• AndreaBD

    Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

    Aldrig mer? Det stämmer inte. Jag bodde i Tyskland för 25, 30 år sedan. Där kunde pojkar ha dockor. Så fort vi kom till Sverige blev min son utskrattad för att han hade en docka. Likaså har många tjejer kort hår - det finns knappt i Sverige. Jämfört med Tyskland var Sverige snarare sen med sånt.

    Och jag tror att det inte bara varit Tyskland. Framför allt Nederländerna och Danmark också. England, Irland? Observera att det inte är samma sak som jämställdhet. Där ligger Sverige långt fram. Men det verkar inte skada barnen i andra europeiska länder i alla fall, att komma ifrån könsnormerna lite grann.

  • AndreaBD
    Jagjaghej skrev 2019-01-27 17:45:47 följande:
    stämmer inte alls! Jag har också varit i Tyskland och mängder med andra länder och skulle säga att sverige är ganska unikt med genus. I England är man mera gammalmodig och där har man deffinitivt inte genuspedagogik inte på Irland heller. I Norge och ungern har man dragit in det statliga stödet till genusforskning eftersom den inte levde upp till de akademiska kraven för vetenskaplig forskning.

    www.barometern.se/ledare/dags-att-avskaffa-genusflummet/
    "Varit i Tyskland"? Jag  levde i Tyskland i 26 år!
    Och jag säger som det är - eller som det var då (1990, när jag kom till Sverige). Min son blev utskrattad för dockan, medans det var senaste trenden i Tyskland att pojkar skulle ha dockor (så att de inte blir okänsliga machon utan bra pappor). Vissa hade t.o.m. bärsele för sina dockor.  Och det har varit så sedan 70-talet och är nog det fortfarande att det är mindre "uppdelat" där - fler tjejer med kort hår och inte så många tjejer som sminkar sig eller har (korta) kjolar.

    Kan hända att det bara är i Sverige som det blir så... onaturligt på något sätt. Kan hända att man gör för stor grej av det här, och att det är för mycket teori runt det.

    När det gäller Irland kan jag höra med kontakter där. Jag vet också att England kan vara traditionell inom vissa områden, men de kan få sina ryck ibland. Och likaså och framför allt Irland. De verkar skriva och fundera i alla fall:

    https://www.rte.ie/eile/brainstorm/2017/1207/925672-the-gender-divide-in-toys-is-about-more-than-just-childs-play/

    https://www.breakingnews.ie/discover/gender-neutral-parenting-should-we-all-be-raising-our-kids-without-stereotypes-811137.html

    https://parentinfo.org/article/how-stereotypes-stop-you-being-you

    https://www.daynurseries.co.uk/news/article.cfm/id/1593045/tips-challenging-gender-stereotypes-nursery

    Och jag har också hittat en del om att skolorna styr emot könsroller från första klass i skolan - både i Storbritannien och i Irland:

    https://www.teachers.org.uk/files/boys-things-revise-8875.pdf

    http://www.erc.ie/documents/vol27chp5.pdf    (och det här är från 1993)
  • AndreaBD
    OnkelBert skrev 2019-01-27 18:48:09 följande:
    Jag uppfattar det snarare som omtanke att han inte vill att pojken skall bli mobbad.
    Och varför skulle pojken bli mobbad? För att Sverige inte har kommit så himla långt där? Precis!
  • AndreaBD
    OnkelBert skrev 2019-01-27 19:34:49 följande:
    Och målet är att radera skillnaden mellan kvinnligt och manligt om jag förstått saken rätt?
    Målet är att tjejer kan ägna sig åt "killaktiviteter" utan att få dumma kommentarer och tvärtom. Helt enkelt.
  • AndreaBD
    OnkelBert skrev 2019-01-27 20:11:00 följande:

    Jag har t ex sjungit i kyrkokör (4 killar och 21 tjejer) och har aldrig hört något negativt.


    Nu bor jag i en större stad och misstänker att det inte kommit lika långt ute på landsbygden.


    Vad jag retar mig på är när man sätter en docka i handen på en liten pojke p ga en politisk agenda.


