• AndreaBD

    Sociala koder

    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 15:10:12 följande:

    Absolut kan jag göra fel jag också. Ingen är ju perfekt. Men i dessa fall har de ju varit tydligt att dem är roten till problemet. Jag har precis som vilken annan person som helst försökt lära känna någon på ett normalt sätt som anses som normalt i samhället. Visst har jag svårt med sociala koder och sådant pga min diagnos men skillnaden här är att dem ger ju inte ens mig chansen att lära känna dem. De har redan bestämt sig. Därav varför jag undrar då vad jag gjort för fel. Någon sa till mig att de finns sådana personer som bara är så, dvs fryser ut andra utan någon anledning och de är jätte konstigt. Kan ha och göra med första intrycket och så. Det är det som jag tagit upp i mina exempel, att de har fryst ut mig av konstiga anledningar och då är de ju inte konstigt om jag funderar på vad det är som pågår.

    De Personerna i baren/på spelningen kunde ju lika gärna ha hälsat på mig eftersom de hälsade ju på de andra. De var väl fel tillfälle innan därför mitt försök till att vara social inte gick så bra. Sedan så satt vi alla vid samma bord och alla pratade med alla. Förutom dem. Dem pratade med alla förutom mig av någon konstig anledning. De hade innan gett mig blickar, och vid det andra stället satt den ena framför mig och glodde och fattade ju inte vem jag var och varför jag var där överhuvudtaget. Min sambo pratade ju med personen och då fick personen reda på vem jag var.

    Jag tycker ju inte det är alla andras fel utan ifrågasätter mer bara deras logik i det hela då jag inte tycker den låter särskilt rimlig. Vill som sagt bara förstå varför jag blivit något slags offer om de är något jag gör som jag försöker ta reda på (därför detta inlägg) eller om de bars är tråkiga och har skeva inställningar till det som är normalt? Alla fattar ju och till och med jag hur man beter sig i sociala sammanhang, därför undrar jag hur då dem kan skylla på att jag gör på fel sätt när dem beter sig sämre än vad jag gör? Varför ska jag ta skulden för att dem är elaka?

    Tex jag träffade några tjejkompisar som jag inte kände så bra. Ena sa till mig att jag kunde följa med henne och hennes kompisar när de skulle ut och så. Vi var ju ute den gången och hon kanske var full men hon frågade ju den frågan och jag tyckte ju det bara va kul att hon frågade. Jag var ju nykter så jag tyckte inte hon uppträdde som full. Dagen efter när vi pratade så skyllde hon på att hon var full och därför ville hon inte att jag skulle hänga med henne och hennes kompisar.

    Detta är något fel dem gör och det är taskigt. Hur kan jag då bli sk felet i det? Det var ju hon som tog initiativet, inte jag. Jag får skulden för det. Jag blir den som inte fattade.

    Jag försökte prata med en annan tjej och jag och min sambo och hans innebandylag var ute och laget bestod av både killar och tjejer varpå denna tjejen gick i samma lag. Jag var då ensam tjej i detta fall och eftersom jag pratade lite smått med henne samt att hennes kille också var med oss andra, så bad jag henne komma dit för jag ville inte vara ensam tjej. Jag hade inte så många att prata med eftersom jag bara kände min sambo och hans bästa kompis, jag kände inte de andra. Hon kom dit och vi hade supertrevligt. Vi kunde prata tjejgrejer och så. Sedan hade vi kontakt på fb men då kom det tillslut fram att hon tyckte att jag försökte för mycket. Hur tänkte hon att jag skulle försöka lära känna henne då? Det händer ju ingenting om man inte är social och tar intiativ mm. Likaså med förhållanden. Jag hade ju aldrig träffat min sambo om jag inte hade tagit initiativet att börja prata med honom. Därför är det konstigt att folk då reagerar negativt när man är social och framåt. De som har adhd är ju mer socialare och framåt än mig, skulle de göra fel då också? Nej för de får inte höra att de gör på fel sätt. Så det är fel på dem jag försökt socialisera mig med, inte på mig. För mitt sätt är ju inte på fel sätt. Mitt sätt är ju ett normalt sätt att ta kontakt på. Deras sätt är bara konstigt.


    Om man är "på" för mycket, så avskräcker det folk. Det bara är så. Den tjejen som sa att du försökte för mycket - det var det som var problemet. Man måste ta det lite lagom. Folk kan tro att man döljer något, och/eller att man är en mycket knepig person som inte hittar någon annan att umgås med och att det är därför man är så "på". Så då kan de bestämma sig att inte fördjupa kontakten, för att de tror: Den här personen måste ha stora problem, eftersom hon verkar så desperat. Kan hända att folk med ADHD också är mycket "på", men de har normal social kompetens och märker bättre, när folk blir sura/avvisande, så de kanske slutar då.

