med och det trixas, pusslas, tas in dyra vikarier, hyrföretag, man täcker för varnadra, jobbar dubbla pass osv och inte blir det lättare för att mångas försklor stänger under den här tiden!  Det skulle vara väldigt bra såklart för oss om vi bara kunde stänga ner i stället 4 veckor med dina argument här. Samma för de planeringsdagar vi ha, vi delar inte sällan upp dessa vid minst två tillfällen och täcker för de som går.
  • modsey
    snorpan88 skrev 2019-01-08 09:31:01 följande:
    Sjukvården går ju också ner i bemanning under semestern, precis som förskolorna? Det finns dock några skillnader. Sjukhusen stänger vårdplatser, barnomsorgen stänger avdelningar/enheter. Det finns fortfarande möjlighet att lämna sitt barn på en förskola, även om det kanske inte är samma lokal som jag vanligtvis lämnar mitt barn i. Vill jag inte lämna mitt barn där, kan jag antingen ta semester, föräldraledigt eller försöka fixa barnvakt. Föräldraskapet handlar om att pussla och att anpassa sig efter sitt barns behov. Går det inte, får man nog vackert lämna sitt barn på den förskola som håller öppet. Att förskolepedagoger har liv utanför förskolan verkar ha gått många föräldrar förbi...
    Långt i från alla verksamheter inom sjukvården drar ner vårdplatser utan man drar snarare ner på personal. En del avdelningar kan också officiellt  dra ner vårdplatser, men det är knappast så att patienterna tar någon hänsyn till detta utan de har mage att bli sjuka och kräva vård även då...vilket i klartext betyder att vi inom många områden har samma vårdtyngd året runt, semester eller ej
  • modsey
    snorpan88 skrev 2019-01-08 09:45:06 följande:
    Skillnaden är ju att brandkåren, polisen och sjukvården har samhällsbärande funktioner på ett sätt som förskolan inte har. Ingen dör som en direkt följd av att förskolan stänger...
    Det är precis där jag anser att ni borde tänka till ett varv för att se er del i att dessa samhällsfunktioner rullar .  Ja alltså kanske inte enskilt du utan hela verksamheten för förskolan, att vi behöver ett annat stöd för att familjer ska kunna arbeta. Jag anser att det sätt som du nu framför inte hänger med i tiden helt enkelt.
  • modsey
    Anonym (Hepp) skrev 2019-01-08 09:53:03 följande:
    Förskolan är ingen samhällsfunktion på samma sätt som brandkår, polis och sjukvård!
    Du vet från början var förskolan en instans som skulle underlätta för familjer och kanske främst kvinnor att kunna jobba. Jag vet att det i dag har skett en pedagogisk positiv utveckling  i den här verksamheten, men för det ska man ju inte helt glömma varför behovet av förskola finns. Dvs, för att andra, med eller utan viktiga samhällsfunktioner ska kunna arbeta.
  • modsey
    snorpan88 skrev 2019-01-08 10:02:44 följande:
    Men förskolan håller ju öppet, fast i mindre skala, i andra lokaler?

    Jag är inte förskollärare, jag är förälder. Jag påverkas också av att förskolan håller stängt när jag behöver jobba. Men det är ju något jag själv får lösa med medförälder/partner, släkt eller vänner. Det är ju inget som jag kan belasta förskolans personal för.
    Jag har själv inga privata problem med att lösa det, har inte ens förskolebarn längre. Men jag diskuterar utifrån ett samhällsperspektivet och där ser jag problemet som jag dels nog identifierar att förskolan inte hängt med i utvecklingen av behovet. Att erbjuda exempelvis en ensamstående förälder en alternativ förskola 4 veckor på sommaren, som ligger i andra änden av stan där hon bor är liksom inte möjligt att ens kunna tacka ja till. För att ta ett exempel
  • modsey
    Anonym (parent) skrev 2019-01-08 10:18:08 följande:
    Jag förstår inte riktigt problemet. Menar du att folk inte kan jobba på sommaren i första hand för att de inte har barnomsorg, i andra hand för att de själva vill ha semester när alla andra har semester, dvs på sommaren?

    För att förskolan håller ju inte sommarstängt utan den drar ner på verksamheten, inte bara för att personalen ska ha semester utan också för att det är färre barn som kräver barnomsorg eftersom föräldrarna också har semester. Åtminstone i min kommun har det alltid funnits möjligheter till barnomsorg på sommaren. Mina barns förskoleavdelning stängde men då fanns det en öppen förskola i nästa kvarter.

    Det är klart att folk med viktiga samhällsfunktioner ska kunna arbeta, men tror nog ändå att det är ett större problem att folk med viktiga samhällsfunktioner också vill ha semester som alla andra...
    Problemet är att då den ordinarie förskolan stänger helt så erbjuds säkert förvisso alternativ, men att det rent logistikmässigt blir nästintill omöjligt att lämna barnen där- Vi hade själva ett dagis som alltid höll öppet, men med mindre barn och hopslagna avdelningar och då är det ju helt i sin ordning. Men nu är det ju inte på samma vis på alla förskolor utan en del stänger helt och erbjuder förskolor långt bort.
    Och till din fråga du inleder med, problemet är ju såklart att alla vill vara lediga, tänk vad skönt om ingen ville ha ledigt samtidigt!
  • modsey
    Anonym (Hepp) skrev 2019-01-08 10:31:11 följande:
    Jo givetvis, fast är lösningen då att samtliga förskolor har öppet hela sommaren? Är du beredd att betala den skattehöjning som krävs för det?
    tror sällan lösningar behöver vara så svartvita.
  • modsey
    Anonym (parent) skrev 2019-01-08 10:42:48 följande:

    Ja, men jag menar att det inte är förskolan som äger det problemet. Fler förskolor skulle hålla öppet om fler föräldrar krävde barnomsorg. Det är tyvärr inte hållbart att hålla en förskoleavdelning öppen för ett eller två barn, även om det betyder att några föräldrar kommer i kläm då. Med risk för att göra någon välutbildad förskollärare upprörd nu, men barnomsorg är ett tillräckligt okvalificerat arbete för att man ska kunna anställa t ex unga semestervikarier, till skillnad från t ex kvalificerade yrken som sjuksköterska, läkare, polis m fl viktiga samhällsfunktioner som inte kan upphöra under sommaren.

    Fast jag gissar (saknar egen erfarenhet av vården) att man gör allt för att omfördela arbete även där så att man drar ner på uppgifter som inte är akuta under semestertider. Kan t ex tänka mig att semestertider upphör rutinkontroller, planeras inga operationer som inte är akuta o dyl etc, men man upphör inte att ge vård till sjuka där behovet är akut.


    Precis en sådan lösning jag tänker och att det är ett mer samhällsövergripande problem att lösa strukturen i. Inte enskilda förskolor som du säger.
  • modsey
    Anonym (parent) skrev 2019-01-08 11:07:27 följande:

    Ok, nu hänger jag faktiskt inte alls med. Vad är det för lösning du tänker?


    Bland annat de förslag i lite nytänkande du tar upp i ditt inlägg.
Svar på tråden Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!