Inlägg från: Avast |Visa alla inlägg
  • Avast

    Inte pengar till tandhälsa för alla

    Instämmer, här i vår stad så har folktandvården knappt några tider längre och väntrummen är fulla med nysvenskar som ska laga upp i all evighet. Det har blivit sjukt konstig.

  • Avast
    elsi skrev 2019-02-28 08:53:50 följande:
    Det är verkligen inget nytt och har inte heller med invandring att göra. Redan på 70-talet var det tandläkarbrist på många håll i landet och många fick vänta länge på tandvård. 

    Men från 70-talet inleddes en stor drive för att förbättra den allmänna tandhälsan i Sverige så svenskar har sedan 70-talet fått så god tandvård sedan barnsben att de inte ens borde ha några tandproblem i vuxen ålder. 

    Det är fullt rimligt att de som har problem med tänderna går före dem som har friska tänder och bara behöver rutinkontroller. 
    Jodå det är nytt och det har med invandringen att göra, det är inte konstigt att man trots en bra tandhälsa får problem med tänderna ibland.

    Det finns inga tider och väntrummet är fullt med nysvenskar, klart man undrar. Det kommer ju hela tiden in nya nysvenskar med dålig tandstatus och som du själv skriver går de med problem före de med bättre, inte konstigt då om tandläkarna har svårt att hålla undan, kön slutar ju liksom aldrig och vi andra har inte en chans att komma till. Klar att man då blir förbannad, det är ju ändå jag som ska arbeta och tvingas betala för alla. Jag gör det gärna men jag blir förbannad när man aldrig får komma intill.
  • Avast
    elsi skrev 2019-03-01 09:50:53 följande:
    Om du aldrig får tid så är det ju konstigt att du vet att väntrummet är fullt med nysvenskar.

    Det är väl bara att boka en tid så du får komma till tandläkaren om du behöver det. I mitt landsting har jag aldrig väntat mer än ca en månad på tid och regelbundna kontroller ca vartannat år. En akuttid skulle jag kunna få idag på eftermiddagen om jag vill. 

    Och det är väl självklart att de som har problem ska ha akuttiderna före de som inte har problem?

    Dessutom är det många nysvenskar som utbildar sig till tandläkare så då bidrar de både med skatteintäkter och att förkorta köerna i tandvården. 
    Det är inte så konstigt att veta att väntrummet är fullt med nysvenskar, det är ju bara att åka dit och titta. Lättplätt.

    Nej det är inte bara att boka en tid, är det fullt så är det, akuttiderna är slut och det finns inte tider i överskådlig tid. Det kommer ständigt nya nysvenskar med allt akutare och uslare tandstatus. Det är uselt hur det har blivit, när ska de som betalar för allt detta få komma till, när de själva rankas lägre i tandstatus än nysvenskar antagligen.

    Det är bra att nysvenskar utbildar sig men det bidrar knappast till att förkorta några köer eftersom tandläkarbristen är ett enormt svart hål just nu. Dessutom vill alla till storstäderna.
  • Avast
    elsi skrev 2019-03-04 17:26:58 följande:
    K Kalle skrev 2019-03-04 08:29:23 följande:
    Tror inte att Umeå klassas som glesbygd, såvida man inte är inbiten stockholmare som anser allt utanför tullarna som glesbygd såklart. Vi har ju till och med en tandläkarhögskola.
    Det låter extremt osannolikt, men tanke på att Umeå, precis som du skriver, har en tandläkarhögskola. Jag har själv bott i Umeå i flera år och vet att det inte är nån Byhåla. Det finns gott om tandläkare i Umeå, Stockholm har säkert fler, men Sthlm har även fler nyanlända i så fall.


    Här i Sthlms län kan du i alla fall få en tid inom två veckor för icke-akuta besvär. Menar du att det skulle vara så står skillnad mellan andra landsting? Att tandläkare vill bo i storstäderna kan du ju knappast skylla invandringen på? 

    Och vad gör du i väntrummet om du aldrig får en tid till tandläkaren?
    Ja det är lätt att sitta i en storstad och bjäbba där tillgången måhända är stor. Inte riktigt så det ser ut i landet i stort.

    Jag har inte skyllt tandläkarbristen på invandringen, det är nåt påhitt i ditt huvud.

    Vad jag gör i väntrummet har du inte med att göra men det finns många olika anledningar till att man kan befinna sig där serru.
Svar på tråden Inte pengar till tandhälsa för alla