Inlägg från: Anonym (Stor bebis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stor bebis)

    Erfarenhet av tillväxtultraljud - stämde vikten?

    Har gjort två tillväxtultraljud (vecka 34 och 36).

    Båda visar på stort barn och blir det för stort kommer jag antingen att snittas eller sättas igång om ett par veckor pga komplikationer vid förra förlossningen.

    Min fråga är, hur väl har det stämt för er som gjort tillväxtultraljud?

    Överallt jag läst känns det som att det vanliga är att bebisen är ännu större än vad mätningen gett.

    Det känns minst sagt skrämmande för väger bebisen enligt ultraljudet dryga 4 kilo i vecka 38 vill jag ju inte riskera att det egentligen är 4,5 kilo eller mer...

  • Svar på tråden Erfarenhet av tillväxtultraljud - stämde vikten?
  • Anonym (Stor bebis)

    Man förstår ju att det inte går att få exakta mått men det kan ju vara rätt stor skillnad och jag grubblar på var ?gränsen? går för att jag ska våga mig på en vaginal förlossning igen...

    Vill jag ha snitt får jag det men det är inte så lockande för min del. Men det kanske är dumt att ens chansa.

  • Anonym (Stor bebis)
    Anonym (2barnsmor) skrev 2019-03-24 12:28:37 följande:

    Min första vägde 4,5.

    Dagen innan nr 2 föddes uppskattades vikten till ca 4,5 men ut kom en 5,2 kilo tung gosse.

    Det sägs att det är svårare att uppskatta vikten på större bäbisar än på små.

    Mina barn huvudmått har varit normala.


    När kom dina barn i förhållande till beräknat datum?
  • Anonym (Stor bebis)
    Anotherone skrev 2019-03-24 20:26:28 följande:

    Jag gjorde 3st med mitt andra barn eftersom min första son helt otippat föddes som en femkilosklump. Jag var otroligt skeptisk till tillväxt-ul men ändå tacksam för att man ville ha sån koll ändå. Det första var omkring v32 vilket kändes onödigt för det första barnmorskan så var att bebisar ändå håller ungefär samma kurva så tidigt och att stora barn drar iväg först senare. Men då låg han ca 10% plus. Andra var ett par veckor senare och tredje i v 39. Då sa de att om han kommer på bf så beräknas vikten till 4kg. Och det måste stämt rätt bra för han kom 2v sent och vägde ca 4,2kg.


    Har gjort i vecka 34 och 36 med resultaten +22% och +27%. Så bebisen ska enligt ul ha gått upp ca 700 gram på två veckor och två dagar så det känns som att han kan hinna bli väldigt stor på väldigt kort tid.

    Har man då räknat fel så att han eg. är ännu större vet jag inte hur jag ska tänka.

    Fick inga besked från läkaren jag träffade nu senast utan bokade bara ett nytt ul i vecka 38...
  • Anonym (Stor bebis)
    Anotherone skrev 2019-03-25 08:10:33 följande:

    Oj, men då är det ändå skillnad gentemot min son. För de där 10% jag fick veta vid första ul i v32 sa de var "inom felmarginalen" just eftersom de också sa att barnen växer ganska jämnt vid den tidpunkten.

    Förutom om de är väldigt små, jag fick också höra att de stora barnen är man egentligen inte så orolig för, det är de små som inte växer som de ska som man vill ha koll på. Vilket jag också kan förstå.

    Men har du samma % i vecka 38 så lär du ju bli igångsatt. Eller tror du inte?


    De sade precis samma till mig att stora barn är inget att oroa sig för (för barnets skull alltså).

    Jag är lovad igångsättning dagen efter nästa ul alternativt kejsarsnitt veckan därpå...

    Vill helst föda vaginalt men tycker att det är skrämmande att inte kunna veta mer säkert hur stor bebisen är.

    Första barnet vägde strax över 4 kilo och fastnade lite på vägen ut. När de drog ut henne sprack jag ?överallt? och fick en total sfinkterruptur...
  • Anonym (Stor bebis)
    Anonym (K) skrev 2019-03-25 10:29:15 följande:

    Jag fick också en total sfinkterruptur vid min senaste förlossning. Han vägde 4,6 kg och föddes 9 dagar innan bf. Jag kände på mig tidigt att barnet var stort men sf-måttet var normalt så min bm tyckte inte jag behövde oroa mig och jag fick inget tul. Nu är jag gravid med nummer 3 i v 25 och har sedan första besöket hos bm (en annan den här gången!) varit tydlig med att jag vill ha tul. Remiss är nu skickad och det blir troligtvis i v 32. Hoppas jag också får fler tul, att de inte bara avfärdar allt om det ser normalt ut i v 32. Jag är livrädd för att gå hela vägen fram till bf! Har blivit undersökt av en specialist på Bäckenbottencentrum som sa att jag INTE ska föda ett till stort barn vaginalt. Samtidigt är jag väldigt rädd för ks så en tidig igångsättning skulle kännas tryggast för mig. Det är iaf vad jag känner just nu.

