• annabellelee

    Överbetalda gnälliga sjuksköterskor

    Det låter väl rimligt att de vill ha högre betalt om de är mer erfarna. Jag vill hellre ha en sköterska med lång erfarenhet än en med kort.

    Att erfarenhet inte betalar sig, och att man tjänar på att byta yrke är ett problem som de delar med många yrkesgrupper, men det blir ju inte mer rätt för att andra yrken också har det så.

  • annabellelee
    modsey skrev 2019-03-15 21:13:59 följande:

    Inte Tina, men svarar ändå. Visst kan du byra jobb, men ingen vinner egentligen på det. Inte arbetsgivaren ( egentligen vi då det är skattefinansierat) som måste anställa en mindre erfaren för högre lön och definitivt inte patienten ( som också är vi)


    Ja, och det är ju det som är problemet. Inom offentlig sektor finns inte samma konkurrens (ett sjukhus som vill konkurrera ut ett annat) vilket håller nere lönerna.

    Att strejka funkar inte så bra, dels pga sköterskor har en samhällsbärande funktion och inte kan strejka hur som helst, dels för att det inte finns något företag som drabbas (om piloter hotar med strejk riskerar flygbolagen att förlora en massa pengar och vill därför undvika strejk. I offentlig sektor är det skattebetalarnad pengar, alltså allas eller ingens).

    Enda sättet att få upp lönen blir då att byta arbetsgivare och arbetsplats ofta. Detta har dock inga fördelar barkens för arbetstagare eller arbetsgivare. Ständigt nya kollegor, ingen kontinuitet, ingen som kan gamla rutiner...

    Därför borde det bättre om sjuksköterskorna (och andra motsvarande arbetsgrupper ) fick en god löneutveckling som uppmuntrade dem att stanna kvar på sina arbetsplatser.

    Att säga "människor kan ju bara byta jobb", ja, ingen vinner på det.
Svar på tråden Överbetalda gnälliga sjuksköterskor