Inlägg från: Anonym i Småland |Visa alla inlägg
  • Anonym i Småland

    Min tonåring pratar inte med mej

    Jag är ensamstående mamma med en son på 8 år och en dotter på 12. Har alltid haft en bra relation med båda mina barn och dom har alltid kunnat prata med mej.

    Dottern som blir 13 i år har under en tid inte mått särskilt bra och hon har regelbunden kontakt med BUP. Vi söker och får all hjälp vi ber om och jag gör allt i min makt för att hon ska må bättre.

    MEN hon pratar inte med mej över huvud taget. Inte ens om vardagliga saker. Har varit tydlig med att inte prata om hennes mående om hon inte själv vill det men hon vet att jag finns där och kan lyssna om hon känner ett behov av att prata. Hon vet om att jag ställer upp på henne till 110%

    Har provat att både ?gå på? lite hårdare och på så sätt få henne att berätta hur hon mår medans för tillfället provar jag en betydligt mer ?laid back? taktik och låter henne vara mer. Men inget av det funkar, hon pratar inte med mej ändå.

    Nu menar jag inte att ?prata? ska innebära långa och djupa samtal om det ena och det andra. Jag menar att tex säga ?Hej då? när man går till skolan och ?Godmorgon? när man vaknar.

    Tar gärna emot tips på hur man ?pratar med sin tonåring? på ett bra sätt

  • Svar på tråden Min tonåring pratar inte med mej
  • Anonym i Småland

    Tack för alla fina tips! Det är jättebra att få höra från en tonårings perspektiv @Ingentvekan vad som kan uppskattas.

    Min dotter har det otroligt jobbigt i skolan, ett problem som tyvärr inte löses så lätt. Hon upplever själv att hon inte har några kompisar MEN samtidigt drar hon sig medvetet undan. Hon har alltid haft lite svårt med kompisrelationerna, när hon var yngre hade hon svårt att leka i grupp utan ville bara leka med ett barn i taget. Till sin fördel har hon alltid, precis som sin mamma kunnat ?leka?/?hänga med? både tjejer och killar. Men aldrig haft någon riktig bästis. Jag tror att möjligheten funnits men att det varit dottern som inte kunnat släppa in någon så tätt inpå som man behöver för att man ska kunna bli bästisar. För mej som mamma är detta en stor sorg och jag försöker på alla sätt att uppmuntra hennes kompisrelationer. Säger aldrig nej när hon vill hänga med en kompis hem efter skolan eller ta med en kompis hem hit.

    När jag läser era svar förstår jag att jag i alla fall tänker rätt och är på rätt spår. Jag talar om för min dotter varje dag hur mycket jag älskar henne (givetvis lillebror oxå) och hur mycket mina barn betyder för mej, dom är hela min värld.

Svar på tråden Min tonåring pratar inte med mej