• Anonym (Syster i kläm)

    Snål släkting kommer i sommar

    Jag har en bror som är snål. Punkt. Det tycker då min man mindre om. Han är väldigt givmild och omtänksam. Men när det kommer till min bror så blir han tvärtom. 

    Min bror är speciell, ingen diagnos men skulle väl behöva utredas. 
    Han är 40 år och bor långt ifrån mig. Kommer på somrarna och bor hos mig och min syster. Vi brukar dela på honom. 

    Nu vill han kommer på semestern med sin lilla dotter. och varje gång detta tas upp hemma blir man min så jäkla sur och grinig. Han vill ringa honom och berätta hur fan han beter sig. Jag tycker att jag kan ta det med honom. 

    Kan dra några exempel på hur han är; 
    Han valde att förra sommaren åka hem runt 5 på morgonen för att slippa sätta på Ac:n i bilen för då drog bilen mer. Han har alltså ca 7-8 h i bil. 

    Han och hans förra tjej bodde hos oss en annan sommar. Brorsan åkte iväg och köpte frallor. Till DOM. Vi fick sitta och äta våra mackor. Man köper till alla om man handlar tycker jag. 

    En annan sommar höll vi i midsommar firandet. Vi bad alla lägga 200/familj för vi skötte alla inköpen. Då messar han att dom vill lägga 50:- mindre eftersom dom gjort en tårta också. 

    Han är gräsallergiker och bad min klippa gräset antingen innan han kliver upp eller när han gått och lagt sig, för han blir snorig. 

    När han är här lyfter han sällan på rumpan och hjälper till med något. Alltså ingenting. Iofs är han ju gäst men om jag åker till syrran och sover över hjälper jag till med antingen middag, bortplockning eller så. Och bor man en vecka hos någon blir detta lätt en irriterande grej. 

    Allt detta maler i min mans hjärna och blir det ett sånt hat för min bror. 
    Men jag vill inte att han ska ringa och skälla ut honom! Hur fasiken tar jag upp detta på ett smidigt sätt för min bror..... Min man vill gärna att han betalar för sig( vilket han aldrig skulle kräva av någon annan) och det är ju en svår grej att ta upp! 

    Hjälp... 


     

  • Svar på tråden Snål släkting kommer i sommar
  • FuckGoggleAskMe

    Vid frallepisoden, hade jag sagt, jaha köpte ni inga till oss, varför? Och jag hade bett honom att rycka in och duka, fixa disken etc, det är väl varken svårt eller konstigt. Resten tycker jag inte var så hemskt, man kan väl leva med att betala en femtiolapp extra för en gäst ibland. Varför låter ni missnöjet bygga upp isf att vänligt ta upp saker när det händer?

  • Anonym (Syster i kläm)

    Jag kan inte minnas om vi sa något ang frallorna. Men det minns säkert min man. Har ju med all säkerhet hänt mer än detta då han har way bättre minne än mig. 

    Jo men from ska jag ta upp allt i real tid, han måste få lära sig. Och så får jag bli bättre att be honom om saker. Ge direktiv, typ kan du grilla eller vad det nu må vara. För vi kommer vara själva hemma den veckan, bara han och jag och 3 barn. 

  • Anonym (Varärlig)

     


    Anonym (Syster i kläm) skrev 2019-05-31 09:59:04 följande:

    Jag var nog lite otydlig. Han är inte som alla andra. Han är speciell. Svårt att förklara. Han är klumpig och har inte rikgit samma konsekvenstänk. Kan säga opassande saker och verka typ dum. 
    Jag känner ju inte heller det är okej att han är så förbaskat snål. Jag vill kunna framföra detta men på ett schysst sätt. Typ; jag tänkte vi kunde åka och handla när du kommer så kan vi splitta det på ett bra sätt. Och glöm inte allergi tabletterna, vårt gräs växer som fasiken. 


     


    Det handlar ju om bagateller. Din hane kan ta och lugna ner sig lite. Har både vuxit upp med och jobbat mycket med personer som din bror. Det kan vara jävligt störande men med lite perspektiv så spelar det ingen roll  slutändan. Låt din bror få vara som han är och säg till din man växa upp. Brorsan din ruinerar er ju inte direkt och ni vet på förhand hur han fungerar. Tror din man är det största problemet även om han har rätt i det han säger. Men han kan ju lägga band på sina känslor och vara lite förstående. Eller skaffa sig perspektiv på livet. Mansbebis! Haha!


    Skadar ju dock inte att vara öppen, ärlig och saklig om man stör sig. Ärlighet är varken schysst eller oschysst. Det är vad det är.

  • neverpreggo
    Anonym (Syster i kläm) skrev 2019-05-31 10:08:47 följande:

    Det dör med gräsklippningen var väl mest sättet han sa det på. Kan du skita i att klippa gräset tills jag åkt? Ehm, nja då blir det typ 30 cm högt och ett jäkla jobb för mig. Visst jag kan gå upp vid 6 och klippa. ELLER så kan han ta barnen och gå ner till stranden 800m bort medans jag klipper. Det är sånt han inte kopplar. 
    Så det ska jag nog säga till honom. Medans jag klipper så får du ta barnen och gå ner och bada....eller ut och cykla eller något sånt. Jo han har tabletter, men det hjälpte väl inte direkt? 


