Inlägg från: Anonym (????) |Visa alla inlägg
  • Anonym (????)

    Sociala koder

    Jag kanske läser slarvigt eller fattar trögt men jag hittar inga exempel på vad du enligt de här personerna ska ha gjort för fel. Du skriver ATT de säger att du gör fel, men inte VAD det är för fel du gör. Första exemplet är ju bara att tre personer har FB och två säger att den tredje gör fel. Men hur ska vi veta om deras åsikt stämmer när du inte skriver vad "Berit" har gjort?

  • Anonym (????)

    Men hur pratar du med folk på FB? Är det med dina egna FB-vänner? Eller börjar du diskutera med andras vänner?

    Och vad menar du med prata? Det vanliga är väl att man skriver en kommentar om vad andra har lagt upp. Som exempel: Om min FB-kompis Lisa lägger upp en bild på en hund som jag aldrig har sett och någon annan av hennes kompisar säger "hur gick det hos veterinären?", så fattar ju jag att den kompisen känner Lisa bättre än vad jag gör och har koll på att det är Lisas hund och att den har varit sjuk. Då börjar ju inte jag ställa frågor om sjukdomen/skadan, utan nöjer mig kanske med att gilla bilden eller skriva att hunden är fin, eller fråga vad det är för ras.

    Eller om jag får syn på att Lisa har gratulerat någon kompis på födelsedagen, dvs en person som jag inte känner, då skriver inte jag grattis till den personen.

    Eller om Lisa och hennes kompis - som jag fortfarande inte vet vem det är - skriver om något som jag inte har med att göra, då kommenterar jag ju inte det.

    Så om du gör något sånt håller jag med om att du beter dig konstigt.

  • Anonym (????)

    1) Hur vet du att de andra personerna är vad du kallar normala?

    2) Vissa av dina beskrivningar är HELT obegripliga. Det där med toalettkön. Du beskriver ju inte vad som hände, bara att det var kul, typ.

    3) Det finns inget facit på hur man SKA bete sig. Du skriver att folk gör fel, men enligt vilka normer/regler då menar du?

    4) Dina inlägg är OTROLIGT långa och ordrika, utan att vara särskilt innehållsrika. Du behöver nog träna på att uttrycka det du egentligen menar.

  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 21:36:49 följande:

    Men när dem är otrevliga eller beter sig mycket märkligt, så känns det för mig som om de inte fattar sociala koder mm för att de ska ju föreställa normala, vilket jag inte tycker är den bilden dem ger mig då. För mig är det dem gör inte ett sk normalt beteende som är accepterat i samhället. 


    1) För andra gången ? hur vet du att de här personerna är "normala"? De kanske också har problem med det sociala samspelet?

    2) Det är MYCKET FÅ beteenden som INTE är accepterade i samhället. Att du finner ett visst beteende oacceptabelt betyder inte att samhället inte accepterar der. Exempel på oacceptabla beteenden: mord, misshandel, våldtäkt, övergrepp.

    Att inte vilja umgås med andra människor är accepterat. Att uppföra sig otrevligt likaså. Fortfarande kanske DU inte accepterar sånt, men då får du undvika sådana personer. Det är tråkigt när inte alla vill göra som man själv tycker, men livet är inte en teaterpjäs och du kan inte regissera andra.

    Fokusera mer på dig och sluta lägga så mycket energi på saker/personer du inte kan ändra.
  • Anonym (????)
    Anonym (Suck) skrev 2019-06-18 23:09:04 följande:

    Har du dyslexi eller ocd? Så svårt ska det inte vara att begripa en text bara pga fel användning av de och dem.


    Jag har inga lässvårigheter eller andra hinder men instämmer i att TS text är oerhört svårläst.

    Sammanblandningen av "de", "det" och "dem" är ett av problemen. Att resonemangen präglas av talspråk och brist på stringens är ett annat.

    TS har naturligtvis större möjligheter att få bra svar om alla förstår vad TS frågar efter.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 13:22:08 följande:

    Jag läser era kommentarer och tar till mig.

    Men här är ett tydligt exempel på att jag verkligen tycker detta är konstigt.

    Ni vet situationen på studentmottagningen. Jag försökte prata då med studenten och försökte då små prata med hans kompisar. Ena tjejen verkade totalt blåst. Hon fattade inte att jag bara ville små prata. Gissa vart hon hamnade? Paradise hotel. Det som är konstigt i detta är ju att hon som ansågs vara normal enligt mig, var ju i själva verket väldigt konstig. Om man är med i pH så bor man ju med olika människor och är social och vill ständigt socialisera eller bråka med andra. Därför tycker jag då att hennes sociala förmåga inte makes sense när hon knappt fattar att folk små pratar som ett sätt att lära känna någon. Hon är ju skev.