    Och du måste också förstå att folk själva bestämmer om de vill ha kontakt med någon eller inte. Det kan vara totalt ologiskt, men de får göra ologiska val om de vill. Och om du får ett nej och ändå fortsätter, så kommer folk att se dig som en slags stalker. Ibland får man inte direkt, tydligt ett nej, utan folk försöker med andra ursäkter. 

    Visst är det bra att vara öppen för att ta kontakt med andra, men man måste också kunna ta det lite lugnt och avvakta lite, om den andra personen inte också är aktiv. Det kan betyda att de inte vill (fördjupa kontakten). 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 21:36:49 följande:

    Jag fattar men det är svårt att formulrea hur jag menar, dels för att jag är missförstådd pga av min diagnos men också för att det känns som att folk inte fattar vad jag menar oavsett vad jag skriver. Hoppas att folk förstår mig mer nu när jag är kortfattad. Jag tyckte bara mitt sätt att förklara var enkelt och tydligt och tog även upp exempel på situationer. Hade jag bett någon annan att skriva åt mig, kan jag garanterat säga att då hade nog folk förstått exakt vad jag menade, utan att jag ska behöva förklara 40 gånger samma sak. Jag har ju bara upprepat allting, bara för att jag trodde att folk skulle förstå om jag sa på olika sätt. 


    Jag kanske blandar ihop saker. Men när dem är otrevliga eller beter sig mycket märkligt, så känns det för mig som om de inte fattar sociala koder mm för att de ska ju föreställa normala, vilket jag inte tycker är den bilden dem ger mig då. För mig är det dem gör inte ett sk normalt beteende som är accepterat i samhället. 


    Man kan vara "normal", men bete sig illa, otrevligt eller ologiskt. Det finns också folk som är väldigt känslo-labila och svänger helt i stämning eller ändrar sig helt plötsligt utan anledning. Det är inte så att de som inte har såna svårigheter som du skulle vara perfekta. Det finns inte bara funktionshinder, det finns även folk som struntar i om de gör rätt eller om de sårar andra. Och det finns de som inte vet vad de vill eller varför de ändrar sig jämt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 22:17:32 följande:

    Dem fattar sociala koder men bryter dem ibland eller låtsas inte förstå dem, vilket jag uppfattar då som att dem har problem med det sociala samspelet.


    Dvs jag har en bild av hur en normal person är och hur dem med diagnoser är, därför ser jag skillnaden på hur dem med ASD blir utsatta om dem inte förstår, medan dessa normala blir mer hyllade, trots att dem gör sociala fel. Ingen påpekar ju till dem att dem gör fel, men så fort jag har gjort fel, så ska folk säga det.

    Kanske tog upp dåliga exempel men tänk er att något som sk normala personer förstår i sociala sammanhang, inte är så självklart för någon som har ASD, och så ser personen med ASD att dessa normala personer bryter mot sociala koder själva men ingen bryr sig om det. Men att många i mitt fall har ju på ett negativt sätt förklarat att jag gjort på fel sätt. därför tycker jag att dem gör på fel sätt enligt mig genom att säga på det sättet dem gör. Det är inte för mig normalt beteende. 


    De behöver inte ha problem med det sociala samspelet - de struntar helt enkelt i det. Om man ska jämföra med något liknande  - det här är alltså bara en liknelse: Om en person är kriminell, så vet de också att det de gör är mot lagen, men de bryr sig inte. Samma sak här - folk bryr sig inte om att göra rätt, eftersom de inte bryr sig om konsekvenserna heller. De vet att det avskräcker folk om de inte är trevliga mot folk, så som man bör vara, men de har inget emot av avskräcka folk. 
  • AndreaBD
    Anonym (M) skrev 2019-06-19 10:58:21 följande:

    Men alltså, det är ju jättesvårt för oss att förstå exakta situationer när vi bara har sin sida av saken. Vi vet ju inte exakt hur hon du ville fika med uttryckte sig, du kan ju t ex ha missat vissa saker pga ditt funktionshinder.

    Och ja, folk fikar. Tjejkompisar fikar och shoppar. Men ni var inte tjejkompisar. Och jag har iaf aldrig stött på att någon ytlig bekant frågar om jag vill fika eller shoppa så att vi kan lära känna varandra bättre. Det händer liksom inte. Så däri ligger felet, att du tror att det är normalt (som i enligt normer) att lära känna ytliga bekanta på det sättet.


