Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    Hur gör ni för att klara av kräksjuka?

    För det första bäddar vi alltid med bäddmadrass och plastad frotté i barnens sängar, då det stoppar upp att det går ner i den tjocka madrassen, då de oftast blir sjuka på natten och bara hinner sätta sig upp. Värst är tvätten då vi inte har egen maskin, men har löst sig hittills. Sedan finns extra bäddmadrass och lakan att tillgå såklart. Barnen har kvar sina juniortäcken/småbarnsfiltar i nödfall. De yngsta barnens sängar bäddas med dubbla lager med plastad frotté och lakan. Alternativt ett badlakan när eländet väl har börjat. 

    Om det funkar försöker vi få barnen att inte vara i ansiktet på varandra och helst inte leka för nära. Det funkar ju bäst när personen är utslagen. De har alltid egen handduk och badlakan även om det första inte alltid respekteras. Sedan får man såklart tjata om tvätt med tvål efter toabesök som vanligt.

    Vi försöker alltid ha hemma cola och blåbärssoppa för att hålla vätskebalansen. Ibland finns vätskeersättning, men den hinner oftast gå ut och går ju koka till själv.

    Just nu väntar vi in att se om tredje barnet eller vi vuxna blir sjuka. Yngste drabbades i torsdags eftermiddag, mellanbarnet klagade på ont i magen i natt och kräktes. Drabbas ingen mer hoppas vi att faran är över på måndag och att vi kan leva som vanligt igen. Än så länge verkar den vara snäll med lite magont, en kräkning och liten aptit för att äta normalt dagen efter.

    Sambon har senast vanor och påverkas minst av sömnbrist, så det drabbade barnet läggs på madrass på golvet i vardagsrummet med en hink/bytta nära.

    Mat äts det som funkar och är smidigt. Toan delas så där är det inte så mycket att göra åt, mer än rengöring såklart.

    Värst är om sambon drabbas av för stor vätskeförlust då han är stomiopererad, så det har hänt att han hamnat på sjukhus med sviktande organ för att han inte fattat allvaret och sökt i tid. Som tur är smittas han sällan av barnen utan blir sjuk när ingen annan blir det.

Svar på tråden Hur gör ni för att klara av kräksjuka?