    Allvarligt talat: det går fan inte att förstå vad du menar. DU bestämmer dig för att hon inte förstår vad du vill. Sedan drar DU slutsatsen att det betyder att hon är totalt blåst. Hur FAN hamnar vi där? Det är nästan ingen av oss i tråden som förstår vad du menar och jag kan ju bara tala för mig själv, men jag är definitivt inte totalt blåst och jag tror inte att särskilt många andra som svarar heller är totalt blåsta.

    Vidare skriver du att hon "ansågs vara normal enligt mig" ? det går helt enkelt inte att uttrycka sig så. Antingen anses hon vara normal av "alla", då heter det "hon ansågs vara normal". Eller så står du för att det är DIN uppfattning, och då skriver du "jag ansåg henne vara normal".

    Bortsett från språkliga oklarheter tror jag inte att du har kompetens att avgöra om andra människor är normala eller ej. Det krävs gissningsvis flera undersökningar av erfarna psykologer och psykiatriker, det är inget som vanligt folk kan avgöra efter tio minuters prat på en studentmottagning. Jag tycker du ska släppa dina tramsiga försök att stoppa in folk i olika fack av nornalitet/ickenormalitet.

    Du skriver också så här: "Det som är konstigt i detta är ju att hon som ansågs vara normal enligt mig, var ju i själva verket väldigt konstig."

    På vilket jävla sätt var hon konstig? Hur kan du anse att folk som inte vill småprata med dig är konstiga? När du skriver "ju" betyder det att hennes konstighet är helt självklar. Typ som "det brukar ju snöa på vintern i stora delar av Sverige", eller "det är ju dumt att lämna spisplattan på när man åker hemifrån".

    Du har inte på minsta sätt lett i bevis att hon var konstig, vi har inget annat än dina underliga analyser att gå på, alltså kan du INTE skriva att hon "ju" var väldigt konstig eller att hon "ju" är skev.

    Jag börjar faktiskt misstänka att du trollar.

    Påståendet att alla som är med i Paradise hotel vill bråka är också helt stört. Det kan väl finnas massor av skäl till att vilja vara med där?

    Och hur kan du utifrån hennes medverkan i programmet dra slutsatsen att hennes sociala förmåga har brister, för att "hon knappt fattar att folk små pratar som ett sätt att lära känna någon". Ditt resonemang har stora logiska brister, jag orkar inte ens beskriva vilka.

    Men hur vet du vad hon fattar och inte fattar? Hon kanske fattar hur mycket som helst men hon kanske inte VILLE prata med dig? Du har hela tråden igenom visat prov på enormt bristande förmåga att förstå ens de enklaste samband. Hur kan du tro att du kan läsa folks tankar, eller att du begriper hur mycket andra förstår, när du själv inte verkar förstå nånting?

    Du gör tyvärr ett otroligt jobbigt och korkat intryck.
  • Anonym (????)
    AndreaBD skrev 2019-06-19 15:58:35 följande:

    Jag skulle kunna förklara för föregående talare, men jag tror inte den personen bryr sig om att försöker förstå. Dvs. även om hen förstod så skulle du inte få vetta förslag där. Bry dig inte om det! 

    Jag kan ju säga lite kort - det kanske är någonstans min "uppgift" då jag ändå jobbar med ungdomar som har ASD:   

    Kära Anonym (???): Allt du klandrar TS för är del av hennes funktionshinder. Så det är ungefär som att skälla på en person i rullstol och säga att denne verkar korkad för att hen inte står upp och går. Om du ska bidra med något positivt i den här tråden - försök förstå vad det är som hon missförstår och förklarar snällt! 


    För att fortsätta på din jämförelse: Alla TS inlägg i den här tråden går ut på att alla andra människor också borde sitta i rullstol, för att TS bedömer att de inte använder sina kroppar på rätt sätt, trots att TS inte har medicinsk kompetens att avgöra det. Vidare anser TS att andra är otrevliga när de klagar på att hon kör in i dem med sin rullstol.

    Även om man har funktionshinder kan man försöka lära sig var man själv slutar och var andra börjar, dvs vad man kan och inte kan påverka.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 21:39:00 följande:

    Jag drog et skämt en gång som jag hade hört på ett youtube klipp. Där budskapet var att man skulle få folk att undra vad en person hade i sin väska. Ett sådant skämt. Men det gav inte samma effekt som denna youtubern hade. 