    Ja, jag tror också att det var för uppenbar att du hade någon plan med det. Det är okej att ha en sån plan, men den ska inte vara tydlig för den andra personen (att du redan har i tanken att du vill bli kompis med henne). Utan det ska vara som en spontan idé, du måste liksom låtsas att det bara är en tillfällig grej - inte en hel plan bakom det hela. 

    Varför? Folk blir lite nojiga om man gör så. De tänker då att de redan är del av din plan, tänkta som framtida kompis och de vill inte känna sig tvungna att bli det. De vill bestämma själva. 
  • AndreaBD

    En sak kan du också tänka på, generellt: Det kan visserligen vara bra att tänka på vad som är okej generellt, att ha det som referens, men man får inte låsa sig där. Alla människor är olika också. Människor kan ha sin egna problem eller de kan ha en dålig dag. Du bör inte köra efter en "mall" utan att kolla emellanåt hur den andra personen reagerar. Om du märker en negativ reaktion, så bör du ta det lite lugnt.

    Ibland kan man också förklara för mycket, vilket kan göra att folk tycker den där personen pratar för mycket och överanalyserar allt. 

  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 13:22:08 följande:

    Jag läser era kommentarer och tar till mig.

    Men här är ett tydligt exempel på att jag verkligen tycker detta är konstigt.

    Ni vet situationen på studentmottagningen. Jag försökte prata då med studenten och försökte då små prata med hans kompisar. Ena tjejen verkade totalt blåst. Hon fattade inte att jag bara ville små prata. Gissa vart hon hamnade? Paradise hotel. Det som är konstigt i detta är ju att hon som ansågs vara normal enligt mig, var ju i själva verket väldigt konstig. Om man är med i pH så bor man ju med olika människor och är social och vill ständigt socialisera eller bråka med andra. Därför tycker jag då att hennes sociala förmåga inte makes sense när hon knappt fattar att folk små pratar som ett sätt att lära känna någon. Hon är ju skev.


    Du gör faktiskt ett misstag, både här och i det du skrev tidigare: Du tror att människor måste vilja vara sociala, när som helst och med vem som helst. Det är INTE så. Den där tjejen avgjorde nog genast att du inte var intressant för henne. Antagligen för att du inte är i rätt ålder. 

    Folk väljer vem de vill umgås med, och det är inte ens vanligt att folk socialiserar med alla. Och det har inte med förmåga att göra utan med vilja. De väljer bort att umgås med vissa. Och när det gäller tjejen så vet man ju aldrig om hon har haft en lång, ansträngande dag (det händer ju mycket dagen som man tar studenten). Kanske orkade hon inte längre vara social? Har du aldrig slut på ork för att umgås med andra? Det skulle förvåna mig.
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 15:25:54 följande:

    det Är ju därför jag försöker förstå det sociala och dem sociala koderna genom att diskutera olika situationer och erfarenheter jag har där jag tycker att personer utan ASD inte anses vara normala trots att de anses vara det av alla andra. Personerna jag försökt lära känna kanske inte ville prata med mig, men de blir ju mer konstigt om de gör det på ett konstigt sätt.

    På konstigt sätt menar jag bara att de säger väldigt orelevanta saker som dem bara antar att jag ska fatta. Tex att jag ska fatta att man inte ska ta kontakt med människor överhuvudtaget ungefär och berättar då för mig hur jag ska gå tillväga. Vem gör så? Ska jag berätta för varje person jag vill lära känna hur de ska ta kontakt med andra? Låter ju jätte konstigt.

    Jag har ju bara tagit upp exempel där jag känner att jag träffat både väldigt tråkiga personer och att de är bra på att påpeka ens fel och ska föreläsa om hur man ska göra och så. Det tycker jag inte är normalt beteende och jag tror inte det uppskattas av andra heller.

    Kan ni som sa att ni förstod mig hur jag menade bara skriva till dem personerna här på tråden, hur jag menar med allting. Så ja de finns faktiskt folk som förstår vad jag menar.


    Jag skulle kunna förklara för föregående talare, men jag tror inte den personen bryr sig om att försöker förstå. Dvs. även om hen förstod så skulle du inte få vetta förslag där. Bry dig inte om det! 

