Inlägg från: Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)

    Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?

    Litalillan skrev 2019-02-04 02:19:40 följande:

    www.op.se/artikel/kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord

    lägger in länken till artikeln igen så nya kan läsa och förstå vad vi diskuterar runt :)

    kram


    Det är bara en debattartikel. Hon har ingen vetenskaplig grund i det hon skriver. Genomsnittstiden för barn på förskolan i Sverige är 30h/veckan. I många kommuner så ligger genomsnittet på 20h/veckan. I artikeln så nämner hon 40-50h/veckan som om det vore vanligt. Att barn gråter vid lämningar är extremt ovanligt vid vår förskola. Att barnen skolas in i en hel personalgrupp med många vikarier osv är ju också ett undantag, ingen regel.

    De barn som går längst dagar är barn till låginkomsttagare och ensamstående mammor. Som hemmafru så har man en mkt större risk att hamna i den kategorin. Detta då separationer är vanligast i äktenskap där man inte delar lika på hushållsarbete och föräldraledighet och i relationer där man har olika inkomst. (SCB)

    Är det inte bättre att båda arbete deltid då? Då får barnen en ekonomisk trygghet och en lika god relation med båda sina förälder och även störst chans att växa upp i en kärnfamilj.

    Om er man blir sjuk/dör/lämnar er så hamnar era barn direkt i kategorin som får längst dagar på förskolan. Då ni varit utanför arbetsmarknaden länge så kommer ni få låg lön och då måste ni arbeta långa dagar på den arbetsplats som vill ha er ( dvs även ev pendling).

    Jag ser många exempel i denna tråden på män som inte vill vara pappor och som inte bryr sig om sin familjs trygghet. Att komma och leka pappa nån kväll efter jobb är inte att vara förälder. En bra pappa tar hälften av alla nätter, vill vara föräldraledig och vill spendera tid med sina barn.

    Vi har båda goda löner och bra utbildning. Vi har båda haft råd med långa föräldraledigheter och alla lov lediga. Våra barn snittar 15-20h/veckan på en förskola dom älskar. Ingen av dom har någonsin ens hintat om att dom inte vill dit. Där är ju alla kompisar!

    Vi är två föräldrar som båda kan ge barnen trygghet. Både ekonomiskt och känslomässigt.

    Min make VILL vara pappa. Han vill ha barn.

    Det är sorgligt att kvinnor sätter sig och sina barn i en så riskfylld och sårbar sits som det innebär att bli hemmafru.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    Anonym (So) skrev 2019-02-04 07:24:12 följande:

    Jag är en sådan som haft mina barn 50 timmar i veckan på förskolan, och jag var inte ensam om det (sammanlagt tre olika förskolor). Ska man jobba heltid och har en timmas resväg till jobbet så blir det ett måste tyvärr. Och vad är alternativet om man är ensamstående och tjänar dåligt? Man får inga bidrag om man väljer att jobba mindre.

    Jag förespråkar att man ska vara hemma med sina barn på heltid tills de är minst två år, och därefter på minst halvtid, om man kan - men trygga era inkomster! Vad som helst kan hända och det är hjärtslitande att lämna bort sina barn hela dagarna och bara hinna äta med dom och natta dom vardagar.

    Mina var tre resp 1,5 när de började dagis och trots alla timmar där är de nu unga vuxna utan problem eller depression och vi har kanonfin kontakt. Tror att den som tog störst skada var jag... :) Men jag tror iaf att det är bättre för barnen att vara hemma mycket.


    Ja är man låginkomsttagare och ensam så har man inget val. Lyckligtvis så är det ovanligt med såmånga timmar på förskolan. Du har suttit i en svår sits och har varit tvungen att försörja dina barn. Dina barn är nog glada för att du lyckats som ensam förälder. Därför irriterar det mig att somliga i tråden tror att alla arbetande män och kvinnor sätter sina barn på förskolan 50h /veckan. (Och samtidigt kallar det egentid) Samtidigt så kommer mer än hälften av dessa hemmafruar snart vara ensamstående och sättas i samma sits som du satt i.

    Jag undrar vad ts kommer välja när relationen brister. Kommer hon gå hemma med sina barn eller kommer hon välja att försörja dom?
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 08:19:32 följande:

    Att vara förälder och en bra sådan betyder inte att allt i föräldraskapetcdelas 50/50.

    Varje familj har ett upplägg utefter deras förutsättningar.

    Jag personligen skulle nog definiera en bra förälder som ansvarstagande och närvarande.


    Precis. Att vara ansvarstagande och närvarande kräver att man tar ansvar för sitt barns emotionella och ekonomiska trygghet. I denna tråden så finns det gott om mammor som inte tar ansvar för den ekonomisk tryggheten och många pappor som inte bryr sig om relationen till barnen.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    Anonym (Joss) skrev 2019-02-04 08:27:18 följande:

    Vart ifrån får du att det skulle vara vanligt att barn bara går 20-30 timmar på förskola? Jag har jobbat på fem olika förskolor i olika områden och där har det bara varit barn till föräldralediga som gått så pass lite. 40-50 timmar har varit det vanligaste på alla förskolor jag jobbat på.


    Detta är siffror tagna från statistik. SCB

    Du har troligtvis jobbat på förskolor i ekonomiskt utsatta områden då det är dessa barn som går längst. Genomsnittsfamiljen pusslar med timmar, jobbar hemifrån en del, båda går ner i tid osv. Är man två föräldrar så är det inte så svårt. 30h/veckan är ett genomsnitt. Fakta går inte att argumentera bort.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 08:55:55 följande:

    Fast vem är du som vet hur familjerna i denna tråd har det? Flugan på väggen?


    Jag utgår enbart från det ni själv skriver.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 13:29:21 följande:

    Det finns inget att diskutera egentligen. Du som förälder har din sanning och jag som fd pedagog min.


    Och vi har stöd i statistiken. (SCB) Statistik kan inte diskuteras. Vi VET att genomsnittstiden är 30h/vecka. Vi vet också att hemmafruar oftare skiljer sig och vi vet att hemmafruar och deras barn oftare sitter risigt till ekonomiskt.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 15:50:14 följande:

    Du säger statistik men länkar inte till det du säger?

    Läser gärna det du talar så kan jag återkomma


    Jag skriver ju källan.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    Lipgloss1 skrev 2019-02-04 22:31:06 följande:

    Tack snälla alla ni som lämnat positiva kommentarer och delat med er av ert liv. Tack till dig ärliga människa som skrev att du lämnar dina barn på förskolan så du kan vila och klara av din vardag. Jag håller med tjejen som skrev att vi föräldrar som är hemma med våra barn aldrig ser ner eller inte respekterar föräldrar som lämnar på förskolan. Alla gör sitt för att klara av sin vardag!

    Till dom negativa personerna som har kommenterat kan jag säga att du är full av fördomar och det är uppenbarligen att du bara är avundsjuk över oss som klarar av att ha det tuffa jobbet, nämligen att ha barnen hemma. Annars finns det ingen anledning för dig att kommentera i mitt inlägg. Om du tror att du ska klara av att trycka ner mig eller andra som är hemma med sina barn så har du fel. Dessutom att utgå ifrån att jag varken har ett jobb eller studerar och att använda ordet hemmafru säger ganska mycket om er själva! Statistiken du pratar om att flest går skilda vägar för att en är hemma med barnen är rena påhitten från din sida!

    Jag har ett fast och bra jobb jag är föräldraledig ifrån och jag och min sambo har väldigt klara och tydliga mål med vårt liv och klara och tydliga mål för vad som gäller för våra barn när dom är små!