    Ännu ett exempel där i alla fall jag känner mig som en fågelholk. Ett skämt om vad nån har i väskan? Bara jag som inte har en aning om vad det är för sorts skämt? Det låter inte askul.
  • Anonym (????)
    AndreaBD skrev 2019-06-19 23:28:28 följande:

    Men du säger att hennes tråd går ut över andra människor?


    Nu hänger jag absolut inte med. Så har jag inte skrivit/menat.

    Någon (du?) ville att jag skulle betrakta TS mer förlåtande och tyckte att min attityd var som att säga åt en person i rullstol att den ska skärpa sig och resa sig.

    Jag tog mig friheten att fortsätta på jämförelsen med rullstolen. När TS tar upp sin problematik och pekar på hur många fel andra gör, och hur skeva och idiotiska de är, och hur orättvist det är att deras agerande tolereras medan TS kritiseras, så tycker jag att det motsvarar om en rullstolsburen skulle börja kasta skit omkring sig på alla som inte sitter i rullstol. Ett sådant beteende är ingen omedelbar succé, helt ärligt.

    FL är varken en läkarmottagning eller ett forum för folk med TS funktionsvariation. Här finns ett tvärsnitt av vanligt folk, vissa lika intoleranta som de personer TS har träffat på och beskriver i trådstarten, andra med stor inblick i just TS problem.

    Här får TS skriftliga reaktioner, mer eller mindre välformulerade, och olika gissningar/analyser om orsaken till att folk har reagerat och reagerar märkligt på henne.

    Om TS vill ha en professionell bedömning av sitt beteende är det givetvis inte hit hon ska vända sig och det tror jag faktiskt att hon begriper.

    Jag har ingen aning om huruvida mitt eller ditt eller någon annans bemötande påverkar TS i någon riktning, och jag uppfattar det inte som min eller din eller någon annans plikt att påverka henne. Hon har ställt frågor, vi är några som har svarat, kanske kan hon ha nytta av det eller så kan hon inte det.

    Utöver det har jag inte skrivit att hon "måste" lära sig, utan att hon "kan försöka" lära sig. Om TS ska få något annat resultat i sina interaktioner med andra människor än de hittillsvarande tror jag personligen att hon måste lära sig ett annat sätt att ta kontakt med människor, men det var alltså inte vad jag skrev i mitt inlägg.

    .
  • Anonym (????)
    AndreaBD skrev 2019-06-20 00:18:32 följande:

    Okej, du skrev inte måste. Men annars är det ju som jag sa: TS visar bara tecken på sitt funktionshinder genom sitt beteende. Hon förstår inte bättre. Visst, hon kan kanske lära sig. Men man vet inte om det går och hur lång tid det kan ta. Och hon är inte otrevlig mot någon här i tråden utan klagar bara över anonymiserade personer, så ingen kommer till skada.

    Att - som du säger inte veta var man själv sluta och var den andra börjar - det är ett jättebra uttryck, som just beskriver problem man har inom autism-spektrum. Kallas också för "theory of mind". 

    www.habilitering.se/autismforum/om-diagnoser/teorier-om-annorlunda-tankande/theory-mind

     Det är alltså just det som är hennes främsta problem, men du tycker att hon borde kunna lära sig det. Att hon har speciellt svårt för att lära sig det, det har hon ju papper på då.

    Och du kan inte överföra exemplet med rullstol på beteende, eftersom personen i rullstol (om den bara har ett fysiskt funktionshinder) inte har någon oförmåga där. Dvs. man kan kräva av en person i rullstol att hen är nomal-trevlig mot folk för att hen har normal förmåga att vara det. 


    Du har hängt upp dig på din idé om att jag skulle vara orolig för att människor tar skada av att TS klagar på dem, så jag säger för andra gången att jag inte har skrivit något sådant och att det inte rör mig i ryggen vilka som eventuellt blir ledsna av det hon skriver.

    Men TS krånglar till sitt eget liv genom att hålla liv i tankarna om att andra gör fel, att andra borde ha diagnoser, att andra är skeva, etc etc.

    Som du själv konstaterar frågar hon vad det är för fel hon gör. Hon ställer frågan i ett allmänt forum utan specialistkompetens, Några svar hon har fått är att hon är för på, för intensiv, att hon måste fatta att folk kanske inte vill ha nya vänner i den utsträckning hon tror, att hon uttrycker sig krångligt, att hon borde grubbla mindre över andra och mer över sig själv, att hon tar kontakt på ett udda sätt. Du själv har skrivit en del av sakerna.

    De råd TS vill ta till sig, och kan ta till sig, kan kanske vara till nytta i hennes framtida interaktioner med människor. Det hon inte vill/kan ta till sig går till spillo, åtminstone för hennes del.