    Varför skulle en kyrkokör vara för tjejer? Så DU bestämmer vad som är lämpliga leksaker och vad som är politisk agenda? Min ex-man berättade att hans syster fick en leksaks-dammsugare i julklapp och att han också ville ha. Jag tycker faktiskt att en sån leksak definitivt är politisk agenda. Åt andra hållet alltså.
  • AndreaBD
    OnkelBert skrev 2019-01-27 20:48:33 följande:
    Därför att kör är ett kvinnligt intresse. Jag kände mig inte mindre manlig för det men jag anser fortfarande att det är kvinnligt, precis som balett och ridning. Vill män dansa balett eller rida så har jag inga synpunkter men det är fortfarande ett kvinnligt intresse ända till 51% män sysslar med det.
    Du ger verkligen ett exempel på varför man behöver genustänket. Du verkar ju tro att det är så! Det finns ingen anledning varför kör skulle vara ett kvinnligt intresse. Min son sjöng i gosskör och det finns nog fler gosskörer än flickkörer. Ofta är ju körer inte blandade. Jag tror inte att det är fler tjejer faktiskt. RIda och dansa balett kan snarare vara mer kvinnodominerat, men det är ju säkert kulturellt betingad. Förr i tiden var det ju snarare män som red.


  • AndreaBD
    OnkelBert skrev 2019-01-27 23:15:46 följande:

    Här kan du lyssna och begrunda:


    Mansbrist i svenska körer


    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6786497


    Länken funkar inte. Men utöver det: Jag har för mig att just gosskörer är mer eftertraktade än flickkörer. Det är något speciellt med pojkröster innan de kommer i målbrottet. Så det behöver ju inte vara så att det finns mycket färre män, kanske vill man ha FLER killar än tjejer och har därför brist?
  • AndreaBD
    Anonym (mor) skrev 2019-01-28 03:50:45 följande:

    Jag tror att även om man gör allt för att fostra sin lille son till en tjej så kommer han INNAN han ens lärt sig tala känna igen bilar som liknar pappas bil och peka ivrigt på varje traktor -"kackoj" han ser. Han kommer inte att vilja leka med dockorna man släpat hem annat än liknöjt när mamma filmar.


    Visst, det är min erfarenhet också. Man ska inte tvinga på pojkar flickleksaker och tvärtom, bara för att man känner att man måste minska på könsskillnader. Grejen är väl mer att vi är så fasta i dem könsrollerna som finns att vi nästan måste överdriva för att åstadkomma lite förändring. Och det vore bra med lite mindre fasta könsroller.

    Visst den där professorn har rätt i att det finns biologiska skillnader. De flesta pojkar vill ha bilar, pistoler och traktorer och om man ger dem en docka så lär de dra den efter sig i håret. Det gjorde min son också. Men det finns också många situationer där det vore trevligt om det inte vore ett sånt problem när något barn inte gör det som är det vanliga och könstypiska. Så som byxor till små-flickor oftare, när det gäller att vara ute och klättra och busa. Eller kortare hår också. Dessutom hade min dotter pojk-skridskor - de är faktiskt bättre. Och ingen bör ens höja ett ögonbryn om barn vill ha "könsotypiska" leksaker.
  • AndreaBD
    Anonym (Orättvist) skrev 2019-01-28 08:34:55 följande:
    Han har ju rätt om mognaden. POJKAR mognas senare än flickor och skillnaden är som störst när de får slutbetygen i nian. Två års skilland skriver han.

    Då borde man väll kunna ta hänsyn till detta och ge POJKARNA högre betyg - att POJKAR i nian ska jämföras med flickor i sjuan.

    Som det är nu har ju flickorna könskvoterade betyg eftersom att POJKARNA inte kan rå för att de mognar senare.

    Så less på genustjaffset!!!
    Vad är det för dumt förslag! Man kan väl inte ge bättre betyg än vad de förtjänar? Och det är INTE två års skillnad. Kanske på något område men inte överlag. Skulle de verkligen vara två år efter, så får man väl låta dem börja skolan två år senare. Det är det enda man kan göra. Eller gå om nåt år om man märker det senare.
  • AndreaBD
    Anonym (Orättvist) skrev 2019-01-28 08:34:55 följande:
    Han har ju rätt om mognaden. POJKAR mognas senare än flickor och skillnaden är som störst när de får slutbetygen i nian. Två års skilland skriver han.

    Då borde man väll kunna ta hänsyn till detta och ge POJKARNA högre betyg - att POJKAR i nian ska jämföras med flickor i sjuan.

    Som det är nu har ju flickorna könskvoterade betyg eftersom att POJKARNA inte kan rå för att de mognar senare.

    Så less på genustjaffset!!!
    Även om det skulle vara två års skillnad i mognad - det spelar inte alltid så stor roll för inlärningen. Det betyder inte att de är två år efter i inlärning, inte alls.
Svar på tråden Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar