• LP79

    Synd om min son?

    Jag är enda barn med föräldrar som fick mig kring din ålder. Mina far- och morföräldrar är döda men de enda jag hade en relation till var farföräldrarna. Jag växte upp med att fira jul osv med pappas släkt men det betydde inte att jag i längden har en nära relation med dem. Med åren tappade min familj kontakt med många i släkten. Jag har själv noll kontakt med dem. Mammas sida av släkten känner jag mig närmare rent emotionellt trots de bor på andra sidan jordklotet, men det är väl inte direkt så att jag har någon kontakt med dem heller. Jag lekte inte alls med far- och morföräldrar utan mer med kusinerna som jag inte heller träffat sedan kanske högstadiet.

    Jag har vänner som jag fått genom skolan och alla möjliga andra ställen. Jag har aldrig saknat att ha syskon. Det finns ändå inga garantier för att man kommer stå varandra nära som syskon. Saker händer i livet. Älska ditt barn, ge honom möjlighet att träffa vänner genom fritidsaktiviteter, skolan och på andra sätt. Uppmuntra honom till att träffa folk och forma relationer med både män och kvinnor samt inom olika åldersspann samt olika socioekonomiska cirklar. Han kommer klara sig.

    Och kom ihåg att det är stor skillnad mellan att vara ensam och känna sig ensam. Man kan känna sig ensam och övergiven i ett rum med tusen människor eller ha massor med vänner men ändå känna så. Medan man kanske har en handfull men extremt nära vänner och aldrig känner sig ensam. Fokusera på att lära ditt barn den skillnaden.

  • LP79

    Det enda två sakerna jag funnit jobbigt med att vara enda barnet är alla utomstående som promp skall kläcka ur sig ?Jaha, du är enda barnet. Då måste du ju vara bortskämd! Höhö? ???? Blev så less på den fördomen. Slutligen började jag svara med; ?Ja, jag är bortskämd med kärlek från mina föräldrar.?

    Den andra sak som jag nu i vuxen ålder ibland känner mig ensam med är ansvaret för mina föräldrar. Som enda barnet känner jag i perioder att jag är hela mina föräldrars värld. Det är jag som gör dem glad, lycklig, arg, besviken och jag är den enda som finns där för att hjälpa och ta hand om dem nu när de är gamla. Enda gångerna jag saknar ha ett syskon är senaste åren när jag känner att allt omhändertagande och ansvar för föräldrarna ligger på endast mig. Ingen att dela ansvaret med. Det kan vara lite betungande känsla.

  • LP79
    Gurkan skrev 2019-03-26 19:35:54 följande:

    Det är dock ingen garanti. Jag har sett på flera håll där det finns både två och tre syskon där det enbart är ett av syskonen som tar ansvar för de åldrande föräldrarna och det snarare blir ett ytterligare stressmoment att ha syskon som inte lyfter ett finger.


    Absolut. Alla varianter finns. Menade mer att det är enda gångerna jag kan sakna syskon, men jag tror inte ett smack på att man skall skaffa flera barn bara för att andra tycker en massa dumt. Som sagt, syskon garanterar ingenting. Heck, barn överlag garanterar ingenting, så jag tycker ju även de som tjatar om att man skall skaffa barn är jobbiga...
Svar på tråden Synd om min son?