    Jag kan ju säga lite kort - det kanske är någonstans min "uppgift" då jag ändå jobbar med ungdomar som har ASD:   

    Kära Anonym (???): Allt du klandrar TS för är del av hennes funktionshinder. Så det är ungefär som att skälla på en person i rullstol och säga att denne verkar korkad för att hen inte står upp och går. Om du ska bidra med något positivt i den här tråden - försök förstå vad det är som hon missförstår och förklarar snällt! 

  • AndreaBD
    Anonym (...) skrev 2019-06-19 15:56:23 följande:
    Det enda det här exemplet visar är att pH-tjejen inte ville prata med just dig. 
    Eller just nu. Kanske var hon trött.
  • AndreaBD
    Anonym (????) skrev 2019-06-19 16:33:40 följande:
    För att fortsätta på din jämförelse: Alla TS inlägg i den här tråden går ut på att alla andra människor också borde sitta i rullstol, för att TS bedömer att de inte använder sina kroppar på rätt sätt, trots att TS inte har medicinsk kompetens att avgöra det. Vidare anser TS att andra är otrevliga när de klagar på att hon kör in i dem med sin rullstol.

    Även om man har funktionshinder kan man försöka lära sig var man själv slutar och var andra börjar, dvs vad man kan och inte kan påverka.
    Ja, men det här OCKSÅ till hennes funktionshinder att hon inte förstår att hon är otrevlig. Sedan kan man kräva att om hon har fått det förklarat för sig ett antal gånger, att hon då ändrar sitt beteende. 

    Men du säger att hennes tråd går ut över andra människor? Nej då. Inte direkt, eftersom de ju inte vet att hon skriver ett inlägg om dem. Och så är det ju med alla tråd här. De flesta människor skulle inte gilla att man skriver en tråd om dem, där man dessutom tycker att de är konstiga, men de vet ju inte om det, och de är anonyma (så ingen annan vet heller vem hon syftar på) och någonstans måste folk kunna få råd också.

    Det du säger att hon "måste" lära sig - kanske KAN hon inte lära sig detta? Det är inte säkert, kanske kan hon. Men vet DU det? Är DU läkare? Då så. Inte ens en läkare skulle antagligen kunna säga det, det är svårt att förutse hur mycket folk kommer att utvecklas.

    Hon är ju här för att försöka lära sig hur hon ska göra, men du hjälper ju inte henne, utan trycker bara ner henne! Hur ska hon då lära sig? 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 19:34:25 följande:

    Ja men precis. Eftersom jag inte förstår dem socials koderna i och med min diagnos så kan man säga att när jag tror att jag gör på rätt sätt dvs precis alla andra i det sociala sammanhanget så tolkar då dem utan diagnoser det som främmande just för att de märker ju av någon anledning att jag inte är som dem. Jag märker ju skillnad på personer med diagnoser som har ännu mera stöd och behov och hjälp och jämfört med dem så är jag ju normal. Jag tycker inte att man märker på mig att jag har en diagnos förrän man har lärt känns mig. Folk som jag har träffat har ju oftast bara märkt något eller antagit att jag har en diagnos, men har ändå inte gett mig någon chans. De har ju redan bestämt hur jag är eller hur de tror att jag är. När jag blev utsatt för mobbing så var de en person som visste vem jag var redan innan vi hamnade i samma klass. Så fort jag vart utsatt för mobbing så passade det att bry sig. Innan hade ju personen och många andra bara baserat hur jag var utan att ens ha gett mig någon chans. Visst jag kanske inte är normal så som de utan diagnoser är, men jag har ju ändå förmåga att se orättvisan mellan personer med ASD och personer utan. Det är ju det som jag försökt ta upp här hela tiden och därför velat ha dels olika perspektiv på sociala koder och sammanhang samtidigt som jag velat förstå felet jag gör.

    Jag tycker inte jag riktigt har fått ett konkret svar på vad felet är som de syftar på. De måste ju kunna säga tex felet är detta... är de något jag gör eller är de hur jag ser ut eller ja vad menar dem egentligen?


    DU tror inte att folk märker att du har svårigheter. Antagligen upplever de dig ändå som udd. Jag förstod ifrån ditt första inlägg att det var fråga om ASD, för mig hade du inte behövt nämna det. Bara ifrån sättet att tänka. Men nu har jag också en del erfarenhet av det. 