    Varför har ni inte bara sagt något sånt? Han tänkte inte att det gick att lösa på det viset, är ju inget konstigt att komma med lösningar på problem som någon inte ser själv. Jag tycker inte att dina exempel låter så jobbiga direkt men ta ett snack om att han gärna får hjälpa till mer och ge honom konkreta uppgifter för alla vill inte "klampa in i andras ordning" oombedd. Han har uppenbart svårt med sociala koder och att skälla på honom kommer inte att hjälpa. Köper han inte frallor så säg det:
    - Ser gott ut, varför köpte du inte åt oss?


    Då får han en tankeställare.


     

  • Anonym (Moa)

    Jag tycker du kanske ska bespara din man att få en hel vecka av semestern förstörd.

    Vill du träffa din bror? Kan du åka till din bror utan din man så du och din bror får ses, men din man slipper?

    Alternativt minimera tiden, max ,absolut max, 2 övernattningar, helst bara en.

  • Anonym (Syster i kläm)

    Han kommer till oss för att han bor i en liten lägenhet. Vi bor i hus. 
    Han har inga planer och vill inte sitta hemma med dottern. 
    Föreslog att mån-tors räcker , men han vill promt vara borta en vecka.

    Jag tar till mig era förslag, att jag får ta tag i situationerna när dom uppkommer. 
    Sluta skydda han från allas kommentarer. 

    Tack alla. 

  • Anonym (Varärlig)
    Anonym (Syster i kläm) skrev 2019-05-31 11:53:58 följande:

    Han kommer till oss för att han bor i en liten lägenhet. Vi bor i hus. 
    Han har inga planer och vill inte sitta hemma med dottern. 
    Föreslog att mån-tors räcker , men han vill promt vara borta en vecka.

    Jag tar till mig era förslag, att jag får ta tag i situationerna när dom uppkommer. 
    Sluta skydda han från allas kommentarer. 

    Tack alla. 


    Sen det där med gräsklippningen är ju bara att strunta i. Om han kommer med sådana förslag vill säga. Det är ju erat hem och ni behöver inte känna ett dugg av skyldighet mot honom. Ni gör ju vad ni vill i erat hem. Skratta åt det och klipp gräset i alla fall! Han får ju ta seden dit han kommer annars kan han ju åka tillbaka till sin lägenhet. Haha!
  • Physalis

    Ska man bo så nära inpå krävs det att man kan vara tydlig och kommunicera.

    Vissa av de saker du nämnare har inget med snålhet att göra. Utan snarare att ni ser saker ur olika perspektiv. Hade vi fått höra din brors version hade det nog låtit annorlunda. Gräsklippning ex borde ni kunnat ta hänsyn till på egen hand om ni känner till hans allergi. Och om de har skralt med pengar är det nog inte så roligt att någon annan bestämmer att de ska betala 200 när de redan ordnat med tårta.

    Att han inte hjälper till eller köper frallor till alla är något ni får prata med honom om. Innan han kommer. Han kanske har en helt annan uppfattning om vad besöket handlar om?

    Jag tycker det blir helt fel om din man ska ringa och skälla ut honom. Prata om era förväntningar med honom istället och sen bestäm tillsammans om han ska komma eller inte under de premisser som gäller.

    Ex säg att om de ska komma och bo så länge får de hjälpa till för det blir tufft för er att serva hela perioden, speciellt som det är er semester också. Säg också att det inte är så roligt att ni bjuder de på allt (om ni gör det) och sen sticker de och köper extra god mat bara till sig själva.


    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (Syster i kläm)

    Då har vi nog lite olika syn på vad snålhet innebär.
    Att man åker tidigt som fasiken för att slippa ha på ac:n. Den drar faktiskt inte speciellt mkt alls. Typ ingenting.  Och när dom inte ville betala vid midsommar firandet så var dom 2 st vuxna utan barn med fina inkomster. Jag hade alltså inte bett dom baka en tårta ens. Detta var deras initiativ. 
    Dom brukar köpa egna saker iböand som är deras i kylen som ingen annan får äta utav. Men att äta utav oss går bra. Lite såna fasoner. Nä nu hör ju jag hur jag eldar upp mig. 
    Jag får helt enkelt prata med honom. 

  • Meebo

    Det där med att hjälpa till med bortplockning och laga mat/köpa saker tycker jag faktiskt man får säga till om man vill ha hjälp för annars så är det självklart för en gäst att den är just gäst och att Värden ska stå för sånt.

    I alla fall i alla hem, både svenska och utländska, jag har varit gäst hos.

    Men i övrigt så ja, då tycker jag han är lite väl snål när han får gratis boende och inte ens kan bjuda på frukost.

Svar på tråden Snål släkting kommer i sommar