    Jag jämställer inte TS problem med den rullstolsburnes. Jag drev rullstolsexemplet ett steg längre eftersom jag tyckte att det var en dålig jämförelse. Varken omvärlden eller den rullstolsburna anser ju att den personen ska kliva upp och springa ett maraton, men TS anser att hon ska få delta på exakt samma villkor som andra, trots att hon uppenbarligen inte KAN göra det, åtminstone inte utan extremt stor ansträngning.

    Men ja, jag anser att det är nödvändigt att lära sig grundläggande spelregler för social samvaro, om man vill umgås med folk och vill att de ska vilja umgås med en själv. Någon har tipsat henne att gå med i ett forum för personer med liknande funktionsnedsättning. Det är kanske mycket bättre för TS, än att försöka stångas med alla oskrivna umgängesregler som "vanliga" människor har satt upp.

    Så min ståndpunkt är att antingen behöver hon utveckla sitt beteende, eller, om hon inte vill eller kan det, så får hon söka nytt umgänge, kanske bland folk som delar hennes problematik.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-21 01:07:45 följande:

    Det är ju inte konstigt att jag har fått den inställningen som jag har, dels pga att jag jämt fått höra hur jag har varit på ett negativt sätt, sedan har jag ju sett skillnad på mig och andra med diagnoser som har betydligt grövre än vad jag har. Jag har väl velat vara som de normala och tyckt att jag har varit som de men då visste jag ju inte om min diagnos, därför vart det konstigt att dem sa att jag skulle ha en diagnos eller antog det bara. Det är endast därför. 

    Jag tycker absolut inte att jag är bättre än andra. När har jag sagt det? Jag tycker bara att normala personer är tråkiga för att jag tycker fortfarande att dem gör sociala fel oavsett. Jag vet att de har med mimik, tajming och det att göra men tycker ändå det är något fel de gör och att det är fel av dem att använda mig som exempel, när de själva har okunskap om det hela samt bara antar saker. DE gör ju själva felet att anse sig själva som bättre, dvs den där tjejen. Gör inte hon fel med att säga till mig att hon kan sociala koder mer för att hon går beteendevetenskaplig linje, jag har fan läst psykologi men inte fan säger jag det som en ursäkt för att jag inte vill bli vän med någon. TYp nej jag kan inte träffa digför att du är annorlunda och jag är bättre än dig för jag har läst psykologi.. ehm jaha vad ska jag med den infon till? 

    Så det är inte konstigt att jag har den inställningen till just normala personer när de själva verket är lika konstiga som de menar att jag är. 

    Tex som tjejen jag träffa på studentgrejen, hon hamnade ju på paradise hotel och det är väl inte speciellt intelligenta människor som är med där...Jag ansåg ju att hon var normal men det var hon ju inte...Hon fattade ju som sagt inte sociala koderna själv eftersom hon inte fattade att jag bara småprata  med henne. små prata gör ju faktiskt alla på sociala till ställningar, så det var ju inte konstigt. 

    Dessutom är det ju normalt att på en social tillställning så är man social oftast, annars kan man lika gärna vara hemma. 


    Nu tjatar du, det är flera sidor sedan du dissade Paradise hotell-tjejen första gången. Ge dig. Du kommer inte att få vettigare eller bättre svar än vad du redan har fått.

    Håller för övrigt med om att du verkar tycka att du är bättre än alla andra. Det kanske inte ÄR så, men det är det intrycket du ger i dina inlägg.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-21 12:01:56 följande:

    Det konstiga är ju att de tyckte de var fel att jag pratade med dem på fb. Det var det som hände bara.det där med adhd var ju en jämförelse. Men de har fortfarande diagnoser precis som jag.


    Vi vet fortfarande inte vad du sa, eller vad de sa.

    Din tråd är lika tydlig som om du hade sagt att du har en tröja med en färg, och folk säger att tröjan är ful, och du ber oss avgöra om det är rätt att den är ful, och när vi frågar vilken färg det är så svarar du att folk har sagt att den är ful. Det kallas cirkelresonemang och är hopplöst att bemöta.

