• Klarsynt observatör

    Ohelig 4-parti (L,C,MP,S) nyliberal maktallians, dock hemlig överenskommelse med V

    Jonas Sjöstedt och V var i måndags upprörda över klausulen i 4 parti-överenskommnelsen där V skulle vara utan inflytande till 2022. Frågan var om V skulle få till förändringar i det 73 punkt ny,liberala programmet. 

    Av dagens besked från Löwen är att den nyliberala överenskommelsen på 73 punkter ligger fast och skall genomföras till 100%.

    Det naturliga hade då var att V behöll sitt besked att man tänkte rösta rött till detta program och inte blev en dörrmatta för C,L, S och MP. Sjöstedt hävdar dock att man ingått en hemlig överenskommelse med Stefan Löwen och fått denna skriftligt . Därför kunde man rösta gult.

    När Löwen fick frågor om denna överenskommelse ville han inte svara, trots att han flera gånger fick frågor om den hemliga överenskommelsen med V De politiska reportarnas slutsats på SVT var att det troligen fanns en sådan överenskommelse. 



    Ja denna DÖ v 2, en 4-partiöverenskommelse (L-C-S-MP) med huvusakligen nyliberalt innehåll ( t ex försämrad LAS, marknadsbhyror, kraftigt ökad anhöriginvanding), ihop med den hemliga överenskommelsen med V,  imponerar inte. Inte konstigt att en majoritet av tillfrågade väljare har i 2 nyliga undersökningar (Demoskop och SIFO) också varit negatIva till 4-partiöverenskommelse 8L-C-S-MP).


    Frågan om den hemliga överenskommelsen mellan S och V kommer nu fortsätta väcka frågor vad den innehåller inför omröstningen på fredag? 
    - Är C och L därmed lurade i denna DÖ version 2?
    - Eller är det V som låtits sig luras och blir en dörrmatta då Löven sagt att han till 100% tänker genomföra detta 73 punkters nyliberala program?

  • Svar på tråden Ohelig 4-parti (L,C,MP,S) nyliberal maktallians, dock hemlig överenskommelse med V
  • Solarn
    Klarsynt observatör skrev 2019-01-16 22:44:24 följande:

    Det är som ett svek av C- och L-ledningarna mot sina väljare är följande:

    1.  Innan valet sa C och L att de gick till val för att byta ut Stefan Löven och istället stödja en borgerlig regering. 

    2. Efter valet såväl i höstas när de röstade mot Ulf Kristersson som statsminister i en borgerlig regering och även svarade talmannen i december efter M-KD budgeten gått igenom, att de skulle fortsätta rösta mot en borgerlig regering om Kristersson hade fått en ny chans i en 3:e omröstning innan jul.

    3. Samt även denna vecka när C och L plötsligt istället ställer upp som stödpartier till den Stefan Löven-regering, de innan val sagt sig vilja avsätta. Det slutliga sveket som dödar Allainsen, vilket f ö är precis vad Löven ville.

    Se där 3 svek efter valet att C och L-ledarna. Deras förtroende hos svekat folket har rasat, Annie Löof förtroende har nästan halverats och det var i  mätning innan de senaste dagarnas händelser..


    C och L gick till val för att byta regering såklart, men de fick inte tillräckligt med mandat för att göra det. Har m, kd och sd också lurat sina väljare då?
  • Klarsynt observatör
    Ord står ännu nu mot ord gällande Sjöstedts hemliga avtal, se nedan citat ifrån Expressen. Det Sjöstedt (V) och Björklund (L) säger är ju inte förenligt. En av dem talar inte sanning. När får media fram detta avtal ??

    "Jonas Sjöstedt hävdade att han har slutit en hemlig överenskommelse med Stefan Löfven för att få Vänsterpartiet att släppa fram S-ledaren. 


    ? Den innebär att vi har klargjort tydligt ett antal punkter mellan oss som bägge har accepterat. Den kommer inte att publiceras, utan det är en intern överenskommelse, sade Jonas Sjöstedt.


    Jonas Sjöstedt avslöjade inte vad avtalet handlade om, men var under presskonferensen tydlig med att V kommer rösta för att avsätta Stefan Löfven vid lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten.


    Jonas Sjöstedt höll dragning om hemliga avtalet 

    Liberalernas Jan Björklund tog emellertid V-ledarens kommentar med ro. 


    ? Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns, sa han och skrattade.


    En källa inom Vänsterpartiet uppger för Expressen att Jonas Sjöstedt höll en dragning för såväl partistyrelsen som riksdagsgruppen. 


    Där redovisades det som V-ledaren och Stefan Löfven kommit fram till vilket är ?i stora drag? det som ingår i överenskommelsen mellan de två partiledarna.  


    ? Det var ett tillräckligt stort steg framåt för att få en majoritet i partistyrelsen och riksdagsgruppen att vilja släppa fram Stefan Löfven, säger V-källan. 


    Jonas Sjöstedt har inte berättat vad dokumentet bestod av. "




  • Klarsynt observatör
    Även Aftonbladet är inne på de olika tolkningar L och V och även M och KD gör av detta hemliga avtal mellan V och S. Vore det inte enklare att publicera Sjöstedt s k  hemliga avtal med Löven ifall det finns?
    Finns det inte har ju Sjöstedt ljugit för sin egen partistyrelse som då tagit beslut på lögnaktig information.

    "Ulf Kristersson (M) anser att C och L blivit lurade av Löfven angående Vänsterpartietsinflytande. Samma sak säger Ebba Busch Thor som menar att de tidigare allianskollegorna grundlurat sina egna medlemmar.


    ? Antingen har C och L blivit grundlurade, eller så har de grundlurat sina egna medlemmar, säger Ebba Busch Thor.


    Att det skulle ligga till på det sättet motsätter sig Jan Björklund (L) bestämt och menar att det inte finns någon hemlig överenskommelse mellan V och S som garanterar att de reformer som de två partierna jobbat fram under förra mandatperioden ska återinföras.


    ? Nåt hemligt avtal tror jag inte finns. Ni får fråga Stefan Löfven om det. Det är ett klargörande av vad meningarna betyder - på de här punkterna gör vi upp mellan oss fyra - på andra punkter är partierna fria att göra upp med andra parter, säger Björklund.


    " ? Sjöstedt har ett behov av att inför sitt parti visa upp fjädrarna. Men när det kokar ned till kärnan ligger överenskommelsen fast, säger Björklund.


    ? Jag tror alla som tittar på detta seriöst ser att Sjöstedt släpper igenom oss, sen hotar han med misstroendevotum under en tid och det kan man göra. Det är i övrigt mycket retorik för att tillgodose Vänsterpartiet internt. "

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jaXA9/bjorklund-om-sjostedts-krav-behover-visa-upp-fjadrarna-for-partiet

  • Klarsynt observatör
    Solarn skrev 2019-01-17 11:56:08 följande:
    C och L gick till val för att byta regering såklart, men de fick inte tillräckligt med mandat för att göra det. Har m, kd och sd också lurat sina väljare då?
    M och KD står kvar i vad de sa till sina väljare före valet dvs att de vill bilda en borgerlig regering, de har inte bytt block som C och L nu har när de valde uppgörelsen med S och MP istället för en borgelig regering med M och KD. 

    I nästa val lär många besvikna C och L väljare, gå till M och KD som även efter valet vill bilda borgerlig regering.
  • Solarn
    Klarsynt observatör skrev 2019-01-17 12:30:26 följande:

    M och KD står kvar i vad de sa till sina väljare före valet dvs att de vill bilda en borgerlig regering, de har inte bytt block som C och L nu har när de valde uppgörelsen med S och MP istället för en borgelig regering med M och KD. 

    I nästa val lär många besvikna C och L väljare, gå till M och KD som även efter valet vill bilda borgerlig regering.


    Men c och L sa också innan valet att de inte skulle sitta i en borglig regering som var beroende av sd. Så de har hållit vad de sagt. Vet inte varför m-kd-sd- väljare verkar ignorera den delen
  • Klarsynt observatör
    Solarn skrev 2019-01-17 12:46:06 följande:
    Men c och L sa också innan valet att de inte skulle sitta i en borglig regering som var beroende av sd. Så de har hållit vad de sagt. Vet inte varför m-kd-sd- väljare verkar ignorera den delen

    M och KD står kvar i vad de sa till väljarna före valet, dvs att de vill bilda en borgerlig regering. M och KD har inte bytt block som C och L nu har när de valde uppgörelsen med S och MP istället för en borgelig regering med M och KD. 