    Både jag och en del andra har sagt flera gånger vad du gör för fel. Hur kommer det sig att du inte tycker dig ha fått ett svar??? Mitt svar är: Du försöker tvinga in andra, när du försöker vara social med någon, dvs. du accepterar inte att de inte vill. Och det får man absolut inte göra. Alla människor får välja själva om de vill umgås eller inte. För mig låter det här lite som om du vill ha tips hur du med framgång kan tvinga dem. Låter det rimligt? Men det är det du gör!
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 20:11:34 följande:

    Alltså jag förstår ju absolut att man kan ha dåliga dagar och då inte vilja prata pga det..Men det är inte det jag menar. Jag menar att orättvisan i detta är att om jag pratar med människor på en fest tex, så ser jag ju skillnaden mellan hur jag kommunicerar med dem på festen och hur de utan diagnoser kommunicerar. Pga att jag ser detta så tycker inte jag att det är så mycket skillnad på om tex Stina försöker komma in i gruppen genom att småprata osv, än om jag skulle göra det. Absolut finns det nu någon skillnad, då man är olika osv. Men det är ändå på samma sätt dem försöker komma in i gruppen, för att just det sättet anses vara normalt. Dvs att småprata är ju ett sätt att komma in i en grupp och då gör ju både jag och Stina på rätt sätt. Och om de är fel sätt så gör vi ju båda lika mycket fel. 


    Jag tycker inte det finns skillnader på just dem med diagnoser och utan diagnoser, för att oavsett vad, så försöker alla att passa in på något sätt, hur kan då ett sätt vara fel och ett annat inte när det är exakt samma sak? 


    DU tror att det ser exakt likadant ut. Men du misstar dig. 

    En liknelse att jämföra med: Jag var i Kina en gång, och jag försökte köpa tunnelbana-biljett i en lucka och provade att säga namnet av stationen jag skulle till - jag tror det hette "jin tao" . Och jag hade hört nån uttala det och tyckte det var enkelt, men jag fick säga det två gånger och tjejen bakom disken funderade lite, sen sa hon: "Aaaah, jin tao!"  Och jag sa till min son när jag berättade det: "Det var ju det jag sa!"  Och han skrattade och sa: "Nej, mamma, det sa du inte."  Och jag förstår vad han menade. Det lät helt enkelt inte helt likadant. Inte för kineserna. För mig lät det likadant, men de märkte skillnaden.

    Och det är samma sak här - folk märker en skillnad. Så kan det vara ibland. Och det är förstås tråkigt, att de inte är lite mera toleranta där och även pratar med folk som är lite mera udda. Men det kan också vara så att personen just är trött, inte är på humör, eller har bestämt sig att ni inte har så mycket gemensamt. Och kanske ligger något i det ibland också. Många på autism-spektrum har ganska annorlunda intressen, så kanske är det faktiskt ofta så att ni inte skulle ha något att prata om efter en liten stund?  

    Det är kanske bra om du tänker på att det är så att man inte knyter kontakter med alla man träffar. Det blir bara med några få. Det är NORMALT att man inte får (mer än högst lite ytlig) kontakt med dem flesta Så, älta inte alla de som det inte blev någon mer kontakt med. Orsakerna kan vara många och det är slöseri med tid att älta det. 
  • AndreaBD
    Anonym (????) skrev 2019-06-20 00:05:36 följande:
    Nu hänger jag absolut inte med. Så har jag inte skrivit/menat.

    Någon (du?) ville att jag skulle betrakta TS mer förlåtande och tyckte att min attityd var som att säga åt en person i rullstol att den ska skärpa sig och resa sig.

    Jag tog mig friheten att fortsätta på jämförelsen med rullstolen. När TS tar upp sin problematik och pekar på hur många fel andra gör, och hur skeva och idiotiska de är, och hur orättvist det är att deras agerande tolereras medan TS kritiseras, så tycker jag att det motsvarar om en rullstolsburen skulle börja kasta skit omkring sig på alla som inte sitter i rullstol. Ett sådant beteende är ingen omedelbar succé, helt ärligt.

    FL är varken en läkarmottagning eller ett forum för folk med TS funktionsvariation. Här finns ett tvärsnitt av vanligt folk, vissa lika intoleranta som de personer TS har träffat på och beskriver i trådstarten, andra med stor inblick i just TS problem.

    Här får TS skriftliga reaktioner, mer eller mindre välformulerade, och olika gissningar/analyser om orsaken till att folk har reagerat och reagerar märkligt på henne.

    Om TS vill ha en professionell bedömning av sitt beteende är det givetvis inte hit hon ska vända sig och det tror jag faktiskt att hon begriper.

    Jag har ingen aning om huruvida mitt eller ditt eller någon annans bemötande påverkar TS i någon riktning, och jag uppfattar det inte som min eller din eller någon annans plikt att påverka henne. Hon har ställt frågor, vi är några som har svarat, kanske kan hon ha nytta av det eller så kan hon inte det.