    Jag har läst tillräckligt från er som delat med sig av ert liv och det är jag otroligt tacksam för. Jag kommer inte att svara mer här, det är på grund av att jag anser inte att Familjeliv är em seriös sida. Jag har blivit varnad om att läsa eller skriva på Familjeliv och nu förstår jag varför. Familjeliv har valt att radera ett svar jag skrivit men väljer inte att radera inläggen där jag blir påhoppad på grund av vårt val och beslut. Detta trots att jag är väldigt tydlig med vad jag vill ha ut av mitt inlägg. Nu förstår jag också bättre varför Familjeliv.se har ett rykte som ej professionella!

    Jag skulle så gärna vilja kommentera era inlägg (ni som skrivit sakligt och betydelsefullt för mitt inlägg) men nu är det för mycket annat som skrivs här och jag har ingen tid att hinna med att svara alla.

    Ha det gott och tack för att ni delade med er!


    Så du är bara föräldraledig men skriver att du inte har hittat någon annan som gjort samma val som er? Vad gör era vänner med barn? Lämnar dom i skogen?
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 15:50:14 följande:

    Du säger statistik men länkar inte till det du säger?

    Läser gärna det du talar så kan jag återkomma


    Jag trodde naivt nog att alla visste att SCB betyder statistiska centralbyrån och att alla kan söka där. Jag ska försöka hitta länkar på enklare ställen. Vad vill du specifikt ha källa på? Att ni skiljer er mer beror på att ni sätter er i flera riskgrupper. En ökning beror på att ni inte delar på föräldraansvaret. Det hittade jag faktiskt på familjelivs favoritkälla : www.aftonbladet.se/relationer/a/vm5p9L/pappaledighet-minskar-risk-for-skilsmassa

    Ska jag länka till SCBs specifika sidor som visar allt jag skrivit om så får jag skicka en hel hög med länkar till siffror. All statistik sammanfattas inte på Aftonbladet. Det är enklare om du lär dig söka efter just dom siffror du misstror.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-04 17:13:38 följande:

    Du skriver scb men vill inte varken länka eller berätta dina sökord som gör att texten kan hittas...

    Texten som ligger till grund för det du säger ska vara fakta.

    Text som jag sa mig vara intresserad av att läsa.

    Synd.


    Hittade en lättläst populärmediasida som tog upp genomsnittet på 30h/vecka också. www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-kritikstormen-forskare-kommenterar-heltid-i-forskolan

    Så var specifik om vad du misstror så ska jag se om jag hittar mer.
  • Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd)
    legomum skrev 2019-02-05 01:38:18 följande:

    Du och jag hade en konversation där du säger en sak och jag en annan. Du hävdar att du har fakta i ryggen och slänger dig med scb som grund för det.

    Jag ber dig länka din text då jag inte hittar något av dina påståenden, jag ber dig faktiskt flera gånger. Tom ber om dina sökord så jag kan läsa det du läst och bemöta just den texten.

    Det enda du kan bemöda dig om att göra är att skriva nedlåtande och länka till kvällstidningar och svt. Till två helt orelevanta artiklar som saknar grund för det du hävdar.

    Dina källor är inte tillförlitliga och det är inte du heller.

    Nu avslutar jag min konversation med dig du är inte värd min tid. Du har bara försökt skapa tjafs men det är över nu.

    God natt


    ( i mitt första inlägg så bemöter jag en debattartikel som slänger sig med felaktig fakta. En aftonbladetartikel med källanvisningar är ljusår mer relevant)

    Jag har skrivit flera olika saker som är tagna ur statistik. Du begär en länk till en text som sammanfattar allt det jag läst. Du vill ha EN text/länk som tar upp skilsmässor hos par där en går hemma, antalet genomsnittstinmar på förskolan osv. Så fungerar inte statistik och forskning.

    Jag frågar dig exakt vad du vill ha källa på. För jag kan inte länka till all den statistik och forskning som finns inom alla dessa skilda områden som diskuterats. Min kunskap kommer från år av forskning. Inte enbart en sammanfattande text.

    Jag kan ge dig massor med statistik och forskning om du förklarar vad du misstror.
Svar på tråden Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?