• AndreaBD

    Partner slängde ur sig elak kommentar

    Det är absolut en bra princip att man aldrig ska säga något elakt till varandra. Det har min partner och jag också som princip, och det funkar bra. Jag har också sagt, efter att min ex-man har slängt ur sig sånt som "håll käften" - att jag aldrig kommer att tolerera sånt i fortsättningen.

    Dock är det lite tveksamt när det gäller just den här kommentaren. Om du ser det som en förolämpning - jag har själv barn med ADHD - då måste man ju se ADHD som något väldigt negativt/hemskt? Jag skulle just inte ta det som något så hemskt om någon frågar om man har ADHD när man faktiskt beter sig som någon med ADHD (dvs. blir lite förvirrad och stressad)  - pga att man är ovanligt stressad under en flytt. Jag skulle räkna det som skämt.

    Med tanke på att han kommer ifrån ett annat land - kanske har han då inte exakt koll på vad som anses vara elak? Bara han är villig att lära sig och att avstå från att säga sånt som du är känslig för, så behöver det ju inte vara något problem.

  • AndreaBD

    Som sagt - det är jättebra att inte acceptera att respektlösa yttringar smyger sig in i relationen. Väldigt bra. Men då menas yttringar som är MENADE så. Jag kan hålla med om att det kan låta farligt med "strypa", men det 'är inte så ovanligt att man säger sånt på skämt - i olika språk, i olika kulturer. Jag är själv invandrare och känner igen såna uttryck också. Där vore det bra om du också kan förstå att vissa saker helt enkelt inte är farliga, att han är van vid att det är på skämt.

    Huvudsaken är att man undviker sånt som är menat att vara respektlöst eller elakt. Strunta i allt som inte är det!  Det skiljer sig även lite grann från person till person. Så småningom bör du ju ändå känna honom tillräckligt bra för att kunna avgöra hur HAN menar.

  • AndreaBD
    Anonym (L) skrev 2019-03-01 14:40:57 följande:
    Jo, men även om jag någonstans förstod att han skämtade, att det lät mycket hårdare än det var menat etc, att de slänger ur sig sådant till varandra på skämt inom familjen, så är det ju ändå en grov sak att säga... Jag ska ju inte behöva gå in och tolka hans elaka kommentarer för att ta reda på hur exakt han menade utifrån hans perspektiv...när något helt enkelt är fel att säga till sin partner...

    Men överhuvudtaget nu känns det som om jag blivit sårbar och förvirrad kring sådant här, pga min tidigare relation, där han var en väldigt bra och sympatisk människa men ibland liksom "tappade huvudet" och slängde ur sig så elaka kommentarer... Jag blir då misstänksam mot min nuvarande partner, att han skulle ha mer negativt inom sig än vad som syns utåt... 
    Det är just här det blir fel. Det viktiga är hur det är menat. Jo, du BEHÖVER förstå hur exakt han menade. Och om du inte är 100 % säker så bör du fråga. Jag har själv haft ett helvete med min ex-man för att han påstod att jag skulle ha menat saker si och så. Och det var helt fel, men han ansåg att han inte behövde fråga. Där var det inte tal om elaka saker, utan det handlade ofta om förslag som han tog som kritik.

    Annars sätter du ensidigt en standard som han måste följa. Och utan att ens känna till exakt vad som gäller, måste han då vara super-försiktig, gå på äggskal. Det är inte rimligt. Om du är ihop med någon, och ännu mer om du är ihop med någon som har en annan kultur, så måste du ta reda på hur han menar.
  • AndreaBD
    Anonym (lena) skrev 2019-03-01 19:19:56 följande:

    Han verkar vara en riktig mansbebis. Dessutom är det inte en rättighet att ha ADHD.


    God dag yxskaft! Han har ju inte ADHD. Och vad har det med mansbebis att göra att en invandrare kan råka säga något som inte anses trevligt här?
  • AndreaBD
    Anonym (L) skrev 2019-03-02 17:24:56 följande:
    Har du läst hela tråden? Jag tog upp ett till exempel på när han uttryckte sig elakt, och även om det enligt honom var på skämt och inte illa menat, något de kunnat säga på skämt till varandra inom familjen, så var det ändå sårande för mig...
    DU tyckte att han uttryckte sig elakt. Ingen annan verkar tycka det. Inte jag heller. Som sagt, det beror ju på hur det är menat.
  • AndreaBD
    Anonym (m) skrev 2019-03-02 20:06:25 följande:
    Vad krävs för att det ska anses som elakt när inte ens när han säger att han vill döda henne är elakt?
    Det är bara ett talesätt, inte mer. Det finns såna talesätt på flera språk som jag känner till. Just det där med att säga att man har lust att strypa personen, det säger man på mitt hemspråk också, och det anses inte vara farligt alls, eftersom det just bara är ett talesätt.
Svar på tråden Partner slängde ur sig elak kommentar