    Utöver det har jag inte skrivit att hon "måste" lära sig, utan att hon "kan försöka" lära sig. Om TS ska få något annat resultat i sina interaktioner med andra människor än de hittillsvarande tror jag personligen att hon måste lära sig ett annat sätt att ta kontakt med människor, men det var alltså inte vad jag skrev i mitt inlägg.

    .
    Okej, du skrev inte måste. Men annars är det ju som jag sa: TS visar bara tecken på sitt funktionshinder genom sitt beteende. Hon förstår inte bättre. Visst, hon kan kanske lära sig. Men man vet inte om det går och hur lång tid det kan ta. Och hon är inte otrevlig mot någon här i tråden utan klagar bara över anonymiserade personer, så ingen kommer till skada.

    Att - som du säger inte veta var man själv sluta och var den andra börjar - det är ett jättebra uttryck, som just beskriver problem man har inom autism-spektrum. Kallas också för "theory of mind". 

    http://www.habilitering.se/autismforum/om-diagnoser/teorier-om-annorlunda-tankande/theory-mind

     Det är alltså just det som är hennes främsta problem, men du tycker att hon borde kunna lära sig det. Att hon har speciellt svårt för att lära sig det, det har hon ju papper på då.

    Och du kan inte överföra exemplet med rullstol på beteende, eftersom personen i rullstol (om den bara har ett fysiskt funktionshinder) inte har någon oförmåga där. Dvs. man kan kräva av en person i rullstol att hen är nomal-trevlig mot folk för att hen har normal förmåga att vara det. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 00:42:21 följande:

    Jag har ju fått en massa svar, dels känner jag mig lättad för att jag äntligen förstår det som jag alltid undrat över. Varför blev det som det blev i tidigare skolor, varför vart jag utsatt för mobbing? 


    Jag förstod ju att de var för att dessa tjejer var väldigt osäkra i sig själva och så, men jag förstod inte att de också hade med dessa sociala koder och hela den biten. Alla sa ju bara att jag gjorde fel men inte hur eller vad. Hur skulle jag då kunna fatta felet? 


    I detta fallet så antog ju de flesta bara att jag hade en diagnos och då gick till läraren. Jag visste ju knappt själv om min diagnos. 


    Först var problemet att bearbeta att jag hade fått min diagnos och att jag vart utsatt för mobbing. Men sedan när det löste sig, så kom det här med sociala koder upp mitt i allt och jag började fundera över det. Varför jag vill lära mig och få svar på sådant här, är för att det blev aldrig något avslut på själva mobbingen. Jag slutade bara där och sedan så rullade mitt liv på. Men nu massa år senare, så kan jag reflektera över vad det var som hände. Jag kunde inte det då, för då var det så infekterat och aktuellt. Men eftersom jag varken får svar från inblandade, tänkte jag att jag skriver här istället, för att få olika perspektiv på det hela. Jag tycker det är konstigt att ingen kan ge mig svar, utan utomstående som inte ens var inblandade fattar ju typ allting jag har skrivit.Jag vill ju inte ha det såhär hela mitt liv, jag vill ju lära mig sociala koder och så, så jag lättare kan kommunicera med andra och inte känna att jag gör på fel sätt. Jag är så van att folk på olika sätt visar att dem tycker det, därför är det inte konstigt att jag är väldigt känslig för just det. Det är ju klart att jag tar åt mig, för att man har ju misslyckats så många gånger med den sociala biten. 


    Jag har inte svårt att vara social med människor, men däremot gör jag ju på fel sätt eftersom jag inte kan se dessa hintar som andra kan se. 


    Samtidigt som det är en lättnad över att jag förstår detta nu, känns det sorgligt eftersom det har hållit på så lång tid. Jag har nästan varit desperat för att veta vad som hände, medan nu känner jag mer ett lugn som känns både konstigt och skönt. 


    Men kan man få svar från inblandade eller är det verkligen så att de gått så lång tid att det är omöjligt? Jag som trodde att jag skulle få många svar om varför. Jag fick lite svar men det var info som jag känner är lite sisådär, jag menar, jag visste ju knappt om den infon och mycket kan vara efterkonstruktioner. Jag ville bara ha en seriösare sammanfattning om det hela från skolan. Men dem fattar knappt vad jag vill och kan inte hjälpa mig. De gjorde ingen dokumentation pga någon lag som inte fanns då, men som finns nu.. 


