• Erkens mamma

    Pojke 7 år med ADHD - Aptitlöshet av medicin, vad göra?

    Har en pojk med adhd diagnos med liknande problematik kring maten. Då medicinen är så kortverkande så har vår son i perioder medicinuppehåll på helgerna för att hinna äta ikapp lite. Han behöver också sin medicin för att klara skolan.

    Prata med er utskrivande läkare och se. Kanske kan det vara ett alternativ för att få upp vikten lite.

  • Erkens mamma

    Är det viss mat som är lättare att få i honom än annan?

    Pannkakor är mitt hemliga vapen. Det går nästan alltid att boosta lite med det.

  • Erkens mamma
    Glinda från Oz skrev 2019-03-27 19:28:07 följande:

    Sluta ge honom droger! Det borde inte vara lagligt att ge barn adhd medicin. Istället tycker jag du ska testa naturliga metoder, omega 3 är jättebeslag det finns en del andra bra kosttillskott också. Så behöver man anpassa så skolan fungerar. Det kan handla om att kunna få gå undan ibland, olika sätt att få mer arbetsro mm motion är ett måste, det mår alla bra av men det är extra viktigt för de med en adhd diagnos.


    Skönt att du forskat och vet bättre än läkarvärlden i detta ämne. Hur kunde vi missa att det räcker med lite omega 3 och en löptur för att fixa detta? Tur att du finns som kan berätta det för oss!

    *hrmmmpuckohosthost*
  • Erkens mamma
    Glinda från Oz skrev 2019-03-28 18:45:16 följande:

    Det jag skrev är inga nyheter eller något som jag har hittat på, jag sa inte att lite omega 3 löser allt heller läs mitt inlägg igen jag sa att man måste kombinera det med andra åtgärder. Det finns jättemycket att läsa om råden jag gav gör gärna det. Ingen vet vad narkotikan gör med barnens hjärnor på sikt för det har inte använts så länge. Jag tycker det är sorgligt att vi inte orkar med våra barn så vi måste göra såhär.


    Det handlar inte om att jag inte orkar med min son -det handlar om att han inte klarar skolan och sig själv utan sin medicin.

    Med medicinen kan han fungera på ett sätt som skapar positiva känslor, självförtroende, kompisrelationer och tillhörande känsla. Han får ordning på tankar och projekt vilket gör att han mår så mycket bättre. Han vill ju vara som de andra -inte utanför. Utanförskap skapar problem.

    Om man aldrig har fått ha kompisar, gjort sådant som normalfungerande barn och ungdomar tar för givet som att bli bjuden på kalas ibland, åka på fritidsaktiviteter, klara av att åka buss själv. Osv. hur ska man då kunna bli en fungerande vuxen?

    Utan medicinen hamnar han utanför allt detta och hur bra är det för självkänslan och måendet?

    Om någon har hjärtproblem skulle du då säga till någon att sluta ta medicin för det inte är bra -det finns många nya mediciner som det inte är långtidsforskat på. Skulle du råda dem att anpassa allt runt omkring istället -isolera sig och inte anstränga hjärtat?

    Dessutom varför kallar du adhd medicin för narkotika?

    Det är inga knarkare vi pratar om här utan barn som kämpar för att ta sig igenom livet.
  • Erkens mamma

    Att ett läkemedel är narkotikaklassat innebär att det går att missbruka det betyder inte att det är samma sak som narkotika. Allt handlar om dos.

    Jag menade inte att hjärtmedicin skulle vara narkotikaklassad. Det var en hypotetisk fråga. Om ett barn har en annan form av sjukdom/funktionsvariation som man kan medicinera för att höja livskvaliteten men som kan medföra okända biverkningar. Skulle du råda den personen att låta bli medicinering?

    För min son går det inte alls utmärkt att leva utan medicinen och ha fritidsintressen och kompisar.

    Detta är saker han blir tvungen att flytta till dagar när han tar sin medicin.

    Hos oss är det absolut inte skolan som propsar på medicinering av sonen. Det är han själv. Vi ger honom inte narkotika -vi ger honom en medicin som andra människor kan välja att missbruka.

    All medicin påverkar kroppen på ett eller annat sätt. Varför annars ta den? Om du inte tror på medicin så varsågod. Använd det inte. I min värld har medellivslängden ökat väldigt mycket pga modern sjukvård. Och sonens livskvalitet har ökat oerhört med medicineringen.

  • Erkens mamma
    Anonym (anonymm) skrev 2019-04-18 11:00:33 följande:

    Är också skeptisk till allt mixtrande med mediciner som påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Att dessutom bara ta det ibland får mig att undra om det verkligen är bra, känns inte så, men du kanske frågat lälkaren om det går bra att hoppa den ibland. Jag antar det iallafall. Men det känns verkligen skit att man ger 1,5åriga barn adhd medicin, jag tyckte det var galet att de gav mig som 15åring ssri som inte hjälpte. Hade det varit nu hade jag nog aldrig ens provat det. Har ni kollat barnet ordentligt fysiskt? Hormonerna hos endokrinolog? osv. Självklart är det bra att medicinen hjälper er son, men man är ju bara skeptisk mot just mediciner som påverkar hjärnan, det borde ha någon kroppslig anledning i grund och botten. Det pratas ju om det nu i forskningen, vad jag förstått det som. Tycker det känns läskigt med dessa mediciner, men som sagt bra när de funkar, men att han inte har någon aptit är ju inte bra, äta måste man ju.


    Att hoppa medicinen är på läkarens inrådan. Dessa mediciner är väldigt kortverkande då de ska gå ur kroppen lagom till kvällen.

    Hjärnan är ju också en del av kroppen.. det är ju inget hokus pokus som sitter i huvudet.

    Sonens problem har en kroppslig förklaring: den del av hjärnan som styr aktivitetsnivå funkar inte riktigt på honom som den gör hos andra. Medicinen han får boostar denna delen av hjärnan till att fungera bättre.

    Min son är 15 år och inte 1,5 år.
Svar på tråden Pojke 7 år med ADHD - Aptitlöshet av medicin, vad göra?