    I nästa val lär många besvikna C och L väljare, gå till M och KD, som nu visat att de även efter valet vill bilda borgerlig regering, till skillnad ifrån L och C som svikigt sina väljare, som trodde på deras löften att byta ut Löven-regeringen mot en alliansregering.

  • Klarsynt observatör
    Vänsterpartiska tidningen Flamman har sin ståndpunkt klar, vilken framgår av nedan artikel med rubriken: "Tolv anledningar till att trycka rött på fredag"

    " Mattias Håkansson, krönikör i Flamman och vänsterpartist beskriver vad han tycker är viktigt för V-ledamöterna att komma ihåg inför fredagens statsministeromröstning.
    1.?Vid valet 2018 var det väldigt få som kom ihåg konvulsionerna kring decemberöverenskommelsen. Vad folk såg var att Socialdemokraterna haft makten och då är det de som bär ansvaret för det mesta ? bra eller dåligt ? som hände 2014-2018.
     
    2.?Politik får gärna vara översmart och trippelkalkylerande när det kommer till förhandlingar med andra partier och parter. Det är närmast ett krav. Men gentemot väljare funkar inte sånt. Där uppskattas raka rör och att stå för det man sagt. Även den som i dag aktivt följer spelet och kan uppskatta eller kritisera hur olika partier agerar, kommer vid valet 2022 ha glömt detta. Kvar är bara sakfrågorna, maktens ansikten och verkligheten.
     
    3.?Den viktigaste konfliktytan i politiken går vid de ekonomiska frågorna. Samhällsekonomi, jämlikhet, arbetsmarknad, levnadsvillkor. Här har Sverige alltid haft en någorlunda tydlig skillnad mellan höger och vänster. I länder där den sortens konfliktytor saknas (till exempel USA) domineras debatten av ?värderingsfrågor?. Där handlar politisk makt bara om olika högervarianter.
    4.?Vad som väntar med denna så kallade mittenregering är att den konfliktytan suddas ut. Socialdemokraterna kommer stå som administratörer av en politik som vidgar klyftor och gör det sämre för vanligt folk. Vid valet 2022 kan de hävda bäst de vill att något var nödvändigt, eller att vad de gjorde var mindre dåligt än alternativet. De kan försöka påvisa vem som röstade på vad i vilken omröstning.
    Mycket kan i sak vara sant, men det kommer inte hjälpa. Ty vad folk ser är att det är S som varit regering och som stått för försämringarna. Väldigt få kommer tro på utfästelserna 2022 om att man vill ta tag i orättvisorna och hålla ihop landet.
     
    5.?Vad som också väntar med en mittenregering är att alla opinionsbildare kommer vara i stort sett nöjda med högerpolitiken, om än man kanske larmar här och där kring att något går för långsamt.
    Vad opinionsbildarna i stället kommer att ägna sig åt är en mångdubbling av den dumhögerns ?kulturkamp? som vi redan proppats fulla av.
    6.?Här bör särskilt noteras att en av få frågor där mittenregeringen och V kommer kunna driva igenom hyfsade delar av sin politik, handlar om just migrationen. Ifall V bidrar till C:s nyliberala syn på invandring (som handlar om öppna gränser och därefter rättslöshet) kommer det knaka än mer på arbetsmarknaden och i debatten.
    Vanligt folk kommer att se försämringar för egen del ? men hela tiden bli påminda av kulturkrigarna om att ?de där invandrarna? alltid är fredade.
     
    Högerpolitik får vi oavsett och det är vad folk har röstat på. 2018-2022 är ? inom parlamentet ? förlorade år.
     
    7.?Om V släpper fram mittenregeringen kommer facket att bakbindas och splittras. Utan illusioner om vad LO åstadkommit tidigare, alltså. LO kommer fortsätta stå vid regeringens sida eftersom de två största förbunden ? IF Metall och Kommunal ? är genomsossifierade. Vissa förbund kommer protestera mer, men några riktiga kraftsamlingar är inte att vänta så länge inte hela LO är med på det. Besvikna arbetare som fått se ständiga försämringar kommer att vända facket ryggen.
    8.?Den riktiga mardrömmen vore ifall SD gjorde helt om i sin ekonomiska politik och började kritisera S (och de medskyldiga i V?) från ?vänster?. Ett materiellt underifrånperspektiv där SD tar de drabbades parti, kräver hyresregleringar, kräver statlig inblandning i lönepolitiken och tjatar om att alla får det sämre utom invandrarna. Ja, berätta för mig hur man bemöter det? För man bör inte förvånas om det sker. SD har bytt position i nästan varje sakfråga utom dem som har med kultur, etnicitet och migration att göra.
     