    Jag tror du vill ha väldigt konkreta svar där. Du vill veta exakt vad du har gjort för fel i varje enskilt fall, även när det gäller saker som hände för många år sedan. Det är nog omöjligt att reda ut. I många fall kanske inte folk vet själva, eller kommer inte ihåg nu. 

    Det är bättre att inrikta dig på hur du kan göra framöver. Kanske vore det en bra idé att inte ta kontakt med allt för många olika människor?  Gör det inte för svårt för dig själv! Det är alltid lättare med människor som inte är helt främmande människor. T.ex.  - du har en sambo, om jag minns rätt? Kanske har han vänner som har flickvänner? Det blir mer naturligt där att man fördjupar kontakten där, eftersom det är ganska praktiskt, då kan man göra något alla fyra, istället för att han bara umgås med sin kompis. Eller har din sambo någon syster? 

    Det är förstås bra om du kan träffa andra människor också, och det är bra om du tränar att vara social. Jag menar bara att du kan ta det lite lagom, också för att undvika besvikelser. Ibland måste man ju ha lite tid på sig för att reflektera, så att man inte bara rusar iväg och gör samma tabbe nästa gång också.
  • AndreaBD
    Anonym (????) skrev 2019-06-20 01:00:05 följande:
    Du har hängt upp dig på din idé om att jag skulle vara orolig för att människor tar skada av att TS klagar på dem, så jag säger för andra gången att jag inte har skrivit något sådant och att det inte rör mig i ryggen vilka som eventuellt blir ledsna av det hon skriver.

    Men TS krånglar till sitt eget liv genom att hålla liv i tankarna om att andra gör fel, att andra borde ha diagnoser, att andra är skeva, etc etc.

    Som du själv konstaterar frågar hon vad det är för fel hon gör. Hon ställer frågan i ett allmänt forum utan specialistkompetens, Några svar hon har fått är att hon är för på, för intensiv, att hon måste fatta att folk kanske inte vill ha nya vänner i den utsträckning hon tror, att hon uttrycker sig krångligt, att hon borde grubbla mindre över andra och mer över sig själv, att hon tar kontakt på ett udda sätt. Du själv har skrivit en del av sakerna.

    De råd TS vill ta till sig, och kan ta till sig, kan kanske vara till nytta i hennes framtida interaktioner med människor. Det hon inte vill/kan ta till sig går till spillo, åtminstone för hennes del.

    Jag jämställer inte TS problem med den rullstolsburnes. Jag drev rullstolsexemplet ett steg längre eftersom jag tyckte att det var en dålig jämförelse. Varken omvärlden eller den rullstolsburna anser ju att den personen ska kliva upp och springa ett maraton, men TS anser att hon ska få delta på exakt samma villkor som andra, trots att hon uppenbarligen inte KAN göra det, åtminstone inte utan extremt stor ansträngning.

    Men ja, jag anser att det är nödvändigt att lära sig grundläggande spelregler för social samvaro, om man vill umgås med folk och vill att de ska vilja umgås med en själv. Någon har tipsat henne att gå med i ett forum för personer med liknande funktionsnedsättning. Det är kanske mycket bättre för TS, än att försöka stångas med alla oskrivna umgängesregler som "vanliga" människor har satt upp.

    Så min ståndpunkt är att antingen behöver hon utveckla sitt beteende, eller, om hon inte vill eller kan det, så får hon söka nytt umgänge, kanske bland folk som delar hennes problematik.
    Jaja, jag säger ju inget annat heller. Jag bara påpekade att du just krävde förändringar när det gäller det som är hennes huvud-funktionshinder, nämligen att förstå saker utifrån andra människors syn. Det är klart att man kan förbättra det, men det är en långsam process och på ett forum är nog det enda man kan göra att råda lite om vad hon har gjort "fel" där och hur man kan tänka och hur man kan göra. 

    Självklart finns det mycket att arbeta på, men kan du egentligen föreställa dig hur det skulle vara att få en sån diagnos och att märka att man befinner sig i en värld där man inte förstår reglerna och där man verkar göra fel hela tiden? Det måste vara väldigt tufft! Därför bör man ju inte bara trycka ner personen och säga att hon gör fel utan gärna försöka ge lite idéer som är realistiska för henne så hon kan börja någonstans.
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 13:49:38 följande:

    Jag har en sambo. Det är ju mestadels från honom jag har träffat nya människor och då har det ju gått bra. Men jag menade att jag ville ha konkreta svar om själva felet med tidigare vänner och så, för då var de ju verkligen tydligt att jag gjorde något fel enligt dem. Men jag fattade inte vad och dem sa inte varför heller. Jag har ju frågat om det men då vart det ju försent eftersom ingen kom ihåg någonting. Vänner jag hade då var ju inga snälla heller för att dem dels hade roligt på min bekostnad och att de fattade ju att jag inte förstod sociala koder och sådant. Men de var fortfarande taskiga mot mig trots att dem fattade att jag var för ärlig led saker eller helt enkelt inte förstod saker.


