• Andiie87

    Brukar du, kvinna, "avväpna" mannen för att få honom att bli känslig och svag?

    Anonym (Manipulation) skrev 2019-02-10 09:39:45 följande:

    Tänker på män som är mer åt macho-hållet och som du som kvinna upplever behöver "tas ner på jorden". Brukar du köra med taktiken att försöka få sådana män att bli mjukare och känsligare genom att prata med dem och få dem att berätta saker om sina liv, om hur de mår osv?

    Eller har du använt den taktiken på män som varit intresserade av dig och som du inte velat ha, för att få honom att "sänka garden" och acceptera att hans inviter inte leder någonvart?

    Minns när jag var yngre att vissa tjejer körde med det där "psykologiska" snacket för att försöka få hårda tuffa killar att mjukna och för att avvärja inviter.

    Känner du igen det hos dig själv eller någon annan?


    Detta används för att komma närmare personen och etablera en trygghet och samhörighet. Jag tror att många kvinnor upplever detta som att öka substansen och innebörden av själva relationen på ett emotionellt plan, eftersom många av oss är ofrånkomligen beroende av detta för att känna meningsfullhet i relationen. Ett utbyte av känslor är alltså essentiellt här.

    Vid svårare fall, som vid macho-tendenser, tror jag att mannen eventuellt kan uppleva det som ett slags förhör eller kanske som en ovana att någon vill prata så mycket om känslor. Detta är troligen snarare  tal om att kvinnan vill förstå mannen men har svårigheter med detta pga dennes har sin macho-karaktär, och därför blir hon mycket påstridig i att försöka lära känna honom på ett djupare plan!
  • Andiie87
    Anonym (L) skrev 2019-02-10 10:28:31 följande:

    Haha.. det kallas att bonda, knyta band. Att du ser det som manipulation säger endast något om dig.


    TS- denna kommentar ska du beakta. Att du tolkar något som en manipulation säger sannolikt mycket om dig själv, ditt eget förhållningssätt eller dina tidigare erfarenheter. Det är även skälet till att många i tråden reagerar så frågande inför din frågeställning, då de flesta inte utgår från att beräknande manipulation föreligger vid relationsbildande.
  • Andiie87
    Anonym (Manipulation) skrev 2019-02-10 11:12:09 följande:

    Vet inte riktigt vad som ligger i betydelsen, om det är något som jag inte hört talas om. Men jag tänker på en viss typ av kvinnor/tjejer som tycker om att "leka psykologer" med män, som ska plocka fram den där "fina killen innerst inne" som de tror att han är. Sedan när hon fått honom tillräckligt mör så säger hon bye bye, och "du hittar säkert någon du med ska du se". Då har hon slagit två flugor i en smäll. Hon har både "avväpnat" honom och lämnat honom ensam och olycklig. Förstår någon bättre hur jag menar nu?


    Vet du vad jag tror, att du har en poäng men inte heller tillfullo förstår det grundläggande motivet till psykologrollen.

    Teori:

    Jag tror att en kvinna som aktivt intar psykologrollen någonstans har fått till sig att sättet hon kan bli älskad på är genom att göra någon beroende emotionellt. På detta vis garanterar hon att inte bli lämnad.

    Bieffekten blir att hon inte på förhand inser hur belastande denna roll blir. Hon får dessutom förmodligen inte tillbaka samma känslosamma engagemang från motparten. Detta straffar sig på så vis att hon känner att den andres beroende, som hon själv skapat för att själv inte bli lämnad, blir ett alltför tungt ansvar.

    Kontentan: hon lämnar och den andre som öppnat sig och varit emotionellt sårbar blir den som står kvar.

    Observera dock att detta aldrig var hennes ursprungliga plan, att lämna. Hennes ursprungliga plan var att försäkra sig om att själv inte bli lämnad av någon som hon genuint intresserade sig för.
  • Andiie87
    nihka skrev 2019-02-10 17:09:23 följande:

    Eller så vill de flesta människor bonda med andra människor och pratar om det de tycker är viktigt - en inte lika komplicerad och cynisk teori som din, men i gengäld väldigt användbar eftersom den leder till tillit som i sin tur är grunden till en god relation.


    Läs gärna TS andra frågeställning, som skiljde ut en kvinna som vill conncecta genom att samtala om diverse djupheter vs en kvinna som tydligt intar en psykologroll. Försts eller andra sidan i tråden. Först svarade jag som du, sedan gjorde jag en analys på följdfrågan och den nya definitionen.
  • Andiie87
    Anonym (Manipulation) skrev 2019-02-10 18:21:11 följande:

    Ja, det kan nog stämma i en del fall. Men det är inte rent spel att göra någon emotionellt beroende och sedan lämna personen. Det finns de som begått självmord för mindre.