    9.?Om V släpper fram mittenregeringen kommer det även leda till konvulsioner inom partiet, när folk om något år eller två inser att några skrivningar om att V minsann ska få påverka politiken faktiskt inte betyder någonting alls jämfört med den bulldozer av högerpolitik som redan är överenskommet.
     
    10.?Högerpolitik får vi oavsett och det är vad folk har röstat på. 2018-2022 är ? inom parlamentet ? förlorade år. Ingen kan komma förbi det parlamentariska läget och det faktum att högern spräckte såväl Decemberöverenskommelsen som all heder och praxis.
    Huruvida nyliberal galenskap à la Lööf eller semifascism à la Kristersson är värst? Ja, det beror ju på vem man frågar. Vissa människor drabbas mest av det ena, andra drabbas dubbelt. Jag kan inte säga säkert det ena eller andra.
    Men vad jag kan säga, är att i det senare fallet är det högern som själva får stå för sin politik och ta ansvaret för dess konsekvenser. Och detta, detta, är definitivt det minst dåliga ? för då har framförallt S men även V åtminstone chansen att bedriva rak opposition och ha hedern i behåll 2022.
     
    11.?Nu gäller för folk till vänster att slicka såren och förbereda för utomparlamentariskt arbete. Organisera och sådär. Ja, jag vet, det är det mest klyschiga man kan säga. Men även här vore det klart mindre dåligt att rösta ned ?mitten?-regeringen. Detta skulle inte demoralisera Vänsterpartiets många medlemmar. Men hur entusiasmerar man kring halvkväden och superkomplicerade parlamentariska trestegsspel?
    12.?Jag påminner om att det är precis alla andra partier som skapat denna situation. Inte Vänsterpartiet. Nu pågår skuldbeläggning som går ut på att få oss att ta ansvar för saker ? och konsekvenser ? som andra har riggat. Ha lite is i magen och köp inte panikutpressningen.
     
    Sammanfattningsvis, igen:
    Röd knapp. "
  • Klarsynt observatör

    Fler Vänster-röster om V-ledaren Sjöstedts besked, här SKP som under rubriken " VÄNSTERPARTIET SLÄPPER FRAM EN ARBETARFIENTLIG REGERING " skriver följande:

    "Med resonemang om att motverka Sverigedemokraterna och att stödja det ?minst onda? har Vänsterpartiet nu släppt fram en arbetarfientlig regering och försäkrat den om att den ostört kan genomföra de angrepp som kapitalet behöver ? dessa angrepp kommer gå utöver vad tidigare regeringar gjort. För att rättfärdiga allt, så står Sjöstedt och ljuger sina väljare och partimedlemmar rakt upp i ansiktet ? det finns ingen möjlighet för Vänsterpartiet att fälla regeringen, trots fagra löften."

    skp.se/2019/01/16/vansterpartiet-slapper-fram-en-arbetarfientlig-regering/

  • Klarsynt observatör

    Så här skriver Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, författare och socialdemokrat om 73-punkts programmet:


    " För Socialdemokraterna är situationen den omvända. Partiet gör en enorm politisk och ideologisk reträtt för att behålla makten ett slag. Samtidigt avhänder man sig möjligheten att opponera mot högerpolitiken.

    Vi står då i ett helt nytt politiskt landskap med enbart ett konservativt block (M, KD, SD) och ett liberalt block (C, L, MP, S och V). I ett slag är Sverige då ett land utan en politisk vänster. Det vore ett historiskt misstag av förödande slag om Socialdemokraterna bidrog till en sådan utveckling."

    www.katalys.org/nu-blir-sverige-ett-land-utan-en-politisk-vanster-debatt-13-december-dagens-nyheter/


     

Svar på tråden Ohelig 4-parti (L,C,MP,S) nyliberal maktallians, dock hemlig överenskommelse med V