    Ja, det som jag menade är ju att det är säkrare att utgå ifrån folk som står en nära. Folk som känner även din sambo lär inte ta risken att ha roligt på din bekostnad, och du lär dig mer hela tiden om sociala koder och sedan kan du ta nästa steget och ta kontakt med mer främmande människor. Då har du kanske tillräckligt med livserfarenhet för att märka om någon gör sig lustig på din bekostnad. Det är att ta för sig lite lagom med utmaning
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 15:19:31 följande:

    Men hur kan det vara skillnad på att de normala gör fel men ändå rätt och att om jag gör fel så är det mer dåligt än om de normala gör samma fel. Har de med min diagnos att göra? att jag inte kan se dessa hintar


    Det är inte värre om du gör det, men det beror ju vad man är ute efter. Vill man ha kontakt med folk, så får man nog göra hyfsat "rätt". Om man däremot skiter i vad folk tycker, för att man ändå inte vill umgås med just den personen, så spelar det ingen större roll vad man gör.

    Och det är ju precis det här som du har observerat: Folk som inte vill umgås med dig (eller andra runt dig), och som därför gör hur som helst. Egentligen ska man ju åtminstone vara artig och trevlig (men inte för trevlig) om man nu inte vill umgås. Men alla bryr sig inte om artighet heller. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 18:21:53 följande:

     


    Jag märker ju redan nu hur mycket jag utvecklas och förstår gällande sociala koder nu när jag vet felet jag sk gör, så då blir det enklare för mig att veta hur jag ska bete mig i sociala sammanhang. Men samtidigt känns vissa saker orimliga eftersom jag tror många sociala koder är påhittade och finns ingen logisk förklaring till, eftersom de är påhittade och då kan anledningen vara vad som helst. Det blir mer som mobbing då, dvs att osakerna där kan vara att det är fel att ha en rosa tröja på sig, för det har vissa bestämt att det ska man inte ha. 


    Det är inte riktigt så att vissa har bestämt det, utan det har utvecklats under längre tid. I andra länder, andra kulturer kan det ju vara ganska annorlunda, så bara det visar ju att det inte MÅSTE vara så. Snarare är det så att man måste anpassa sig någorlunda till dem slags människorna som man vill umgås med. Och inte alla människor är ytliga heller. Om du umgås med andra som har Asperger/autism, så finns inte dessa krav på samma sätt. Om du umgås med folk ifrån andra länder så är det också annorlunda.

    Men du kan inte kräva av en majoritet att de ändrar sig, för att det inte passar dig. Jag säger nu inte att du gör det, utan bara förebyggande - det går inte. För de trivs ju med det och vill inte ändra på det. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 23:44:48 följande:

     


    Jag har bara pratat om skillnaden av att ha en diagnos och inte. Och att om två personer gör på samma sätt dvs använder fb, varför är det då automatiskt den enas fel och den andra kommer undan trots att de gjort samma sak. 


     


    Det har du fått förklarat för dig säkert 10 gånger! Hur kommer det sig att du fortfarande frågar? Du har redan hört 10 gånger att ni INTE var kompisar, utan bara ytliga bekanta. DET är skillnaden. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-21 20:11:46 följande:

    Jag försökte bara få svar på felet men tror det har spårat ut lite. För att jag tror bi missuppfattar varandra. Ni kommer nog aldrig kunna förstå mig. Det spelar ingen roll hur gammal jag är för jag struntar fullkomligt i eran ålder. Det viktiga för mig är era åsikter. Jag är inte här för att få veta andras ålder. Jag är här för att ta reda på saker jag undrar över och Bill veta.


    Nej, folk missuppfattar dig inte. Du gillar bara inte deras svar. Och det kan vara viktigt att veta hur gammal en person är ungefär. Varför vill du inte tala om det?
  • AndreaBD

    Det kan vara viktigt att veta åldern, för då kan vi råda dig bättre. Då kan man ju också ta hänsyn till vilken fas i livet du är i - om du fortfarande går i skolan eller om det redan är bra äldre än så. 

    Hur gamla vi andra är spelar inte så stor roll här, men om du absolut vill veta så är jag 55

Svar på tråden Sociala koder