    Dessutom är det lite tröttsamt att du fortsätter att tjata om vad människor som vi inte känner kan ha menat med något som de sa till dig för flera år sedan. Vi vet inte vad de sa. Vi vet inte vad du sa. Vi vet inte vad de tänkte eller vad du tänkte, eller vad någon av er menade. Hur tror du att vi ska kunna ge dig vettiga svar?
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-22 00:44:51 följande:

    Alltså det har väl påverkat mig. Men grejen är ju inte mobbingen på det sättet att jag ältar det utan jag har ju kommit över det. Det är snarare mer detta med sociala biten som jag tycker varit mest jobbig. För de har ju ändå gjort så att jag har ifrågasatt lite vad andra tyckt jag gjort fel. I många fall har jag ju inte gjort något riktigt fel. Jag menar hur ska man kunna göra fel om något man knappt är medveten om? De va bara de som sa att jag gjorde något fel. Jag tycker snarare de gjorde fel genom att bara påpeka det sk felet. Jag tycker även dem gör på fel sätt. Kan de säga så till mig, då kan jag också säga det till dem. Då är de ju rättvist. Men nu fick jag skulden för att jag var mig själv. Det känns så tråkigt. Det som är värst är ju att dem säger typ att de finns regler hur man ska röka, ska man röka på rätt sätt? Hur röker man på fel sätt? Det känns lite barnsligt att hålla på så. Kan man inte bara få göra som man vill?


    Det känns även barnsligt att du inte över huvud taget tar till dig NÅGONTING av vad folk svarar.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-22 11:52:10 följande:

    Jag skulle träffa en kille som jag höll ihop med i över ett år. Detta va 7-8 år sedan.


    Varför känner du ett behov av att förstå vad några skolkamrater sa för 7-8 år sedan? Kan du inte bara släppa det och fokusera på nuet och framtiden?
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-22 22:55:26 följande:

    Alltså jag blir nästan rädd för hur ni tänker. Vilka är ni här? Jag som trodde att familjeliv var en seriös sida och att människor skulle förstå. Ni ifrågasätter ju allting jag skriver och ber mig bara komma med dittan och dattan. Läser ni ens vad jag skriver?

    Jag upprepar ju bara allting för att ni ska förstå någon gång. Jag kan inte vara så otydlig. Om ni har frågor så ställ dem inte på ett ifrågasättande sätt, för jag ville ha hjälp, inte att någon skulle dumförklara mig eller liknande. Jag berättar detta på ett seriöst sätt och så känns det mer som ni tror detta är en trolltråd när jag enbart har sagt tusen gånger att jag bara vill veta orsakerna till varför det blivit som det blivit. Säg inte att de har med min diagnos att göra, deras beteende är fortfarande inte okej någonstans. Var de något fel jag gjorde? För enligt mig så var de mer fel på dem... tyvärr men de känns som de har en väldigt trist syn om de inte fattar att jag var precis som dem. Nu vill jag inte ens vara som dem. Dem är bara tråkiga och ytliga. Dem med diagnoser är mer ärliga och håller inte på med sådant trans som NT människor.

    Jag insåg bara väldigt sent att jag var mer mig själv när jag accepterade att jag är bekväm med min diagnos. Jag har ju ständigt kämpat med att förstå och anpassa mig efter olika fel som NT personer syftade på. De fanns nog inga fel jag gjorde, för hade de funnits det hade de kunnat säga det. Jag tror felet ligger mer hos dem. Dem är inte perfekta så varför ska de skylla på andra då när de själva är roten tlll problemet? De är ju de själva som skapade allting. De kan intre skylla på någon som inte ens fattar vad det hela handlar om, de är bara de som fattar vad nu detta sk felet var.


    Har du verkligen så här svårt att förstå?

    Tråden är TJUGO sidor lång och fortfarande har du inte begripit att VI INTE KAN VETA vad folk menade med saker som de sa för 7-8 år sedan.

    Om du är så här totalt oemottalig för frågor, förtydliganden osv. så kan du ALDRIG få svar. Du MÅSTE försöka fatta att vi inte är tankeläsare.

    Tror du på allvar att någon i tråden vet vad folk menade när de sa att du gjorde fel för 7-8 år sedan?

    Du gör tyvärr nya fel nu, hela tiden. Jag ska beskriva några av dem så behöver du inte grubbla på det till 2027:

    Du undviker att förtydliga din berättelse när vi ställer frågor.

    Du hånar de svar som kommer.

    Du framställer allt som att du hela tiden har gjort rätt och alla andra har gjort fel.

    Du försöker framställa andra som sämre, både dina skolkamrater och de där 30-åringarna med barn.

    Du säger emot dig själv. I vissa inlägg skriver du att du är precis som andra, i andra att du har brister i din sociala förmåga.

    Utöver det behöver du verkligen träna på skriftlig framställning. Det känns som att köra en elvisp i ögonen när jag läser dina inlägg.
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-22 23:45:56 följande:

    Hur gamla är ni då? Om det nu är då viktigt.


    52. Och du?
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-22 23:45:56 följande:

    Hur gamla är ni då? Om det nu är då viktigt.


    52. Och du?
Svar på tråden Sociala koder