    Jag önskar dig stort lycka till på nästa ul och förlossningen och följer gärna hur det går för dig! Vi verkar ju ha rätt lika erfarenheter, tyvärr.


    Tack!

    Ska uppdatera så att du får veta var vi landar till slut.

    Mitt sf mått ligger till och med lite lite under normalkurvan den här graviditeten (precis över förra gången) så det känns extremt opålitligt att gå på det.

    Jag har haft tur och inte behövt tjata mig till några undersökningar eller ul, så det är jag tacksam för.

    Alla läkare jag träffat säger att vaginal förlossning är helt ok om barnet inte blir för stort men ingen har nämnt någon specifik siffra så det är inte så lätt att ta beslut.

    Folk i min omgivning tycker nog att jag är knäpp som inte bara väljer snitt, men tycker att det känns minst lika skrämmande...
  • Anonym (Stor bebis)

    Hej!

    Nu vet jag hur det blev för min del. Gjorde sista ul i vecka 37+6 och då skattades vikten till 3900 gram.

    Valde igångsättning dagen efter och födde en bebis på 3600 gram.

    Klarade mig bra med bara en liten skråma ner mot sfinktern. Barnmorskan satte sammanlagt tre stygn och jag har inte ens känt att det svider när jag kissar.

    Så helt enorm skillnad mot förra förlossningen och jag är så tacksam för att ha fått möjligheten att få föda utan komplikationer.

  • Anonym (Stor bebis)
    Anonym (K) skrev 2019-04-06 22:51:34 följande:

    Åh vad härligt att höra! Och grattis till bebisen! Fick du välja helt själv hur du ville göra efter tul i v 37+6? Rekommenderade de dig någonting eller kom med alternativ? Hur var det att bli igångsatt vid den tidpunkten? Tog det lång tid eller var du redan mogen vid den tiden? Förlåt för många frågor men jag blir så nyfiken. Låter som en fantastisk förlossning som jag önskar mig!


    Ingen fara

    Jag fick välja helt själv. Men det var verkligen inget lätt val, inte för mig i alla fall.

    Träffade en rutinerad läkare någon timme efter sista ultraljudet som faktiskt uttryckte det som att hon rekommenderade igångsättning. Hon bedömde att det fanns så goda förutsättningar.

    Jag var redan ?mogen? och ca 3 cm öppen så läkaren passade på att göra en hinnsvepning. Hade en massa sammandragningar på natten sedan men dagen efter var nästan ovanligt lugn. Fick tid på förlossningen på eftermiddagen.

    Kom dit, fick vårt rum, koll med ctg och sedan en undersökning för att konstatera status på tappen osv. De bedömde att det skulle räcka att ta hål på hinnorna vilket gjordes. Prick två timmar senare föddes han!

    Väldigt intensivt, jag hade rejält ont och var rädd när allt gick så fort. Men fick ett fantastiskt stöd av personalen som hjälpte mig på alla sätt. Hade två barnmorskor när han skulle ut och det kändes tryggt!
  • Anonym (Stor bebis)
    Anonym (K) skrev 2019-04-06 23:32:53 följande:

    Wow! I mina öron låter det som en dröm. Jag önskar att jag får vara med om en sådan förlossning. Men jag förstår att valet är svårt. Det tycker jag redan nu. Man vill ju liksom inte riskera att gå sönder så mycket en gång till samtidigt som ks skrämmer mig otroligt mycket. Tack för svar på mina frågor, grattis igen och njut av din lilla bebis! <3


    Tack! Hoppas att du kan få det stöd av barnmorskor och läkare så att du kan fatta ett beslut som känns bra.

    Som en av läkarna jag träffat tidigare sade ungefär: bara du vet vad som är det värsta som kan hända enligt dig och framförallt vet bara du hur du skulle hantera det. Hade risken varit för stor hade de aldrig gett mig möjligheten att välja - men samtidigt finns inga garantier.

    (På slutet pratade de faktiskt lite om ett klipp så det var inga stora marginaler att jobba med! Men det löste sig utan att klippa.)

    Lycka till hur det än blir! Och blir det snitt får man göra det till något positivt i tanken också så att man inte gräver ner sig av besvikelse i det fallet!
Svar på tråden Erfarenhet av tillväxtultraljud - stämde vikten?