• sextiotalist

    Påsklov

    Orkide skrev 2019-04-15 09:56:12 följande:

    [quote=79566705][quote-nick]Ess skrev 2019-04-15 08:30:43 följande:[/quote-nick]Det är inte ts som är problemet när killen är totalcurlad och skiter i att visa hänsyn och plocka undan efter sig. Då är ts i sin fulla rätt att säga nej till att han kommer när inte föräldern är där och kan ta hand om honom.[/

    Nej hon kan inte neka barnet sitt hem oavsett om han inte plockar sin disk. Det är hans hem!


    Rent krasst kan hon det, såvida inte barnet är skrivet på adressen. Att det sedan kan leda till andra konsekvenser är annan femma.

    Det är bara de som är skrivna på adressen som har laglig rätt att vara där, alla andra kan man skicka iväg, om man vill.
  • sextiotalist
    Anonym (ts) skrev 2019-04-15 12:33:57 följande:
    Inte för att det spelar någon roll i mitt fall, jag har inte tänkt att dra in lagen i det här men ett barn som står under delad vårdnad måste väl ha rätt att vistas även på den adress där han inte är skriven?
    Nej, inte med automatik. Dessutom finns det inget som heter delad vårdnad, så det kan man inte använda här. Däremot så har ju båda föräldrarna ett ansvarstagande om de har gemensam vårdnad. Men nu är det en nästan myndig son. Så nej. han har inte med automatik rätt att vara i ert hem, däremot så är det självklart en annan sak moraliskt.
  • sextiotalist
    Anonym (ts) skrev 2019-04-15 12:58:22 följande:
    Nu råkar han vara skriven på vår adress. Så det skulle i så fall mamman kunna utnyttja.

    Hur är det med det där med att bli myndig eller till 21 om man pluggar? Har de inte rätt att vistas i någons hem då?
    OK, där han är skriven har han all rätt att vistas. Men man har bara juridisk rätt att vistas i det hem man är skriven. Allt annat är med inbjudan. Så svaret på din fråga, ja, man har inte rätt att befinna sig i en annans bostad. Så den dagen som ens barn flyttar hemifrån, så försvinner rätten.

    Men nu skiljer vi mellan lag och moral tycker jag.
  • sextiotalist
    Anonym (ts) skrev 2019-04-15 13:39:04 följande:
    Ja, absolut. Jag har visserligen faktiskt hört talas om en mamma som packade sin sons väskor och kastade ut honom den dag han fyllde 18 men det tillhör ju inte vanligheterna och det är inte det jag är ute efter med frågan. Men det är intressant att höra vad lagen säger. Vad betyder juridisk rätt i det här fallet? Bara juridisk rätt?
    Om barnet väljer att flytta hemifrån när han är 40 så skulle han ha laglig rätt att bo kvar tills han är 40?
    Det här löser sig nog för de flesta men ibland blir det ju en del slitningar.
    Det är svårare än vad man tror att kicka ut någon från den adressen de är skrivna på. Jag hörde om en familj som flyttade till något riktigt litet för att få sitt vuxna barn att söka efter eget.
Svar på tråden Påsklov