Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Min tonåring pratar inte med mej

    Ingentvekan skrev 2019-01-17 09:54:52 följande:

    Hej!

    Jag var själv under min tonårstid deprimerad och tänkte att du kanske vill ha ett par tips ur ett tonårsperspektiv och tips utifrån vad jag uppskattade att min mamma gjorde för mig under den perioden i livet. 

    Vet du vad din dotter mår dåligt över? Hur har hon det i skolan? Hur ser det ut med vänner osv? Det är en otrolig tuff period för en tonåring att gå igenom, samtidigt som man har oerhört mycket hormoner i kroppen. Du berättar även att din dotter haft kontakt med bup, fint att hon har någon att prata med. Det är bra! 

    Det jag kan ge till råd till dig är.. Visa din kärlek till din dotter. Jag är så oerhört glad över att min mamma, trots att jag mådde dåligt och var otrevlig, visade sin stora kärlek till mig så jag fick känna mig älskad. Smågrejer som visade att hon brydde sig och som gjorde att jag mådde bättre för stunden med minskad ångest. Min mamma gjorde exempelvis frukost på sängen till mig på vardagarna med lite varm choklad och smörgås, vilket gjorde det  lättare att gå till skolan, starkare på plats och jag kände mig innerligt älskad. jag vet inte hur din relation ser ut till din dotter, men små grejer, som att köpa en blomma, säga att du älskar henne. Kan betyda väldigt mycket för henne. 


    Man kan dessutom göra vardagliga saker ihop, gå ut och shoppa, se en film som båda gillar, dvs gör saker som inte behöver prat, men att man finns där och gör något ihop.

    Små vardagliga sysslor, som att vika tvätt ihop, laga mat ihop kan också räcka. Men som du skriver, det ska inte bemötas negativt för att tonåringen inte orkar/vill prata, men ge utrymmen i vardagen där steget till att börja prata är lite lägre än hemma i soffan.
Svar på tråden Min tonåring pratar inte med mej