    Jag skulle absolut vilja påstå att det är en handling som medför enorma konsekvenser. Så jag håller dels med dig. Det går ju bara att föreställa sig själv hur sårbar det gör en, när man ger sig själv till en annan människa som inger en förhoppning om att denne är någon som bryr sig om en.

    Men tillika, motivet var nog inte lömskt eller beräknat. Få människor duperar medvetet, alltfler omedvetet.
  • Andiie87
    Anonym (Manipulation) skrev 2019-02-10 18:14:39 följande:

    Fast hon har en poäng. Visst ska män ha rätt att få vara/visa sig svaga och känsliga ibland, men det är bra mycket bättre om kvinnor uppmuntrar mannen att bli stark och mindre känslig för vad andra tycker och tänker eller för kritik. Att få honom att bli mer självständig. De flesta kvinnor gör ju tvärtom. Försöker istället trycka ner honom genom att påtala alla hans brister och få honom att tappa tron på sig själv som man. En man ska inte få vara manlig i dagens feminiserade Sverige. Se bara på ensamstående mödrar som har mesta delen av vårdnaden. Ofta försöker de få sonen att inte bli likadan som pappan (som förmodligen  var för manlig för deras smak) och uppfostra honom att bli mer som mamman (dvs som en kvinna.

    Jag har själv växt upp med en ensamstående mor och hon försökte verkligen avmaskulinisera mig hela barndomen och uppväxten. Jag fick gå i fula och töntiga kläder som jag blev mobbad för i skolan. Jag fick inte bli arg eller visa ilska, för då var jag "precis som min pappa". Allt manligt skulle undertryckas så jag skulle bli en feminin mes, Behöver jag nämna att morsan var vänsterpartist?


    Framstår som att din mamma tog ut en del frustration på män genom dig.
  • Andiie87
    Anonym (Dörren) skrev 2019-02-10 21:29:11 följande:

    Han har tur som lever. Min barndomsvän gick igenom samma sak och tog livet av sig.


    Jag hade ett ex vars mamma gjorde precis så, dvs. tog ut all frustration gentemot män på sin son. Och det var bara en av alla härskartekniker hon använde, så hon var mer psykiskt sjuk än enbart en radikal feminist. Och han i sin tur är nog den snällaste personen jag någonsin mött. Men också den mest tyglade och hjärntvättade, som resultat av att vara i hennes våld. Det fanns ingen möjlighet för honom att ifrågasätta hennes påståenden. Jag klarade tillslut inte av att vsra kvar i relationen, eftersom även jag blev utsatt av hennes vrede och hat.
  • Andiie87
    Anonym (Manipulation) skrev 2019-02-11 04:14:01 följande:

    Några bra grundregler att förhålla sig till innan du svarar:

    1. Utgå inte från att alla trådar där kvinnors beteende (i detta fallet vissa kvinnors - inte allas) ifrågasätts automatiskt är "kvinnohatartrådar". För på samma sätt som ni kvinnor har rätt att ifrågasätta oss män och vårat beteende så har vi samma rätt att ifrågasätta kvinnors.

    2. Om jag tar två exempel, vilket jag gjorde i ett tidigare inlägg, betyder det inte att det är de enda exemplen. Jag skrev att det fanns många fler, men att dessa två stack ut särskilt.

    3. Skriv inte enbart efter ryggmärgsreaktionen. Andas, ta det lugnt och tänk, läs om igen om du missförstått något och skriv ett mer rationellt  svar.

    4. Låt inte din allmänna bitterhet på män gå ut över din bedömning av inlägg. Kom ihåg att våra glasögon är individuellt färgade efter våra egna erfarenheter och referensramar, Tolka inte ett inlägg som fan tolkar Bibeln.

    5. Se människan.


    Jag följer gärna dina regler och har förstått från början någorlunda vad du är ute efter att diskutera. Så kan vi börja om, jag är nämligen själv intresserad av frågeställningen. Kan du t.ex. specificera lite mer tydligt kring din erfarenhet/er av detta slag. För att t.ex. kunna utesluta eller inte utesluta manipulation och kanske komma närmre en förståelse kring fenomenet.
Svar på tråden Brukar du, kvinna, "avväpna" mannen för att få honom att bli känslig och svag?