• modsey

    Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!

    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-08 22:34:22 följande:

    Ha tror jag knappast. Så de har öppet 7-18 och sen sitter de 8 timmar till? Starkt! Det brukar inte ens vara lagligt, har jobbat inom vården tidigare och vi hade krav på minst 11 timmars vila mellan våra pass.

    Vi har 4 per år men är schyssta och lägger två på helger. Det är bara för att vi är schyssta, vi har absolut rätt att ha alla på vardagar.


    Du vet att många läkare har dygnsjour va...

    Konstaterar också att förskolan har mer planetingsdagar än vården. Vi brukar ha en till två om året. Och de som kör efter jobbet handlar om tid mellan 16.30 - 21 ungefär.

    Med all respekt kan det vara så att ni har mer planeringstid än vad som är nödvändigt och brukligt ställt i relation till andra verksamheter?
  • modsey
    Anonym (Milly) skrev 2019-01-09 08:21:55 följande:

    Är helt galet att läkare får arbeta så länge utan vila. Tycker du verkligen att det är ett exempel att ta efter ? Tror du på riktigt att människor är pålitliga och fattar bra beslut när de arbetar ett dygn i streck?


    Jag svarade utifrån att någon i tråden så att det inte var tillåtet, vilket det är.
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 08:44:03 följande:

    Förskolan har alldeles för lite planeringstid utifrån de krav som ställs.


    De har mer än säkerhetsklassade verksamheter som it, kärnkraftsindustri etc ok....
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 09:00:10 följande:

    Och de verksamheterna är uppbyggda på samma sätt?


    De torde väl knappast ha mindre behov av planetingsdagar eller?
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 09:07:56 följande:

    Det vet jag ingenting om. Jag är inte insatt i hur arbetet går till eller vad som krävs.

    Men jag vet vilka krav som ställs på förskolor och jämför man kraven och målen så finns det alldeles för lite tid i förskolan till planering, reflektion och utveckling.


    Eller så bedrivs de på ett ineffektivt sätt. Om komplexa verksamheter som ovan har en om året så ser jag inte att förskolan egentligen behöver fyra....
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 09:20:36 följande:

    Du ser ingen skillnad i att arbeta med datorer eller med barn? Om jag arbetar med datorer så har jag möjlighet att dokumentera under tiden, är det lugnt en stund kan jag reflektera och planer just då. Har jag ansvar för 21 ungar så kan jag inte göra det. Inte ens när det är lugnt och jag bara har 3 barn så kan jag bara gå och sätta mig och planera.

    Ser man förskolan som enbart förvaring och fokus ligger på omsorg så är det inget problem. Men idag är förskolan en pedagogisk verksamhet. Det ställs krav ifrån regeringen som förskolan måste uppfylla.


    Patienter, klienter ( polisen) etc är inte enbart datorer....
  • modsey
    LFF skrev 2019-01-09 09:42:22 följande:

    De är mer statiska områden och därmed så behövs det inte lika mycket planering. Inom förskolan så handlar det ju lika mycket om planering av verksamheten som en utvärdering av den senaste tiden så man vet att man är på rätt spår. Tycker inte alls att det är konstigt att man har fler planeringsdagar inom pedagogisk verksamhet än i övriga verksamheter.


    Ok erkänner att jag nog blir lite irriterad över din generalisering här...Men tror du på fullt ansvar att vården exempelvis inte behöver utvärdera siffror och resultat ställt i relation till framtida verksamhet i både gällande behandlingsriktlinjer som prioriteringar och liknande. Kan inte andra verksamheter lika bra men inbillar mig att stora telecomföretag, polis och rättsväsen etc även de här det behovet. Men förskolans behov av detta påstår du är större. Jag vill tillägga att jag har full respekt för er verksamhet ( uppvuxen i en lärarfamilj) men jag har otroligt svårt att förstå att det behov av planetingsdagar är så här stort ställt i relation till ovan exemplifierade verksamheter.
  • modsey
    LFF skrev 2019-01-09 12:05:41 följande:

    Jag är inte lärare i någon form. Men jag har full förståelse för att vissa verksamheter har ett större behov av planeringsdagar än andra verksamheter. 

    Jag har också barn i förskolan, visserligen sista terminen nu men ändock. Ja, det är ett pusslande och planerande med vem som ska vara ledig när av oss föräldrar men det går 99 gånger av 100 att lösa. Samma sak med att förskolan är stängd i mellandagarna samt under några veckor på sommaren. 

    Ja, även vården skulle behöva fler planeringsdagar. Det betyder inte att förskolan ska ha färre! IT/Telecom behöver inte mycket alls i de allra flesta fall med den enkla anledningen att de ofta arbetar enligt LEAN och därmed så följer man kontinuerligt upp status på hur man ligger till och kan utvärdera den senaste två-veckors perioden och då snabbt göra justeringar och förändringar. 

    Där jag jobbar har vi verksamhetsdag ungefär en gång i månaden och det tycker jag är enormt bortslösad tid de allra flesta gångerna även om varje verksamhetsdag har sitt eget tema som vi ska jobba med. 

    Vad gäller polisen och rättsväsendet kan jag inte direkt uttala mig men det är ju verksamheter som är rätt svåra att planera och justera eventuella planeringar. Sannolikt skulle även de behöva fler planeringsdagar. Att de har färre än de behöver betyder fortfarande inte att man ska ta bort förskolans planeringsdagar!

    Men vi kan ju jämföra med ekonomi. Bara för att jag klarar mig på ett mindre belopp pengar, betyder det att du också ska göra det? Annars är det ju orättvist att du får mer pengar än mig.


    Jag tror absolut att vissa verksamheter som ex vården kunde behöva mer. En gång i tiden hade de nog så men i och med ett krav på effektivisering så drogs det ner. Jag tror att förskola / skola faktiskt även de behöver göra den resan och även om de inte landar på två halvdagar om året, så är det nog nyttigt att se över vad som egentligen är nödvändigt och vad som hänger med i farten.
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 13:48:27 följande:

    Men varför tjatar du om vården och massa andra yrken? Detta handlar om förskolan. Och med de mål och krav som ställs på förskolan idag så finns det alldeles förlite planeringstid.

    Det är säker så I andra yrken också. Vården behöver säker massa mer tid. Men det tar inte bort det faktum att förskolan behöver den tiden de har och ännu mer.


    För att jag tror att er verksamhet fastnat i gamla mönster och är lite rädda för nytänka här.
  • modsey
    Anonym (Nja) skrev 2019-01-09 15:29:04 följande:

    I gamla mönster? Regeringen gör förändringar som ställer fler och större krav på personalen. Men vi får inte mer tid för att kunna uppnå målen och kraven.


    Och du tror det är unikt för er verksamhet? Det jag försöker säga är att jag tror att man regelbundet behöver i ett företag såväl som inom offentlig verksamhet, är att se över sin möteskultur. Fundera på andra typer av upplägg helt enkelt för att effektivisera verksamheten samtidigt som man faktiskt lan förbättra kvalitén. Att ha eoner av tid till möten och utvecklingsdagar är inte alltid lika med att det blir bra.
Svar på tråden Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!